Opatření MŠMT k bezpečnosti na školách po žďárské tragédii

pátek 16. října 2015 ·

Od tragédie v jedné ze středních škol ve Žďáru nad Sázavou uplynul jeden rok. O život zde přišel mladý chlapec, který chtěl uchránit své spolužáky před psychicky nemocnou ženou, která vtrhla do místní školy. Ministerstvo školství po této smutné události přijalo hned několik opatření.


Na místo byla jen několik hodin po útoku vyslána Česká školní inspekce. Bezpečnost na školách je totiž jedním z kritérií, které při svých inspekčních návštěvách inspekce pravidelně kontroluje. Inspektoři krátce nato zmapovali obecně situaci i na ostatních školách a zkontrolovali celkem 5 477 škol a školských zařízení. To znamená, že byla zkontrolována více než polovina institucí zapsaných ve školském rejstříku. Ministerstvo školství na základě usnesení vlády následně vydalo Metodické doporučení k bezpečnosti dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních – Minimální standard bezpečnosti.

Dále vypsalo neinvestiční dotační program s alokací šesti milionů korun na podporu zabezpečení škol a školských zařízení, do kterého se mohly přihlásit se svou žádostí a projektem právnické osoby vykonávající činnost škol nebo školských zařízení, a to bez ohledu na zřizovatele. Výběrová komise nakonec s ohledem na přidělenou alokaci vybrala 65 škol a školských zařízení, kterým byla přidělena neinvestiční dotace na základní zabezpečení budov a areálů s nimi souvisejícími. Všechny vybrané školy a jedno školské zařízení, které byly výběrovou komisí MŠMT ohodnoceny nejvyšším počtem bodů dle kritérií z Vyhlášení dotačního programu, je možné najít na webových stránkách ministerstva školství ZDE.

Ministryně školství Kateřina Valachová považuje vhodné a účinné zabezpečení na školách za velmi důležité a je to jedno z témat, které komunikuje při svých výjezdech po krajích ČR v debatách s řediteli škol a se zřizovateli.

6 komentářů:

Q. E. D. řekl(a)...
16. října 2015 v 16:08  

Hm, skoro sto tisíc na jednu školu, to se ministerstvo předalo.

Nowak řekl(a)...
16. října 2015 v 16:31  

Logicky je ale namístě uvažovat o ochraně přístupových cest ke škole, příp. i celé cesty dětí z domova do školy a zpět.

jir řekl(a)...
16. října 2015 v 18:25  

Opatření ministersva jsou blamáží veřejnosti a znevážením práce všech, kteří vedeni upřímnou snahou změnit stav k lepšímu připravovali projektové žádosti. Zkrátka když nemají peníze, nemají aspoň lidem blbnout hlavy.

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. října 2015 v 22:43  

Pokud se někdo pohybuje v blízkosti dětí se zbraní v ruce, nesmí, zdůrazňuji že nesmí přežít déle než šest vteřin. Konec diskuse.

Unknown řekl(a)...
17. října 2015 v 20:34  

Co ti učitelé mají všechno dělat. Když do školy vejde odhodlaný útočník. Vrhat se do střelby útočníkovi? Nebo se skrýt a volat bezpečnostní složky? Nebo utéct?
Uvědomte si, že ve Žďáru útočila nepříčetná žena s nožem a jakou paseku udělala. Co kdyby to byl trénovaný cílevědomý chlap?
Na co ty peníze šly a co vyřešily? Kamery u vchodu, mříže, zámky? U kolika škol?
Inspekce udělala šťáru. Zjistila bdělost učitelů na dozoru. Někdo byl sprdnut někdo ne. Úkol splněn. A další aktivita bude kdy?
Napíše se metodycký pokyn jako obvykle a vše je vyřešeno.
Ať žijí systémové změny.

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. října 2015 v 22:29  

Nesmí přežít šest vteřin. N-E-S-M-Í !!!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.