Veřejný ochránce práv: Situace v zařízení Bělá-Jezová

pátek 16. října 2015 ·

Situace dětí a rodin s dětmi v zařízení Bělá-Jezová je natolik vážná, že dochází k porušování Evropské úmluvy o lidských právech a Úmluvy o právech dítěte. Děti zde žijí v objektivně horších podmínkách, než mají čeští vězni. Mluvíme o bývalém vojenském zařízení, ve kterém v mnoha ohledech panují horší podmínky než v českých věznicích. Ve věznicích jsou umístěni lidé, kteří spáchali zločin a byli za to pravomocně odsouzeni. V Bělé jsou umístění lidé, které nikdo neodsoudil a žádný trest jim nebyl uložen. Že tímto zařízením prošly stovky dětí odporuje naší představě o České republice coby civilizované zemi.


Podmínky zajištěných cizinců jsem povinna kontrolovat dle zákona o veřejném ochránci práv. Zařízení pro zajištění cizinců Bělá-Jezová jsem poprvé navštívila v říjnu roku 2014. Zpráva o této návštěvě byla zveřejněna 18. února 2015. V té době zde bylo umístěno pět dětí. Již v této zprávě jsem konstatovala, že jsou podmínky pro pobyt dětí nepřijatelné a policii jsem doporučila, aby je sem neumisťovala.

Druhá návštěva se uskutečnila 31. srpna 2015. Nacházelo se zde 147 dětí. Zatím poslední návštěva se konala 3. října a dětí zde bylo 100.

Vzhledem ke skutečnosti, že má být zařízení Bělá-Jezová do budoucna primárně vyhrazeno rodinám s dětmi, považuji za nutné veřejnost informovat o podmínkách, jaké zde panují. Zjištěné skutečnosti se netýkají všech zadržených osob. Jedná se o souhrn případů, které jsem s kolegy v zařízení zaznamenala.

Hlavní zjištění:

  • Rodiče jsou poníženi před svými dětmi. Jsou do zařízení přepravováni v poutech. Jsou zavření za čtyřmetrovým plotem s ostnatým drátem. Nedokážou dětem vysvětlit důvody této situace. 
  • Pro děti se jim nedostává ošacení a obuvi. Místo teplé obuvi pro ně mají jen plastové sandály, tzv. crocsy. 
  • Děti jsou vyděšené z všudypřítomné uniformované bezpečností služby a z policistů. 
  • Z nedostatku jiných aktivit si děti za ostnatým drátem hrají na policisty a vězně. Další jejich “hrou” je snaha prokopat si tunel pod plotem ven. 
  • Malé dětské hřiště je dětem dostupné jen v omezeném časovém rozsahu. Některým z nich vůbec. Hřištěm se zde má na mysli jedna skluzavka a jedna prolézačka. 
  • V areálu se nachází herna pro děti, kam se však všechny děti z kapacitních důvodů nedostaly. Část dětí neměla žádný přístup k volnočasovým aktivitám. 
  • Matrace jsou často neomyvatelné a ve stavu, který odporuje základním hygienickým standardům. Okna jsou zamřížovaná a bez závěsů. Každý večer cizince z postelí vytáhne policie, někdy v helmách a kuklách, za účelem přepočítání. 
  • Pokud děti spí, musí je rodiče vzbudit a postavit na nohy. 
  • Některé matky ztratily kontakt se svým dítětem, které je s jiným členem rodiny v Německu; vypotřebovaly telefonní kartu na dva telefonáty a dále nemohou nic dělat. Až budou propuštěny, neví, kam jet dítě hledat. 
  • Umístění cizinci nejsou dostatečně informováni o své situaci. Nechápou, proč jsou umístěni v zařízení, které považují za vězení. Neví, proč jim byly odebrány mobilní telefony, hodinky, tkaničky, pásky, peníze apod. 
  • Zásadním problémem je jazyková bariéra v komunikaci mezi cizinci a lékaři v zařízení, která přináší řadu nedorozumění a vzájemnou nedůvěru. Lékaři obtížně stanovují diagnózu, povaha zamýšleného výkonu se „vysvětluje“ posunky. 
  • Nedostatek informovanosti je způsoben také absencí právní pomoci. Cizinci ubytovaní v tělocvičně a buňkách nevěděli o nabídce bezplatné právní pomoci. Na tu však mají všichni zadržení ze zákona právo. 
  • V českém vězení má každý nárok na vycházky, teplé jídlo, židli, skříň a přímý přístup k toaletě. I to je víc než dostanou k dispozici mnozí cizinci zadržení v Bělé-Jezové. 
  • Čtyřčlenná rodina, která je v zařízení umístěna po dobu 30 dní, je povinna za tento pobyt uhradit celkem 29 040 Kč. 
Nedokážu posoudit, jaká traumata si odsud do budoucna odnesou a jaké to bude mít následky na jejich další život. Vím zcela určitě, že to vše podstupují zcela zbytečně.

Extrémní zranitelnost dětí a negativní dopad zajištění na jejich psychiku a zdravotní stav potvrzuje i řada odborných studií. Dle zvláštního zpravodaje OSN pro práva migrantů jsou děti vystavené detenci často traumatizovány a nedokážou pochopit, proč jsou „trestány“, když nespáchaly žádný zločin.

Evropský soud pro lidská práva shledává porušení Úmluvy o právech dítěte a čl. 3 Evr. úmluvy, pokud zařízení vykazuje tyto znaky:
  • zařízení je obýváno především dospělými; 
  • zařízení je pod viditelným dohledem policie; 
  • zařízení nedokáže dětem nabídnout vyžití, které by je zabavilo.
    Bělá-Jezová všechny tři body naplňuje. Asi by bylo možné akceptovat provizorní podmínky v uprchlickém táboře pro tisíce lidí na okraji válečné zóny. Takové podmínky však není možné přijmout uprostřed střední Evropy. Věřím, že je v silách naší země poskytnout těm pár stům lidí podmínky odpovídající standardu 21. století. A nezpůsobovat jejich dětem traumata, jaká bychom nikdy nechtěli způsobit těm našim.

    Ti lidé nic neprovedli. Nebyli nikým odsouzeni. Přesto je necháváme trpět. Zbytečně.


