IT Fitness test prověří počítačovou gramotnost žáků i veřejnosti

středa 16. září 2015 ·

Dům zahraniční spolupráce, v rámci kampaně eSkills for Jobs 2015 – 2016, nabízí všem školám i široké veřejnosti možnost prověřit si počítačové dovednosti prostřednictvím IT Fitness testu. Testování, které probíhá pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, bylo spuštěno 15. září. 2015 a bude ukončeno 31. 12. 2015. Každý účastník obdrží po absolvování testu na svůj email certifikát s procentuální úspěšností. Účast je zdarma a zapojit se může každý.


Celoevropská kampaň eSkills for Jobs 2015-2016 je iniciována Evropskou komisí, Generálním ředitelstvím pro podniky a průmysl. V České republice je kampaň koordinována Domem zahraniční spolupráce a informace o ní jsou k dispozici na webové stránce www.itfitness.cz. Úkolem této iniciativy je motivovat mladé lidi, především žáky a studenty základních a středních škol, ke studiu a profesnímu uplatnění v oblasti informačních a komunikačních technologií. Kampaň se také snaží vzbudit zájem široké veřejnosti o zvyšování úrovně počítačových dovedností v každodenním i profesním životě.

„Cílem testu je každému zúčastněnému pomoci odhalit, v kterých oblastech jsou jeho počítačové dovednosti dostatečné, a kde má naopak mezery a mohl by se více vzdělávat, aby v budoucnu uspěl na trhu práce. Test se zaměřuje na zvládnutí teoretických i praktických otázek a úkolů z oblasti informačních technologií. Jedná se o otázky a úkoly, jež většina z nás řeší v běžné práci s počítačem - jeho softwarem, textovými, tabulkovými, grafickými editory, hardwarem a samozřejmě internetem,“ uvádí k testu Barbora Grečnerová z Domu zahraniční spolupráce.

Test je rozdělen do dvou úrovní. První úroveň je určena žákům základních škol, druhá pro žáky středních, vyšších odborných a vysokých škol a širokou veřejnost. IT Fitness test je k dispozici online a není nutné ho nijak instalovat. Zájemci do testu vstoupí na základě jednoduché registrace. Po úvodní dobrovolné anketě následuje samotný test, který obsahuje 24 otázek a úkolů, na které je potřeba přibližně 45 minut. Správné odpovědi budou zveřejněny na profilech účastníků po ukončení testování, tedy po 31. 12. 2015.

Dům zahraniční spolupráce test IT Fitness nabízí již počtvrté, v předchozích letech 2010, 2012 a 2014 dosahoval počet zapojených průměrně 30 000. Výsledky testu v minulém roce odkryly slabé i silné stránky českých uživatelů. Žákům základních škol se nejvíce dařilo v otázkách týkajících se e-mailové komunikace, užívání sociálních sítí a úprav pravopisu v textových editorech. Naopak největší problém měli s vyhledáváním praktických informací na internetu, jako jsou například úřední hodiny na úřadu či vlakové spojení. Žáci středních škol prokázali největší znalosti v bezpečnosti na internetu mobilních zařízení. Nízká úroveň znalostí se naopak projevila u otázek zaměřujících se na práci s tabulkovými editory.

Užitečné odkazy:

České webové stránky kampaně: www.itfitness.cz
Evropské stránky kampaně: eskills4jobs.ec.europa.eu
Facebook: www.facebook.com/eskills4jobsCZ
Twitter: twitter.com/eSkills4JobsCZ

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce (DZS) je příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, která zajišťuje styky se zahraničními subjekty v oblasti školství a vzdělávání. Součástí DZS je také Národní agentura Erasmus+. Více informací o aktivitách DZS je k dispozici na www.dzs.cz nebo www.naerasmusplus.cz.

2 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
16. září 2015 v 16:20  

Testuj, testujeme, testování... dejte už s tím pokoj.... A věnujte se něčemu, co přináší užitek a ne kupy popsaných papírů a hlavně práci, kterou za Vás udělá někdo jiný. Co to nazvat třeba jen soutěž????

Nicka Pytlik řekl(a)...
17. září 2015 v 10:35  

Mám normálně obavy, že to nedám.
Kdysi jsem si zkusil přijmačky na matfyz, informační technologie. Z padesáti bodů jsem vydřel jeden(!), a to za popis funkce hradla NAND. Dodnes se děsím představy, že to vyjde najevo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.