Na MŠMT je určen prošetřovatel oznámení protiprávního jednání

středa 15. července 2015 ·

Na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy jsou implementována organizační opatření související s oznamováním protiprávního jednání podle nařízení vlády č. 145/2015 Sb., o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání protiprávního jednání ve služebním úřadu.


V této souvislosti je na Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy určen tzv. prošetřovatel, který přijímá takováto oznámení a prošetřuje v nich obsažená podezření. Prošetřovatelem podle § 3 odst. 1 předmětného nařízení byl státním tajemníkem určen Ing. Vladimír Ševela. Dále byla za účelem možnosti podání oznámení v listinné podobě zřízena speciální schránka pro příjem těchto oznámení označená jako „Oznámení o protiprávním jednání“, která je umístěna ve vchodu do budovy „B“ Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Karmelitská 5, Praha 1, na místě, které splňuje podmínky minimalizace možnosti odhalení totožnosti oznamovatele.

Oznámení podezření ze spáchání protiprávního jednaní je také možno učinit prostřednictvím elektronické pošty na adresu prosetrovatel@msmt.cz.

Podle nařízení vlády č. 145/2015 Sb., o opatřeních souvisejících s oznamováním podezření ze spáchání protiprávního jednání ve služebním úřadu, nesmí být státní zaměstnanec, který oznámí podezření ze spáchání protiprávního jednání představeným, státním zaměstnancem, jiným zaměstnancem nebo osobou ve služebním poměru podle jiného právního předpisu při výkonu státní služby, práce nebo veřejné funkce nebo v souvislosti s ním podle tohoto nařízení nebo postupem podle jiného právního předpisu, a to i anonymně, v souvislosti s tímto jednáním postižen, znevýhodněn nebo vystaven nátlaku.

7 komentářů:

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. července 2015 v 23:03  

Heleme se. A já si myslel, že už tam někde sedí školský ombudsman.
Nebo jsem se nějak spletl?

Nicka Pytlik řekl(a)...
15. července 2015 v 23:12  

A tím protiprávním jednáním se myslí porušení zákona?

Zdeněk Sotolář řekl(a)...
16. července 2015 v 8:43  

Vida, naše schránka důvěry také visí u vchodu do budovy B (přístavby). Kdo jim to vykecal?

MM řekl(a)...
16. července 2015 v 22:27  

Netěšte se, že si taky půjdete stoupnout do fronty ke kastlíku na budově B.
Týká se to jen "státních zaměstnanců". To jsou ty lahodné referentky na ministerstvu, vy sprostí učitelé ani náhodou. Vaše stížnosti mohou mířit leda tak do kastlíku WC.

Mimochodem, podle onoho zákona o státní službě (§7) náleží zaměstnanci s vysokoškolským vzděláním titul "rada" (případně též "odborný rada", "vrchní rada", "ministerský rada", "vyšší ministerský rada" a "vrchní ministerský rada").
Oči se mi zamžily dojetím při představě, že by se to (za nějaký ten evropský peníz samozřejmě) podařilo proimplementovat či zainkludovat také do škol.

Pane vrchní školní rado... hmmmm...

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. července 2015 v 23:10  

Týká se to jen "státních zaměstnanců". To jsou ty lahodné referentky na ministerstvu

Tak teď možná spíš lahodní referentí.
Jak jen bych si mohl myslet, že se učitele někdo zastane. Kdysi mi bylo třeba odňato osobní hodnocení. Podle vyjádření zřizovatele v rozporu se zákonem. Tím to tak nějak skončilo. A tak je to s mnohým.
Mimochodem, učil jsem před pár lety žákyni Lahodnou. Ivanku. Teď už snad mohu říci, že se svým příjmením souladila v tom nejlahodnějším slova smyslu.

A což teprvá takový školní parada.

Unknown řekl(a)...
18. července 2015 v 18:46  

vždycky jsem myslel ,že protiprávní jednání se hlásí na policie a ta koná,že by mšmt zřídilo nějakou svoji tajnou policii jako má třeba min. financí?múžeme očekávati,že jednoho dne si mne ředitel zavolá do ředitelny a tam na mne budou čekat dva muži v kloboucích a dlouhých kabátech?

Unknown řekl(a)...
22. července 2015 v 18:00  

V ústavech pro těžce mentálně postižené mají taky schránky na písemné stížnosti klientů. Ale asi bývají prázdné, protože číst a psát nikdo z klientů neumí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.