    60 komentářů:

    Simona CARCY řekl(a)...
    16. října 2015 v 16:20  

    Ta pani, ktera je bohuzel placena i z mych dani, prokazatelne naplnuje znaky nekompetentnosti pro vykon vyznamne verejne funkce. Behem svych opakovanych navstev nerozpoznala, ze jsou v nem umisteni dospeli narusitele schengenskeho prostoru, kteri - jak doufam- cekaji svych 41 dnu na vyhosteni. V dobe, kdy jeji otec slouzil predchozimu rezimu, byly narisitele statni hranice strileni. To dnes nehrozi. Ale zneuzivani politickych plastiku pro ekonomickou migraci podporenou pozadavky na vypalne, kdyz doufejme odtahnou, to je nepochybne mimo rozlisovaci schopnost pani ombudsmanky.

    Nowak řekl(a)...
    16. října 2015 v 21:50  

    Otec pí ombudsmanky sloužil kom.režimu tím, že přednášel marxismus na VŠ. Vyšším funkcionářem strany byl v létech 68-69 (po srpnu 68 dokonce členem UV KSČ).

    Nowak řekl(a)...
    16. října 2015 v 21:51  

    viz:
    http://www.totalita.cz/vysvetlivky/o_sabataj.php

    Tajný Učitel řekl(a)...
    17. října 2015 v 9:37  

    Paní Carcy a pane Nowaku, vaše příspěvky vypovídají především o tom, že status učitele, pokud učiteli jste, jako vzdělaného člověka uplatňujícího a věřícího v jistá etická a morální minima civilizované společnosti, je v české republice dávno neplatný, pokud vůbec kdy existoval. Nejen politici, ale jak vidno bohužel i někteří učitelé jsou poplatní většinové hysterii davu, která má, mimo jiné, za následek zcela zbytečné týrání rodin s dětmi, vše pod dohledem výkonných orgánů státní moci a s posvěcením ministra vnitra. Pokud jsou většinové názory učitelů na českých základkách a střední školách podobné těm vaším, není se co divit, že si civilizované spektrum rodičů raději zakládá školy vlastní a vybírá i vlastní učitele.

    mse řekl(a)...
    17. října 2015 v 14:11  

    Pane Tajný učiteli, zcela s Vámi souhlasím. Děkuji, že jste svůj názor zde napsal.

    Nowak řekl(a)...
    17. října 2015 v 14:34  

    Pane Tajný Učiteli,
    myslím, že si nerozumíme. Jaroslava Šabaty jsem si velmi vážil a myslím, že přes některé prohřešky v mládí to byl mimořádně čestný a spravedlivý člověk - na to měly mírnou formou upozornit moje komentáře.
    Ono vůbec hodnotit paní ombudsmanku prostřednictvím kritiky jejího otce (zde navíc ne zcela nespravedlivé), je problém.
    Situaci vidím tak, že paní ombudsmanka zde řádně plní svůj úkol a děkuji jí za to.

    Miloslav Novotný řekl(a)...
    17. října 2015 v 14:59  

    Tajnému politrukovi, vydávajícímu se za učitele: Pocházím z učitelské rodiny, moji rodiče po válce učili české děti pod Krušnými horami, bratr a jeden ze synů jsou učitelé a v širší rodině je to skoro jako ve sborovně. Znám to prostředí zevnitř, proto na jedné straně před učiteli takříkajíc nepadám na zadek, na druhé straně ctím kantorský stav a školu jako jednu z nejstarších institucí světa. Urážet je nenechám. Českou školu sleduji se zájmem nejen kvůli sobě, ale i kvůli vnoučatům, které škola teprve čeká. S vašimi nekonstruktivními výpady se zde setkávám často, ale teprve vaše sprostá pomluva, cit.: ... příspěvky vypovídají především o tom, že status učitele, pokud učiteli jste, jako vzdělaného člověka uplatňujícího a věřícího v jistá etická a morální minima civilizované společnosti, je v české republice dávno neplatný, pokud vůbec kdy existoval." mne přiměla, přihlásit se o slovo v diskusi a volat vás k pořádku. Jak si dovolujete takhle štvát ve veřejném prostoru proti celé profesi. S tím si běžte za "taky učitelem" Čulíkem, "bohemistou" a la Albright. Ten to má v zadání, špinit "necivilizovaný" český národ. Nejen z tohoto článku je zřejmé, že paní Šabatová zneužívá funkci, do níž byla parlamentem ČR jmenována, k politickému angažmá. Jako veřejný ochránce práv sama právo hrubě deformuje, používajíc při jeho aplikaci osobní (rodinný, klanový?) ideologický filtr. S ní, ani s vámi, se nedá diskutovat, pravda vás nezajímá, máte své poslání (nebo úkoly?). Jste k nerozeznání od podobných "kreacionistů", kterým jejich stvořitel Sluníčko stvořil svět v okamžiku, kdy se jim to hodí do prefabrikovaných pamfletů. Co bylo předtím, pro vás neexistuje. Copak vás a tu paní zajímá, že existují na světě rodiče, kteří své děti vláčí tisíce kilometrů jako svůj lidský štít? A na cestě za pohodlím a blahobytem je dovlekly až do České republiky. Ptala se Šabatová, jak jim sobecký táta s mámou cestou, necestou vysvětlovali, co a proč prožívají? Jaké měly s sebou hračky, jaké matrace? Kdyby některé z jejich dětí nepřežilo, zahrabali by je vůbec? Co vy dva víte o lidské důstojnosti. Opravdu si myslíte, že "společnost" civilizuje "školu"? Nejen za Komenského, už ve starověkém Egyptě tomu bylo naopak, a dál naše paměť nesahá. Ostatně vaše segregace "necivilizované" části spektra rodičů bez "vlastních" škol a "vlastních" učitelů o vás říká vše. Jste omezený hulvát. Nazdar

