9.- 13. 3.: Týden otevřeného vzdělávání

čtvrtek 12. února 2015 ·

Týden otevřeného vzdělávání je celosvětově pořádanou akcí (www.openeducationweek.org), za kterou stojí Open Education Consortium. Jak píší hlavní organizátoři, týden otevřeného vzdělávání je především oslavou celosvětového hnutí za otevřené vzdělávání. Cílem akce je zvýšit povědomí o otevřeném vzdělávání, jeho možnostech a přínosech pro výuku a vzdělávání.

EDUin se rozhodl zapojit do týdne otevřeného vzdělávání a podpořit tak myšlenku otevřeného vzdělávání a jeho rozvoj v České republice. Snahou EDUin je shromáždit zajímavé vzdělávací akce, které se uskuteční v týdnu 9. - 13. března 2015 a poskytnout jim mediální podporu. V rámci akce by EDUin rád prezentoval různé formy vzdělávání a organizace, které je zajišťují. Základní podmínkou je, aby se jednalo o vzdělávání otevřené, tzn. přístupné a dostupné široké veřejnosti bez omezení (zdarma, bez nutného členství, registrace atd.). Může se jednat o libovolné akce, online i "offline", přednášky, besedy, semináře, kulaté stoly, soutěže atd. Stejně tak je libovolné i téma.

Všechny akce budou zveřejněny koncem února na adrese www.otevrenevzdelavani.cz.

Součástí internetových stránek www.otevrenevzdelavani.cz budou i odkazy na zajímavé projekty v rámci otevřeného vzdělávání, otevřené vzdělávací zdroje, videa a další. Mimo jiné je připravován překlad "handbooku" k otevřenému vzdělávání (z anglické verze). Proto uvítáme i vaše typy na zajímavé zdroje a odkazy, které bychom na tomto webu mohli prezentovat.

Jak se zapojit

Zapojit se můžete mnoha způsoby:

1) Uspořádání akce

Může se jednat o libovolnou vzdělávací akci. Podmínkou je, aby byla přístupná veřejnosti bez omezeni, tj. zdarma, a v případě online akcí ideálně i bez autentizačních bariér (nutnost registrace apod.), a aby se uskutečnila v termínu 9. - 13. 3. 2015.

V případě vašeho zájmu bychom vás rádi požádali o vyplnění krátkého registračního formuláře akce na adrese: http://goo.gl/forms/r0FM1DuHsP

Akce, prosím, registrujte do 25. 2.

2) Zajištění zajímavých odborníků

Nechcete pořádat akci, ale uměli byste zajistit zajímavou a inspirativní osobnost? Takového člověka rádi využijeme buď pro jeho přímé zapojení do některých z akcí, natočíme s ním rozhovor a nebo uvítáme i krátké (video)poselství určené účastníkům akcí otevřeného vzdělávacího týdne.
Své náměty, prosím, posílejte mailem na: miroslav.parvonic@eduin.cz

3) Sdílení zajímavých zdrojů a materiálů

Máte-li zajímavý zdroj nebo materiál, podělte se s námi i ostatními! