Přečtěte si: Nový systém placení učitelů se odkládá o dva roky. Chládek přitom sliboval letošní září

středa 15. července 2015 ·

Ministerstvo školství oznámilo, že kariérní řád pro učitele začne platit až v září 2017. Učitelé mají být hodnoceni podle aktivity a výsledků, ne podle tabulek. Nový systém ale řada kantorů kritizuje, že je příliš byrokratický a neprostupný.


Z článku Markéty Hronové v iHNed.cz vybíráme:

"Je to myšlenkově celé špatně. Co mi vadí nejvíc? Zaprvé že návrh předem počítá s tím, že do třetího a čtvrtého stupně postoupí dohromady pouze 20 procent učitelů. Zadruhé byrokratičnost. Učitelé budou muset všechno papírově dokladovat v portfoliu. To stojí spoustu času a energie. A zatřetí nákladnost. Organizace, členové komisí a mentoři budou drazí. Za atestační řízení tak má učitel platit až 12 tisíc. To považuji za nepřijatelné," rozohnil se češtinář a zakladatel Učitelského profesního sdružení Zdeněk Sotolář.

6 komentářů:

Josef Soukal řekl(a)...
15. července 2015 v 23:25  

"Dolaďujeme systém, aby dokázal vytipovat opravdu kvalitní učitele. Do září 2017 se určitě ještě změní," míní Fidrmuc. Se zásadní proměnou ale učitelé počítat nemohou. Kariérní řád vzniká v rámci evropských fondů, takže dosavadní práci nejde jen tak zahodit.

A je to venku - udělali jsme zmetek, ale aby to neprasklo, bude se aplikovat a vyrábět další zmetky.

Nicka Pytlik řekl(a)...
16. července 2015 v 1:45  

Snad se dožiji chvíle, kdy konečně po letech vyjde najevo, který z mých kolegů je jen obtížně nahraditelný. Život je vesměs takový nanicovatý, a trocha toho povyražení vyloženě potěší. Především při tom předávání pedagogických zkušeností. Třeba jak přimět neustále hýkajícího Semeráda, aby občas i zakokrhal.

krtek řekl(a)...
16. července 2015 v 7:50  

Obtížně nahraditelný se projeví v okamžiku, kdy odejde.

Eva Adamová řekl(a)...
16. července 2015 v 10:55  

"Kariérní řád vzniká v rámci evropských fondů, takže dosavadní práci nejde jen tak zahodit."

No nezlobte se na mne, ale takový blaf, co jste v rámci těch EU fondů sesmolili, vám dám dohromady za víkend.

jir řekl(a)...
16. července 2015 v 19:17  

Moc vás prosím, prostě si ty peníze z EU rozdělte bez nás. Děkuji.

Unknown řekl(a)...
17. července 2015 v 16:41  

Konečně někomu došlo, že jde o zmetek na n-tou. S takto nastavenými indikátory v kariérním řádu by školství zkolabovalo do několika měsíců. Proč mně ten Chládek stále více a více připomínal Dobeše?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.