    aknelka řekl(a)...
    17. října 2015 v 15:04  

    Pane Tajný učiteli,
    mně tu celkem nezajímá otec paní Šabatové, ale vadí mi přímo ta paní. Vážně tomu někdo věříte, že se děti v českých rodinách mají všechny alespoň takto? Já ne. Zajímá se někdo, kolik z našich dětí má odpovídající matrace? Kolik z nich je z rodiny, která je na hranici životního minima? Za děti u nás jsou odpovědni jejich rodiče. Tito mají ubytování, stravu, a to za podmínek, že se o to nemusejí nijak přičinit. Vám to opravdu připadá normální, že se sem stále valí tisíce lidí, o kterých nic nevíme, ale kteří čekají, že se o ně automaticky postaráme??? Přitom sami jejich rodiče je vystavují cestou podmínkám, které by se u nás považovaly za zanedbávání péče. Jak může žena z několik let válkou zmítané země přijet s miminkem nebo těhotná?
    Nedodržování zákonů zemí, kudy tito lidé jdou, je špatný příklad pro kohokoliv.
    BTW … „Civilizované spektrum rodičů“ si zakládá vlastní školy a má vlastní učitele (i) z jiných důvodů. Podle mých osobních zkušeností hlavní podnětem byla neochota přizpůsobit se režimu státní školy, a to v tom smyslu, že prostě měli (nevím, kdo víc – rodiče nebo učitelé) problém s docházkou na 8.00, s psaním domácích úkolů („přece jsem vám vzkázala, že jsme byli na zahradě a tam pod stromem přece nebudem psát úkoly, když bylo tak hezky“), výběrem knížek ke čtení (u nás se nesmířili se závadnou knížkou - tuším - proti Letadélku Káněti) a jiné závažné problémy. Jestliže si vlastně školu „platí“, pak očekávají, že jim bude vždy vyhověno. Logicky.
    A ještě: mám jiný názor než vy, ale to neznamená, že „jsem poplatná většinové hysterii davu“. Máme demokracii, víte?

    Simona CARCY řekl(a)...
    17. října 2015 v 15:09  

    Pane Novotny, vazim si hloubky Vasich myslenek a Vaseho odhodlani se patlat ( omlouvam se, ale v pripade cloveka s nickem Tajny ucitel mne nic lepsiho nenapada) se zkompetentnovanim tohoto komentatora. Zastanci bezbrehe inkluze se prekvapive casto identifikuji se zastanci multikulturalismu a maji uzasnou schopnost manipulovat s fakty. Nijak jsem nenapadla pana Sabatu, pouze jsem konstatovala, ze v jeho dobe se narusitele hranice strileli. Zato s Vasim hodnocenim postoju a kompetenci jeho dcery se plne ztotoznuji.

    Tajný Učitel řekl(a)...
    17. října 2015 v 15:30  
    Tento komentář byl odstraněn autorem.
    Tajný Učitel řekl(a)...
    17. října 2015 v 15:33  

    Pane Novotný a paní aknelko, kdyby nebyly vaše příspěvky tak vypovídající o temných a smrdutých zákoutích duše českého učitele, tak by snad nestály za odpověď. Nicméně, zeptali jste se někdy sami sebe, jen tak pro zajímavost, co byste dělali, kdyby vám a vaší rodině padaly na hlavu bomby, nebo kdybyste třeba "jenom" neměli co jíst a jak uživit svoji rodinu? Máte děti? Pracujete s dětmi? Nehledě na vše ostatní, stav kdy zakuklení policisté budí děti, které se rozespalé musí postavit vedle svých postelí, aby mohly být spočítány, vám přijde důstojný vaší "demokracie"? Nejsem žádný ufňukaný pedocentrik, ale sama představa že toto se dětem děje, je přípustné a dokonce obhajováno "učiteli" v zemi kde žiji a kde žijí mé děti, mne naplňuje nutkáním zvracet

    tyrjir řekl(a)...
    17. října 2015 v 16:48  

    DĚTI nemohou za hloupé rodiče a politiky. Pedagogové by to měli vědět.

    Pedagog je významný průvodce dětí při poznávání světa. DĚTI nemohou za hloupé rodiče a politiky. Pedagogové by to myslím měli vědět.

    Jsem názoru, že personalizace a politizace upozornění paní ombudsmanky na evidentně existující porušování Úmluvy o právech dítěte není ze strany pedagogů na místě. Jinou otázkou je, proč a jak k tomu porušování došlo. Tuto otázku však myslím nevyřeší ani paní ombudsmanka ani odborná pedagogická diskuse.

    Především politikové by myslím teď měli tzv. vzít rozum do hrsti a dát pak na dlaň dobré řešení problému právě probíhající imigrantské invaze. O tom se myslím právě dost intenzivně avšak poněkud opožděně jedná.

    Jiří Týř

    Miloslav Novotný řekl(a)...
    17. října 2015 v 16:50  

    Pane tajný, oslovujete mne, aniž byste jakkoliv reagoval na má tvrzení. Proč se ptáte, jestli mám děti, když jsem vám to už sdělil? Jen plácáte nesmysly a paušálně metáte kolem sebe, tentokrát už zvratky. Nebo jste snad nauzeu nad mým komentářem nakonec zvládl a nepotřísnil jste si civilizovanou náprsenku? Naučte se pracovat s textem, vy povedený učiteli. Až se to někde naučíte, nejlépe ve škole, napište nám, co konkrétně v mé kritice vašeho pamfletu vypovídá o temných a smrdutých zákoutích duše českého učitele (nepředpokládám, že byste do té stupidní personifikace nepočítal i duši české učitelky). Ptát se sám sebe, "jen tak pro zajímavost" (bez prázdných floskulí to napsat neumíte?), co bych dělal, " kdyby mně a mojí rodině padaly na hlavu bomby, nebo kdybychom třeba "jenom" neměli co jíst a jak uživit svoji rodinu?" nemusím. Vím to. Rodiče a česká škola mne to naučili. Já bych, stejně jako moji spoluobčané, a každý český netajný učitel, chránil všemi silami svou rodinu, a pokud by to nešlo na místě, poslal bych je mezi své, čili do bezpečí. To je význam slova táta v češtině. Buď bych šel s nimi, nebo bych zůstal a bez nich, ale pro ně, bránil svou vlast. Jako tzv. absolvent jsem sice na vojně byl jenom rok, ale zbraň držet umím. I ve svých sedmdesáti letech pořád ještě líp, než smartfoun, jímž se na cestu, opakuji, za blahobytem a pohodlím, ne kvůli válce, vyzbrojili ti vyfešákovaní chlapi, kteří pouhým bezpečím a obživou okázale pohrdají (příkladů bezpočet, jen je chtít vidět). Za to své doláče přece neutratili. Oni se rozhodli pro Germany, Sweden nebo England. Nějaká Hungary nebo Czech jim do toho mluvit nebude. Tak ještě jednou, a netahejte do toho českého učitele: Čím vás naplňuje skutečnost, že ti rodiče použili své děti jako živé štíty? Ty děti přece nevědí, co je Germany atd. Nevědí, proč je máma s tátou vlečou přes rozbouřené vody do nekonečných dálek, do zimy a tmy? Pokud neumíte reagovat, aniž byste předem nepodsunul druhému nějakou pitomost, kterou neřekl, a se kterou vy si pak hravě poradíte, radši mlčte. Opakuji, jste nevychovaný hulvát, který by se o úrovni druhých neměl vyjadřovat. Nazdar

    tyrjir řekl(a)...
    17. října 2015 v 16:56  

    PS: To, co jsem výše napsal je myslím pravda. Potrefení nechť se ozývají, je to jejich právo a něčem myslím i povinnost.

