Prohlášení Rady Evropy k Evropskému dni jazyků

středa 16. září 2015 ·

Evropský den jazyků – příležitost zaměřit se na jazyky vyučovací a zapomenuté jazyky.


Každoročně 26. září slaví Rada Evropy a tisíce obyvatel po celé Evropě Evropský den jazyků.

V tento den oslavujeme bohatou mozaiku různých jazyků, které vedle sebe existují ve všech evropských zemích zemích i ostatních částech světa. Jazyky se neustále vyvíjejí, výpůjčkami z jiných jazyků nabývají na síle, což přispívá k obohacení našeho jazykového a kulturního dědictví.

Proč bychom letos, v roce 2015, neobrátili pozornost k jazykům, které málokdy zahrnujeme do tohoto každoročního festivalu? Jde o jazyky, které se používají ve školách jako vyučovací jazyky. Několik mezinárodních výzkumů ukázalo, že někdy mohou být překážkou, jež brání lepším vzdělávacím výsledkům. Úspěch ve vzdělávání závisí na dobrém zvládnutí vyučovacího jazyka.

Rada Evropy se snaží tuto problematiku řešit podporou činnosti oddělení jazykové politiky a Evropského centra pro moderní jazyky, ale i spoluprací s Evropskou komisí, zejména v oblasti mnohojazyčných tříd. Doporučení Rady Evropy, které se zabývá významem vyučovacích jazyků pro úspěch vzdělávání, nabízí 47 členským státům konkrétní a inovativní podporu v úsilí zajistit, aby všichni žáci měli možnost využít maximálně svůj vzdělávací potenciál.

Ať tedy tento Evropský den jazyků vyzdvihne důležitost vyučovacích jazyků pro studium, výuku a komunikaci. Každé dítě by mělo mít stejnou šanci uspět.

Úspěšné vzdělávání může ovlivnit budoucnost, začněme proto jednat teď.

www.coe.int/EDL

Další informace ke Dni

Evropský den jazyků je den, ve kterém podporujeme jazykové vzdělávání po celé Evropě.

Od Evropského roku jazyků v roce 2001 se z iniciativy Rady Evropy slaví Evropský den jazyků každoročně 26. září.

Konkrétní cíle této akce:


  • zvýšit povědomí veřejnosti o tom, jak důležité je učení se jazykům pro podporu vícejazyčnosti a mezikulturního porozumění;
  • propagovat bohatství jazykové a kulturní rozmanitosti Evropy;
  • podpořit celoživotní učení se jazykům ve škole i mimo ni.

Stránka věnovaná Evropskému dni jazyků je dostupná v 31 jazycích. V kalendáři events’ calendar jsou zaregistrovány stovky aktivit. Akce, které se odehrávají v Evropě a stále více i na ostatních kontinentech, organizují zejména školy, univerzity, jazykové a kulturní instituty a asociace.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.