EDUin: Otevřený dopis k zítřejšímu hlasování o otevřených vzdělávacích zdrojích

pondělí 15. června 2015 ·


Praha, 15. června 2015

Vážený pane europoslanče Pavle Svobodo a Jiří Maštálko,

jménem společnosti EDUin a zástupců české Wikipedie - společnosti Wikimedia Česká republika Vás chceme požádat o podporu využívání děl pro výukové účely, o umožnění knihovnám pracovat on-line, zaručení svobody panoramatu, otevřené licencování úředních děl a podporu dalších aspektů svobodného užívání internetu pro otevřené vzdělávání při úterním hlasování legislativního výboru Evropského parlamentu.

Podpora otevřených zdrojů umožní plné využití internetu především pro otevřené vzdělávání. Podstatou otevřeného vzdělávání je princip volného a otevřeného sdílení. To je chápáno jako neomezené, a to jak z hlediska jeho dostupnosti, tak svobody využívání, úprav a dalšího šíření. Volné a otevřené sdílení zvyšuje přístup ke vzdělání a znalostem pro každého, kdekoliv a kdykoliv. Otevřené vzdělávání reaguje na vzdělávací potřeby pro 21. století. Více o otevřeném vzdělávání naleznete například zde: otevrenevzdelavani.cz.

Žádáme Vás tedy, abyste při úterním hlasování hlasovali ve prospěch veřejného zájmu:

1) Postavte se proti všem formám geoblokingu bez ohledu na to, zda je blokovaný obsah určen k přímému prodeji, nebo je financován z reklamy nebo veřejných zdrojů.
Hlasujte pro pozměňovací návrhy #412 a #322 a bod #16 ze stanoviska IMCO.

2) Podpořte sjednocení výjimek a omezení a jejich povinné zavedení po celé EU, aby naše práva nekončila nebo se neměnila na každé hranici.
Zamítněte pozměňovací návrhy k bodu #11 zprávy europoslankyně Redové. Podpořte dodatky #353, #366 a bod #15 ze stanoviska IMCO.

3) Podpořte ochranu umělců před vykořisťováním a nevýhodnými smlouvami.
Hlasujte pro kompromisní pozměňovací návrh k bodu #3 zprávy europoslankyně Redové a podpořte začlenění pozměňovacích návrhů #107, #200 a #527.

4) Podpořte rozšíření práva citovat i na audiovizuální média.
Odmítněte pozměňovací návrhy k bodu #14 zprávy europoslankyně Redové.

5) Postavte se proti doplňkovému autorskému právu pro vydavatele novin, které by omezilo odkazování na novinové články.
Odmítněte pozměňovací návrh #204. Podpořte kompromisní pozměňovací návrh k bodu #21 zprávy europoslankyně Redové.

6) Ochraňte volná díla jasným vymezením: když někdo vyrobí digitální kopii něčeho, co nepodléhá autorským právům, nevznikají tím nová autorská práva.
Odmítněte pozměnovací návrhy, které by oslabily bod #6 ve zprávě europoslankyně Redové – podpořte pozměňovací návrh #264, který jej upřesňuje.

7) Umožněte knihovnám půjčovat knihy elektronicky.
Hlasujte pro pozměňovací návrh #348, #350 a pro body #16 a #22 ze stanoviska ITRE.

8) Zajistěte svobodu panoramatu v Evropě, aby sdílení fotek veřejných budov bylo legální – bez ohledu na to, jestli je to sdílení ke komerčním či nekomerčním účelům.
Zamítněte všechny pozměňovací návrhy, které oslabují bod #16 zprávy europoslankyně Redové, hlasujte pro původní text nebo kompromisní pozměňovací návrh, pokud bude nějaký předložen.

9) Podpořte výjimku z autorského práva, která umožní využití autorsky chráněných materiálů pro výukové účely, a to i v digitálním světě.
Zamítněte pozměňovací návrhy, které oslabují bod #19 zprávy europoslankyně Redové – tedy všechny pozměňovací návrhy kromě #466-468.

10) Podpořte harmonizaci doby trvání autorských práv na standard z Bernské úmluvy: po dobu života + 50 let.
Odmítněte pozměnovací návrhy k bodu #7 zprávy europoslankyně Redové a podpořte bod #18 ze stanoviska ITRE.

11) Zajistěte, aby technické ochrany (DRM) nebránily legálnímu používání zakoupeného obsahu.
Hlasujte pro bod #26 ze stanoviska IMCO a pro bod #29 ze stanoviska ITRE. Podpořte kompromis k bodu #23 zprávy europoslankyně Redové a odmítněte všechny pozměňovací návrhy k bodu #24.

Uvedená doporučení jsou citována dle webu vytvořeného kanceláří europoslankyně Julie Redy. copywrongs.eu/cs.

Tímto otevřeným dopisem bychom chtěli podpořit i předchozí doporučení od zástupců české Wikipedie, které již dříve popsali zde http://blog.wikimedia.cz/2015/06/evropska-reforma-autorskeho-prava-ovlivni-take-wikipedii/ a zde http://blog.wikimedia.cz/2015/06/ceska-pobocka-wikimedia-odmita-omezeni-svobody-fotografovani-ktere-ma-prijit-z-bruselu/.

Vážený pane Pavle Svobodo a Jiří Maštálko, děkujeme, že svým uvážlivým zítřejším hlasování podpoříte plné využití internetu pro podporu otevřeného vzdělávání.

Zdeněk Slejška,
ředitel společnosti EDUin

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.