    Tajný Učitel řekl(a)...
    17. října 2015 v 17:53  

    Pane Novotný, já do toho české učitele netahám. Oni se do toho svými příspěvky tahají sami. Vždy, navzdory občasným názorovým neshodám se zde diskutujícími kolegy jsem věřil, že portál Česká Škola jaksi ze své podstaty a unikátní pozice v českém vzdělávacím prostředí, přitahuje čtenářskou a diskutující obec těch počítačově gramotných učitelů, kterým bytostně záleží na stavu, ve kterém se česká škola, profese, vzdělání a vzdělávání mladých v současnosti nachází.

    Také jsem se vždy, byť již seznávám že naivně, domníval, že jednou z důležitých rolí učitele ve škole je vést děti k toleranci, pochopení jinakosti, altruismu, kritickému myšlení a zdravému idealismu. Nyní, po čtení diskuzí pod článkem o duchcovské škole, článkem B. Kartouze či výše uvedeným, mi nelze než konstatovat, že pokud je vzorek zde diskutujících reprezentativní, prostředí sboroven mnoha českých škol rezonuje, v otázkách vzdělávání dětí etnických menšin, postižených či pomoci lidem v nouzi, s rétorikou pánů Konvičky, Okamuru, Bartoše, Zemana, Klause a 70% české společnosti.

    Je to pro mne poněkud hořké vystřízlivění z mého, v restrospektive naivního idealizmu. Domníval jsem se totiž hloupě, bez jakýchkoliv dat, či výzkumů, že čeští učitelé budou, alespoň z velké části, tvořit těch zbylých 30%. Proto jsem ve světle těchto zjištění hrozně rád a považuji se za klikaře, že jsem své děti do "normální" české školy nedal, ač jsem měl na začátku výhrady. To, v co věříme, naše hodnoty a prožívání světa, chtě nechtě působí na naše blízké a v případě učitelů i na žáky a studenty v jejich péči. Byl bych hrozně nerad aby ne mé děti působil "pedagog" vašeho smýšlení, nebo vám podobní.



    Simona CARCY řekl(a)...
    17. října 2015 v 19:04  

    Pan prezident velmi eufemisticky dnes reagoval na famotvorne zpravy pani ombudsmaky vetou, ze a) deti bezencu netrpi v nasich zarizenich a b) ze pani ombudsmanka neni jako obvykle spravne informovana. Eufemismus spatruji v tom, ze rade lidi je v teto zemi jasne, ze ombudsmanka se nechova apoliticky, ale sve zpravy a zjisteni deformuje podle sveho svetoveho nazoru. Pan prezident se svou formulaci o informovanosti dotycne citlive vyhnul klasifikaci takoveho svetoveho nazoru, ktery dotycne brani zverejnit zpravy objektivni, ale nuti ji emitovat dojmy ryze tendencni. A protoze pro stalinisty je vlastenectvi cosi jako rudy hadr pro byka, plka dotycna multikulti nesmysly balene do celofanu ublizovanych deti. Dekuji, nechci.

    Tajný Učitel řekl(a)...
    17. října 2015 v 20:12  

    Každému, koho IQ nezačíná desetinnou čárkou, je jasné, že ombudsmanka v zařízení byla a reportovala to, co viděla. Že chlastem a vepřovým omámený Jabba the Hut, kterého si Češi tak typicky zvolili za svou hlavu státu na něco reagoval jakýmsi bonmotem, neznamená vůbec nic, naopak dodává správě ombudsmanky kredit.

    Nicka Pytlik řekl(a)...
    17. října 2015 v 20:32  

    Tajní byli vždycky provokatéři, šmíráci a především pak udavači. Vy, kteří jste se nezkrýváním svojí identity dali všanc kdejakému pomstychtivému ksindlu, buďte obezřetní. Neštítí se ničeho. A nestojí to za ty problémy.

    Unknown řekl(a)...
    17. října 2015 v 21:02  

    Tajný pane školníku, nějak Vám nerozumím. Mám na mysli migranty, kteří utíkají před válkou a IS. Tedy obyvatele Sýrie a Iráku. Tady je nutno jim pomoci. A všichni dozajista víme, kde je příčina. Jde o neschopnost představitelů EU a USA zlikvidovat 50 000 kriminálních zločinců z IS. Tato válka je tedy ostudou demokratického světa. Druhou skupinou jsou ekonomičtí migranti z Albánie, Kosova, Afganistanu, Pákistánu, Libye, Eritree,... Těch je 80%. Budeme je vracet do zemí odkud přišli? Odpověď zní ano. Proč se tomu bráníte? Evropa nespasí celý chudý svět a ani nemůže. A motat do toho učitele je vskutku docela přiblblý názor.

    "Zastanci bezbrehe inkluze se prekvapive casto identifikuji se zastanci multikulturalismu a maji uzasnou schopnost manipulovat s fakty.

    Tady dodám, že se často identifikují s ultralevicovými názory, které jsou docela blízko "beztřídní společnosti".

    Unknown řekl(a)...
    17. října 2015 v 21:08  

    Mám trochu pochybností, jestli tento článek sem vůbec přísluší.
    Paušalizaci odmítám. Na to máme všude spoustu jiných expertů. Podle toho to pak vypadá a někteří jsou rozladěni, že realita českého školství je jiná, než si vysnili(když léta věřili tzv. školským odborníkům). A nemohou za to jen čeští učitelé.
    Mám pochybnosti, že když se stát nedokáže postarat o své potřebné a děti, že to dokáže u cizinců. Bohužel školská realita nabízí spoustu příležitostí k aktivitě zodpovědných osob, ale politicky není tak vděčná.

    Miloslav Novotný řekl(a)...
    17. října 2015 v 21:27  

    Čtenáře České školy prosím o prominutí, že jsem vyrušoval nad nepatřičným tématem. Všem českým učitelům přeji dobrou noc.

