MŠMT: Novela školského zákona a podpora škol

středa 14. října 2015 ·

Novela školského zákona předpokládá, že podrobnosti poskytování podpory žákům se speciálními vzdělávacími potřebami upraví vyhláška. Její přílohou bude i podrobný přehled tzv. podpůrných opatření a jejich normativní finanční náročnost. Doporučení školského poradenského zařízení tak bude od září 2016 nově obsahovat i doporučená podpůrná opatření. Doporučení navrhne postup pro poskytování podpůrných opatření. Bude mimo jiné zřejmé, s jakým finančním objemem může škola na jejich zajištění počítat.


Finanční podpora vzdělávání žáka s potřebou podpůrných opatření zahrnuje: speciální učebnice a učební pomůcky, kompenzační pomůcky, úpravu prostředí, úprava pracovního místa žáka, mzdové náklady na dalšího pedagoga, asistenta pedagoga a poskytovatele speciálně pedagogické péče, školního psychologa, školního speciálního pedagoga, tlumočníky do znakového jazyka, přepisovatele apod., stejně jako zajištění náhradních komunikačních systémů.

Pravidla pro organizaci společného vzdělávání, pro práci s podpůrnými opatřeními, která mají vytvořit podporu pro práci pedagogů a pro pomoc žákům, jsou připravována ve vyhlášce a v přehledu podpůrných opatření.

Příště v newsletteru přineseme podrobnější informace o těchto prováděcích dokumentech.

Kdy se školy dozvědí o plánovaných změnách více?

Na konci roku 2015 začne MŠMT organizovat pracovní schůzky ve všech krajích se zástupci krajských úřadů a zřizovatelů škol a s řediteli základních skol. Návazně týmy odborníků navštíví každou plně organizovanou školu a o plánovaných změnách budou na místě diskutovat. Stejně tak potřebná bude ale odborná podpora, nabídka dalšího vzdělávání odborných pracovníků – ať již ve školách nebo školských zařízeních, včetně školských poradenských zařízení. Informace je ale třeba šířit nejenom mezi školy. Informace o změnách ve vzdělávání budou připraveny nejen pro školy, školská zařízení včetně školských poradenských zařízení, ale také pro žáky a studenty a jejich rodiče. Budou probíhat informační semináře, metodické informace budou dostupné na webových portálech MŠMT a Národního ústavu pro vzdělávání (NÚV). Dále bude probíhat metodická podpora přímo ve školách a školských poradenských zařízeních.

Zdroj: Newsletter MŠMT

1 komentářů:

tyrjir řekl(a)...
14. října 2015 v 0:44  

Zpravodaj MŠMT ČR

Dovoluji si ten novorozený zpravodaj uvítat a položit jeho redakci tři otázky:

1) Jaká bude periodicita a bude vždy jen dvoustránkový ?
2) Bude vždy jen monotématický - jaké budou případné rubriky?
3) Nemohl by se Zpravodaj MŠMT ČR jmenovat česky?

Myslím, že pokud by to byl měsíčník, bylo by dobře například v říjnu nebo listopadu vydat dvě čísla, aby číslování odpovídalo měsícům ve školním roce.

Jiří Týř

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.