Blíží se Týden otevřeného vzdělávání

čtvrtek 26. února 2015 ·

Celosvětová kampaň má upozornit na fakt, že internet obsahuje velkou spoustu „open source“ vzdělávacích zdrojů, které nejsou dostatečně využity. Kampaň proběhne i v ČR.


Od 9. do 13. března 2015 proběhne celosvětově pořádaná akce Týden otevřeného vzdělávání (Open Education Week). Dle organizátorů z Open Education Consortium jde především o oslavu celosvětového hnutí za otevřené vzdělávání. Zároveň jde o popularizaci faktu, že vzdělávání se díky internetu radikálně mění a otevírá. Jde o velmi významný fenomén, aktivně podporovaný ze strany UNESCO. EDUin organizuje kampaň v ČR. Připojte se a podpořte prosím veřejný zájem.

V ČR proběhne kampaň ve třech následujících rovinách:

  • Zájemci se mohou v týdnu od 9. do 13. března 2015 zúčastnit libovolné akce, které budou veřejně dostupné na internetu. Velká část z nich bude přenášena on-line.
  • Zájemci mohou v tomto týdnu libovolnou akci uspořádat. Podmínkou je, aby byla přístupná veřejnosti bez omezení a poplatků. Registrace akcí je možná do 25. 2.

Instituce, firmy a další organizace mohou nabídnout zajímavé odborníky. Zajímaví lidé budou buď zapojeni do některé z akcí, bude s nimi natočen rozhovor nebo video.

Návrhy lze posílat na miroslav.parvonic@eduin.cz.

V rámci Týdne otevřeného vzdělávání již probíhá soutěž na téma Hledáme on-line vzdělávací zdroje. Cílem soutěže je upozornit na to, že vzdělávání dostupné na internetu může pokrývat nejrůznější oblasti lidského poznání a může nabývat velmi rozmanitých forem.

Otevřené vzdělávací zdroje (Open Educational Resources, OER): Podstatou otevřeného vzdělávání je především princip volného a otevřeného sdílení. Volné a otevřené sdílení je v tomto významu chápáno jako neomezené, a to jak z hlediska jeho dostupnosti, to znamená bez bariér, tak také z hlediska svobody využívání, úprav a dalšího šíření. Ze své podstaty je jeho doménou internet, ale nemusí se omezovat pouze na něj. UNESCO vytvořilo svou vlastní platformu pro sdílení otevřených vzdělávacích zdrojů.

Zdeněk Slejška, ředitel EDUin, řekl: „Jednou z nejdůležitějších možností, které přinesl internet, je možnost volného šíření a sdílení vzdělávacích zdrojů. Byť je internet vnímán zejména jako prostředí ekonomicko zábavního charakteru, jeho vliv na vzdělání má zcela zásadní dopad a jeho význam se bude stále zvyšovat. Týden otevřeného vzdělávání je možnost, jak na tuto skutečnost upozornit veřejnost. Volně přístupných vzdělávacích zdrojů je na internetu už dnes velké množství, je ale třeba umět se v nich lépe orientovat. V rámci podpory OER se o to budeme dlouhodobě snažit. Podpora Týdne otevřeného vzdělávání ze strany médií by tomuto veřejnému zájmu výrazně pomohla.“

Další informace naleznete na www.otevrenevzdelavani.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.