    Nicka Pytlik řekl(a)...
    17. října 2015 v 22:02  

    Neomlouvejte se, pane Novotný, nerušíte.

    Tajný Učitel řekl(a)...
    18. října 2015 v 8:28  

    Téma není nepatřičné. Je nepříjemné. Dění ve společnosti se promítá na školních tříd. Mimochodem, je velmi zajímavé, jak jednoduše a vynalézavě lze racionalizovat něco tak odporného, jako je dění v Bělé-Jezové.
    Pane Pytlíku, měl byste s tím žlučníkem k lékaři, hned jak se vrátíte od hranic.

    tyrjir řekl(a)...
    18. října 2015 v 10:39  

    Blbec nikdy nepochopí, nepřizná si, že je blbcem skutečně.
    Pravdu o tom, že je blbý, říkáš blbci zbytečně.
    Autor neznámý

    Nicka Pytlik řekl(a)...
    18. října 2015 v 11:04  

    Udavači, pravil jsem. A pokrytci zdůrazňuji.
    Viz "považuji se za klikaře, že jsem své děti do 'normální' české školy nedal".
    Ospravedlňování svých minulých činů současnými šroubovanými konstrukcemi a argumentační vytěžování takových retrospektiv je poněkud svérázné. Má to ovšem vysokou výpovědní hodnotu. Především pak o nezanedbatelné tupoidnosti chlístalově.
    Jako v tom dopise synkovi na vojmu. "Chtěla jsem Ti poslat nějaké peníze, ale už jsem zalepila obálku..."

    RP řekl(a)...
    18. října 2015 v 11:47  

    Rád si tady na ČŠ čtu komentáře a příspěvky informovanějších a zapálenějších kolegů, protože k obyčejnému učiteli na ZŠ se současné inkluzivní třeštění plíží jen pomalu. Mám rád různé pohledy na jednu věc, událost - ale beru je jenom jako názory (to je neštěstím současné doby, že NÁZORY kdejakého mluvky se berou za "úzus", pravidlo, zákon). Už soudružka docentka v roce 1989 nám na přednáškách marxleninské filozofie vykládala o tom, že není jen ČERNÁ a BÍLÁ, barev je přece mnohem víc - žlutá, hnědá, růžová, ... dokonce i zelená....

    Anonymni z 21:30 řekl(a)...
    18. října 2015 v 12:32  

    http://zpravy.idnes.cz/bezenci-se-v-nemeckych-taborech-bouri-dwp-/zahranicni.aspx?c=A151018_100900_zahranicni_mlb

    Co by uprchlíci ve vysněné "Germaniii" dali za ubytování v Bělé...

    Simona CARCY řekl(a)...
    18. října 2015 v 14:34  

    Myslim, ze pani ombudsmanka je opravdu jako obvykle spatne informovana. Neni to tak, vazena damo, ze Ceska republika prepadla bezbranne Libyjce, Afghance, Iracany nebo snad dokonce spici Syrany a nyni je internovala. Nikoli. Houfy organizovanych uprchliku, kteri radeji koupi kredit do mobilu nez backory diteti, bezencu, pro nez ma zena toliko reprodukcni vyznam, tak tyhle houfy nezakonne vstoupily na uzemi naseho statu. Dostali strechu nad hlavou ve zdenych ubytovnach, jidlo a ostrahu, aby se proti nim extremisti nevyjadrovali silou. To je zlaty!!! V te skvele a empaticke Germanii jim Frau Merkel po te, co je tam pozvala, nabidla toliko stany. To by nas mohlo inspirovat! Ale co byste cekala, pani ombudsmanko? Prectete si dnesni IDNES: "http://zpravy.idnes.cz/bezenci-se-v-nemeckych-taborech-bouri-dwp-/zahranicni.aspx?c=A151018_100900_zahranicni_mlb. Bezencum je ve stanech zima a vyhrozuji (!!!!!!) jejich zapalenim! Kdo je tady v roli prosebnika, pani Šabatova.

    tyrjir řekl(a)...
    18. října 2015 v 14:56  

    Pedagogika a scientologicky pojatý multikulturalismus

    Především politikové by myslím teď měli tzv. vzít rozum do hrsti a dát pak na dlaň dobré řešení problému právě probíhající imigrantské invaze. O tom se myslím právě dost intenzivně avšak poněkud opožděně jedná.

    Viz např. pracovní podmínky českých policistů řešících důsledky dosavadní nedostatečné ochrany vnějších hranic EU.
    http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Sokujici-zpoved-policistu-kteri-hlidaji-hranice-na-Morave-Tri-mesice-jsme-se-nemeli-kde-vysrat-403829
    Viz též např. korektní informace a argumenty z dnešní Partie na Primě od 22.30. min.
    http://play.iprima.cz/partie/partie-18102015

    Pedagogové by myslím měli být především Lidé uplatňující při své práci rozumný a humanistický multi kulturní pohled na svět. Nejsou povinni papouškovat tupý scientologicky odůvodňovaný (někdy i mocensko ekonomickými zájmy podjatý) tupý multikulturalismus.

    Pedagogové myslím nejsou povinni snášet nekorektní pedagogicko scientologické intervence falešných multikulturalistů do vzdělávání. Zde nechť si každý zájemce doplní další příslušné odkazy sám.

    Jiří Týř

    Tajný Učitel řekl(a)...
    18. října 2015 v 19:15  

    Drahý Pytliku, skutečně, ale skutečně necítím potřebu vám ani komukoliv jinému svá rozhodnutí o výběru školy pro své děti ospravedlňovat. Naopak, jásám nad svojí prozíravostí. Něco jako dobrá investice, která přináší dlouhodobé výnosy a málo ztrát. Vaše chabé pokusy o provokaci jsou úsměvné. S klidem v duši hřímejte za katedrou svým žákům o nevyhnutnosti budit děti ze spaní ke spočítání apod. Možná byste mohli s anonymním, Simonou a tyrjirem zorganizovat celonárodní žákovskou domobranu vyzbrojenou příbory, která by brázdila, v čele s rudě otrenkovaným vlajkonošem, ulice českých městeček a všechny podezřelé z uprchlictví honem rychle nahlásila, případně zneškodnila. Já zítra s klidem v duši pošlu své děti do školy věda, že si je tam nevezme do parády žádný bigotní rasista vydávající se za učitele. Možná pak ještě stihnu vymýt svým žákům mozky natolik, že uspořádají sbírku pro děti uprchlíků. Na vaši počest ji nazvu "Sbírka Pytlikova".

