Ministerstvo školství se pro server Romea.cz konečně vyjádřilo k termínům pro přípravu inkluze

pátek 16. října 2015 ·

Odpovědi ministerstva školství na otázky serveru Romea.cz, proč ministerstvo školství nekomunikuje s řediteli škol a odborníky o tom, jak bude probíhat přechod k inkluzivnímu vzdělávání od příštího školního roku, jsou stále nepřesvědčivé.


Server Romea.cz dnes zveřejnil tuto odpověď MŠMT:

„MŠMT intenzivně pracuje na vydání prováděcího právního předpisu k § 16 školského zákona. Pracovní verze vyhlášky byla již podrobena široké oponentuře dotčenými organizacemi s cílem znát jejich stanoviska, a tyto v návrhu vyhlášky zohlednit ještě před jejím zasláním do meziresortního připomínkového řízení. V současné době probíhá dokončování zapracování připomínek. Návrh vyhlášky bude zaslán do meziresortního připomínkového řízení nejpozději na počátku listopadu. Současně MŠMT připravuje informační kampaň k vysvětlení nové právní úpravy i její budoucí aplikace.

Nicméně si uvědomujeme, že komunikaci je potřeba posílit nejen směrem k odborné veřejnosti a neziskovým organizacím, ale hlavně směrem k rodičům. MŠMT vydalo první informační newsletter, kde byly zatím obecné informace. Během listopadu bude rozeslán ředitelům všech škol další informační zpravodaj s konkrétními údaji a vedení škol požádáme, aby tento newsletter předali také rodičům. Tento a příští týden vrcholí poslední jednání se zástupci odborné veřejnosti a neziskového sektoru.“


Nesdílíme optimistické hodnocení serveru Romea.cz, že odpověď obsahuje konkrétní termíny, "počátkem listopadu" je v kontextu velmi neurčité. Chybí termín vydání prováděcího právního předpisu k § 16 školského zákona a rovněž chybí informace o tom s kterými zástupci odborné veřejnosti a neziskového sektoru MŠMT jedná.

5 komentářů:

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. října 2015 v 14:12  

Romea by měla především nabádat rodiče romeáckých dětí, aby je posílali do školy, nemlátili učitelky, nevyhrožovali učitelkám a vůbec měli aspoň snahu něco děti naučit, třeba ty barvy a tvary než půjdou školy a ne tam plácat po zádech "autory/čtenáře" s tím, že stát naschvál odepírá romům vzdělání.
Což je větší výblitek, než tady dokáže ledajaký tajný diskutér.

Anonymni z 21:30 řekl(a)...
17. října 2015 v 19:59  

http://zpravy.idnes.cz/spanele-prepisuji-definici-slova-gitano-fd3-/zahranicni.aspx?c=A151017_124856_zahranicni_mlb

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. října 2015 v 21:03  

Podstatné je, aby se necigánilo. Především pak na mém rodném Slovácku.
Pokud by poněkud zběsilá inkluze byla způsobem jak už konečně romčata přivést ke vzdělání, pak mi paní Karvainová a CatCatherine25 prominou, ale to bych bral. V mé povaze ale je být uměřeně skeptický. Takže nekonečné pochyby...

Jana Karvaiová řekl(a)...
18. října 2015 v 18:02  

Je moc hezké, že se MSMT vyjádřilo pro server Romea. A co takhle se vyjádřit pro ty, pro které je zřizováno - pro školy? To jim nestojí za řeč, že? co na to Tajnej? Hele nejste vy z ministerstva?

Unknown řekl(a)...
18. října 2015 v 20:21  

Pane kolego,
já se obávám, že tento nedomyšlený experiment nejvíce uškodí dětem, které nemají dostatečnou oporu v rodině. Bez ohledu na barvu jejich očí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.