    Nicka Pytlik řekl(a)...
    18. října 2015 v 19:46  

    ještě stihnu vymýt svým žákům mozky natolik, že uspořádají sbírku

    Takže ještě vymývač dětských mozků. To už je ale vážné. Konec srandy.

    tyrjir řekl(a)...
    18. října 2015 v 20:00  

    Pro odlehčení: Hrozná tragédie s máslem

    krtek řekl(a)...
    18. října 2015 v 20:24  

    Úplně vidím, jak stejně Rakušané a Němci "vítali" české uprchlíky po roce 1968, stejně jako Češi demokratické Němce a Židy ve třicátých letech a uprchlíky z pohraničí v roce 1938/39.
    Na jednu stranu "odsíráme" velmocenskou politiku (USA, Rusko, EU, Saudská Arábie, Turecko, Írán) nad Sýrií a Afgánistánem, na druhou stranu lidi jsou lidi a máme-li jako lidstvo přežít, musíme se chovat lidsky. Co to znamená, je na dlouhé diskuse, ve kterých by se ale lidské hledisko nemělo ztrácet.
    Strach se nedá překonat nenávistí, ale ani poddajností. Bohužel - ne nám, ale jiným - jde o život a tam už jde každá sranda stranou.

    Simona CARCY řekl(a)...
    18. října 2015 v 20:36  

    Pane Tajny, zatim jsem nechavala Vase komentare bez povsimnuti, protoze skody spachane ombudsmankou jsou radove vetsi, pominu-li to, ze tu neskutecnou snusku pitomosti, kterou se zde (nikoli bez pychy) prezentujete, nepochybne kazdy den lijete do deti. Skody tam Vami pachane mohou byt nedozirne, lec doufam, ze Vasi zaci uprednostni elektronicka media a proto Vasemu vykladu nevenuji pozornost. Deti totiz maji talent na to poznat slaby kus. A to Vy jste.

    Anonymni z 21:30 řekl(a)...
    18. října 2015 v 21:04  

    krtek: Již jára Cimrman o lidství hovoří, např. takto:

    "Panove, jak tady mluvil o tom cesstvi, nemeli bychom prece jen zapominat na idealy humanismu. Vite, kdyz jsem drzel v ruce tu sekeru, najednou jsem se vam zastydel. Pojdte ho nechat zmrznout."

    Unknown řekl(a)...
    18. října 2015 v 22:52  

    Konečně jsem na to přišel pane Tajný. Z Vašich příspěvků čiší typické ADHD. Na pracovišti musíte být děsně "populární" díky prosazování multikultury za každou cenu. Takový falešný prorok, který nepřizná jiný názor. Jsem rád, že jste neučil mé děti.

    Tajný Učitel řekl(a)...
    19. října 2015 v 8:03  

    Pane "Moudry" a Carcy, nápodobně.

    Radek Sárközi řekl(a)...
    19. října 2015 v 10:25  

    http://www.rozhlas.cz/zpravy/afrika/_zprava/proc-utikaji-profily-peti-africkych-zemi-z-nichz-do-eu-prislo-nejvice-uprchliku--1543349

    tyrjir řekl(a)...
    19. října 2015 v 11:51  

    Proč utíkají?

    Tento odkaz považuji za velmi podstatný. Upozorňuje myslím na dva závažné aspekty imigrace do Evropy:

    1) Západní civilizace po staletí z Afriky a Blízkého východu víceméně těžila a nepomohla přitom vytvořit podmínky pro udržitelnou existenci tamních obyvatel v místech, kde jsou. Tamní populační růst už vede, a v budoucnosti nutně ještě víc povede, k mohutnému tlaku na Západ. EU není schopna tomuto tlaku čelit jen přijímáním imigrantů. Je nutné pomoci vytvořit podmínky pro udržitelnou existenci tamních obyvatel v místech, kde jsou.

    2) Současná imigrační invaze do EU je jen tzv. slabý odvar za studena z toho, co bude, nedokážeme-li výše uvedený objektivně existující problém efektivně řešit.

    Stanoviska české vlády a prezidenta považuji za vcelku adekvátní výše popsané situaci.

    J. Týř

    Tajný Učitel řekl(a)...
    19. října 2015 v 17:01  

    ...ze tu neskutecnou snusku pitomosti, kterou se zde (nikoli bez pychy) prezentujete, nepochybne kazdy den lijete do deti.

    Každý den ne CARCY, pouze na požádání. Vy byste asi byla raději, kdybych je učil dělat molotovy a trefovat se v noci do zamřížovaných oken ložnic uprchlíků. V nejen tomto ohledu vás bohužel zklamu. Špinavou práci si musíte udělat sama.

    poste.restante řekl(a)...
    19. října 2015 v 17:58  

    Molotovovy koktejly, je učit dělat nemusíte, Tajný kolego. To si snadno vygůglí na netu.
    Raději je učte jak zajistit okna pomocí okenic, a které materiály se hodí na výrobu neprůstřelných oken a vest. Taky první pomoc při popáleninách se může hodit.
    To až začnou jiní házet molotovovy koktejly do oken Vašim žákům.
    Nebo si snad někdo myslí, že problémy, které v uplynulých letech eskalovaly do pouličních bouří v Paříži (2005 i později), Londýně či Berlíně (2011), či Stockholmu (2013) se naší matičce Praze vyhnou?
    Podotýkám, že by mi bylo vcelku jedno, zda po mně hodí kamenem či zápalnou láhví imigrant, nebo ten, kdo imigranty nesnáší.

    Zdeněk Sotolář řekl(a)...
    19. října 2015 v 18:07  
    Tento komentář byl odstraněn autorem.
    Zdeněk Sotolář řekl(a)...
    19. října 2015 v 18:10  

    Vidím, že anonymní srab Tajný pěkně přitvrzuje rétoriku, létají už ne jen facky, teď i molotovy.

    Tajný, koho chcete fackovat, když se bojíte říci své jméno?

    Tajný, jak může zbabělec moralizovat?

    Tajný, to opravdu nemáte odvahu se představit?

    Anonymni z 21:30 řekl(a)...
    20. října 2015 v 0:10  

    http://neviditelnypes.lidovky.cz/australie-zkusenost-s-imigranty-d4q-/p_zahranici.aspx?c=A151019_181530_p_zahranici_wag

    Tajný Učitel řekl(a)...
    20. října 2015 v 6:15  

    Netoužím po tom, aby mé dceři do okna ložnice přilétl ruský pozdrav od soldatesky vyholených primátů bránících demokratické hodnoty české společnosti.

    Tajný Učitel řekl(a)...
    20. října 2015 v 6:24  

    Sotoláři, že vy patříte k těm, kteří si v diskuzi prvé řadě vygůglí jméno člověka se kterým nesouhlasí a snaží se na něj vyšťourat nějaký škraloupek a pak mu to pěkně osolit. Třeba něco o titulech, kvalifikaci, zkušenosti, známých, sexuální orientaci apod. No jestli vážně chcete, mohl bych vám nějakou tu ňamku na sebe prozradit.

    poste.restante řekl(a)...
    20. října 2015 v 9:34  

    soldatesky vyholených primátů bránících demokratické hodnoty české společnosti.
    V tom se dozajista shodneme.

    Ale nezlobte se, občas mám z Vašich komentářů pocit, že tentýž koktejl z rukou inkludovaného potomka začleněného imigranta byste nejen přijal s nadšením, ale ještě se šel zeptat, zda způsob hoření Vašeho domu nepohoršuje náboženské či národní cítění toho, kdo jej zapálil.

    Já v tomto smyslu nerozlišuji. Ani mezi gaunery, ani mezi slušnými lidmi.

    Tajný Učitel řekl(a)...
    20. října 2015 v 10:07  

    Pravda, ovšem apriori škatulkování uprchlíků jako nežádoucích elementů s argumentací, že nejsou jako my, také není tak docela korektní. Podívejte, já už všechny ty argumenty stotisíckrát slyšel, ale nic, co zde můžete říct, mne nepřesvědčí o to abych odmítl pomoc lidem v nouzi.

    Unknown řekl(a)...
    20. října 2015 v 10:12  

    Hej pane učiteli Tajný, nejste už plně na straně multikulturního extrémismu?

    tyrjir řekl(a)...
    20. října 2015 v 10:49  

    Jedna věc je pomoc lidem v nouzi. Ta je nejúčinnější v místech, kde žijí. Kdo desetiletí (možná staletí) a z těch míst těžil svůj zisk a nepomohl tam vytvořit podmínky pro život místních lidí, ten je za tu tamní nouzi především zodpovědný. Druhou věcí je umět rozumně odolat důsledkům organizované invaze imigrantů do EU. Máme nebo nemáme tedy přijmout tzv. kvóty a tzv.systém rovnoměrného rozdělování uprchlíků. Česko je do určité míry zemí s levnou pracovní silou. Co je nelogického na tom, že se bráníme nést důsledky toho, z čeho jiní měli a mají prospěch a co my jsme nezavinili? Samozřejmě, že lidem v nouzi chceme a budeme pomáhat. Ne ale jako oslové, kteří se nechají vmanipulovat do nevýhodného postavení. J. Týř

    PS: My v EU bohužel ztrácíme víru v základní lidské hodnoty. Náš falešný multikulturalismus se myslím projevuje v oslabování vzdělávání a rodiny, v populačním poklesu. Jak odoláme muslimům, kteří svou víru mají a jsou za ni ochotni i bojovat? Muslimové např. nepijí alkohol, nejedí vepřové a hodně kouří. My to máme naopak. Vzdá se pan Tajný svého řízečku, novoročního přípitku a dá si radši doutníčka, až bude v Evropě víc muslimů než původních obyvatel a vysloví vůči nám ten požadavek? Pomozme myslím raději lidem v nouzi především tam, kde žijí...

    poste.restante řekl(a)...
    20. října 2015 v 11:42  

    apriori škatulkování
    Jaký je rozdíl mezi těmi, kteří apriori škatulkují uprchlíky a mezi těmi, kteří apriori škatulkují ty, kdož nejásají nad příchodem uprchlíků?

    Proč každý, kdo klade oprávněné otázky, nebo jen vyjádří oprávněné obavy je automaticky onálepkován jako xenefob či rasista? (Což je, mimochodem, přesně to, co činíte i Vy, Tajný učiteli.)
    Když se do mého sousedství přistěhuje člověk z jiného kulturního prostředí, je snad něco zavrženíhodného, nebo nenormálního, když si položím otázku, kde by mohly nastat potenciální střety?
    Můj známý má třeba souseda, který v malé zahrádce klasické řadovkové výstavby postavil chlívek a chová prasata. Můj známý má na zahrádce bazén a chce se v něm v létě cachtat s dětmi. jenže to se teď téměř nedá, kvůli zápachu a dotírajícímu hmyzu.

    Podle mne je jen součástí lidské přirozenosti přistupovat k novým prvkům života s jistou nedůvěrou. Je to sebezáchovný instinkt.
    Když se prvotní obava ukáže jako zbytečná, lidé se s novým snadno smíří a do jisté míry i sžijí. Nevšiml jsem si u svých žáků ani stín rasismu vůči vietnamským spolužákům. Možná to bude tím, že mladí Vietnamci nezakládají gangy. Že přijali naše standardy chování a vzájemných vztahů. A svou svébytnost neprojevují způsobem, který by nám ostatním vadil, nebo nás dokonce ohrožoval.
    Ale nepřejte si slyšet ty názory ve třídě, když jednoho z nich parta romských výrostků okradla o mobil.
    Stačí jedna taková zkušenost a část další generace už je názorově ovlivněna. Já jim mohu stokrát říkat, že není rozdíl mezi snědým, žlutým či bílým zlodějem. Oni už mají jasno.

    My VÍME, že lidé, kteří sem do Evropy přicházejí, mají jiné smýšlení, jiné hodnoty. A obyčejní lidé chtějí slyšet odpovědi, které by alespoň částečně zmenšily jejich obavy. Místo toho se jim ale dostane peskování, či rovnou urážek od těch, kteří se tváří, že jsou kulturně na výši. TAKHLE vzniká xenofobie.

    Zdeněk Sotolář řekl(a)...
    20. října 2015 v 12:35  

    Tajný,
    halit svoji zbabělost do hloupého osočování je důkazem Vaší ubohosti a malosti. Informace o srabech nesbírám. Nic mi neprozrazujte, to podstatné jste již prozradil.

    Omlouvám se čtenářům a panu Wagnerovi za tuto slovní přestřelku. Nebude se již opakovat.

    Tajný Učitel řekl(a)...
    20. října 2015 v 18:04  

    poste.restante
    Tato diskuze měla být a místy ještě je o odsouzeníhodném zacházení s dětmi, které se odehrává v uprchlickém zařízení Běla-Jezová. Nikdo na začátku nekladl "oprávněné otázky". Padaly argumenty, které racionalizovali odporné zacházení s uprchlíky. Argumenty typu "jsou to narušitelé", jsou "sobečtí protože utíkají s dětmi před válkou a hladem" a Šabatová je nekompetentní protože "její otec sloužil režimu" apod. Tyto argumenty by mne nepřekvapily na FB Konvičky, Okamuru či Bartoše, tak omezené, ignorantní a jednoduše blbé jsou. Nečekal bych je však na webu pro učitele.

    Určitě je, jak říkáte částí lidské přirozenosti přistupovat k novým prvkům života s jistou nedůvěrou. Eufemizmus jak velryba, mimochodem. Možná také vnímáte, že ona míra "jisté nedůvěry" je o poznání silnější v české slovenské a maďarské republice, než například ve státech na západ od hranic. Vlastně je míra bigotnosti nejvyšší v ČR ve srovnaní s ostatními státy v EU. Zdroj zde:http://www.equineteurope.org/Discrimination-in-the-EU-in-2015
    Pořád lidská přirozenost? Když lze omluvit de facto koncentráky, věznění lidí, kteří nic neprovedli, nelidské chování vůči dětem v nouzi, co ještě jiného lze omluvit?

    Bude to tím, že sami strádáme, nemáme na bydlení či dovolenou? Epidemie obezity a cukrovky tomu nenasvědčují. Bude to "historickým břemenem" odkazem komunismu, protektorátu nebo Bílé Hory, strachem z opětovného ublížení? Nemají se snad Němci, Francouzi, Britové či skandinávci čeho bát? Něčím to asi bude. Jedno je jisté. Za naši bigotnost, xenofobii a rasizmus nemůžeme, protože nám někdo někdy ublížil a my jsme traumatizovaní a nedůvěřiví podstatně více než okolní státy. Takže je to vlastně v pořádku. Akce a reakce. Determinismus. Svoboda rozhodování neexistuje.

    Když se prvotní obava ukáže jako zbytečná, lidé se s novým snadno smíří a do jisté míry i sžijí Lidé se nemají šanci s něčím novým smiřovat, protože to "nové" do ČR nepustí a pokud ano, tak se to "nové" zavře za ostnatý drát a pak vyhostí. Ostatně, Češi se mohli smiřovat s Romy několik staletí a pořád nic. V Kanadě asi žijí nadlidé.

    Vaši "obyčejní lidé" nechtějí slyšet odpovědi na řešení jinakosti uprchlíků. Chtějí stavět žiletkové ploty, posílat na hranice armádu, vystupovat z EU. Doufají, že uprchlíci umrznou, že zima bude krutá. Přitom je celá tato hysterie absurdní, protože česká společnost už dávno dokázala vyslat jasný signál za hranice, že zde uprchlíci nejsou vítáni, kterýžto vzkaz tito zaregistrovali, pochopili a NECHTĚJÍ V ČR ZŮSTAT.

    Nemyslíte, že je, navzdory všemu, povinností učitele vést žáky k toleranci, porozumění a altruismu? Nebo je má, pod tlakem světového dění, spíše vést ke strachu, nesnášenlivosti a izolacionismu? Nebo je to, ano, ale.....?

    Nicka Pytlik řekl(a)...
    20. října 2015 v 19:18  

    Můj známý má třeba souseda, který v malé zahrádce klasické řadovkové výstavby postavil chlívek a chová prasata.

    No paráda. Takže ani Arab, ani Žid.
    Jinak, ten pokrytec tady, to má převrácené. Dává příčinu až za následek.

    tyrjir řekl(a)...
    20. října 2015 v 20:24  

    Pane Tajný, dáte si místo piva a jitrničky v české restauraci raději ten doutníček anebo rovnou vodní dýmku? Tohle ale asi taky nepůjde. Byl byste pak v konfliktu se zákazem kouření. Bude snad v EU platit kouřící Tajní a další přátelé tabáku na mráz? To tedy Vám ani nikomu jinému nepřeju. :)))

    Unknown řekl(a)...
    21. října 2015 v 9:46  

    Vážení kolegové, myslíte, že ten tajný agent změní své názory, když s ním o nich budete do Vánoc diskutovat?

    Tajný Učitel řekl(a)...
    21. října 2015 v 20:22  

    Příklad projevů "jisté nedůvěry".
    „Jela jsem do práce s dvěma taškami a notebookem a kvůli mrholení jsem si zakryla vlasy šálem, protože jsem neměla jak držet deštník. Nastoupila jsem do zadních dveří trolejbusu a zůstala jsem u dveří stát, šál jsem si nechala na hlavě,“ vyprávěla Právu Šárka, která se světlými vlasy ani trochu nepodobá muslimské ženě. I tak ji ale v okamžiku, kdy nastoupila, jeden z cestujících fyzicky napadl. zdroj:http://www.novinky.cz/domaci/384101-panika-z-obycejnych-satku-lide-uz-nadavaji-i-ceskam.html

    Češi se už napadají navzájem kvůli šátkům na hlavě. Zítra jdu do restaurace, doufám že mne nikdo nenapadne, když si nedám vepřové koleno...

    krtek řekl(a)...
    21. října 2015 v 20:49  

    Tak už, kolego Tajný, chápete, proč tu Češi nechtějí uprchlíky. Ta ostuda, až se zjistí, že my si vystačíme ve svém hněvu sami se sebou. ;-)

    Nicka Pytlik řekl(a)...
    21. října 2015 v 22:05  

    vyprávěla Právu Šárka, která se světlými vlasy ani trochu nepodobá muslimské ženě

    Zmíněný incident jasně prokazuje, že nejsme žádní rasisti. Tedy až na ty sčítače údajně romských dětí. Cestujícího zjevně popudilo, že paní Šárka nemá vztah k věcem a tahá noťas po dešti.

    aknelka řekl(a)...
    25. října 2015 v 12:59  
    Tento komentář byl odstraněn autorem.

    Články dle data



    Učitelské listy

    Nabídka práce

    Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

    Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

    Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


    Všechna práva vyhrazena.

    Tento server dodržuje právní předpisy
    o ochraně osobních údajů.

    ISSN 1213-6018




    Licence Creative Commons

    Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



    WebArchiv - archiv českého webu



    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.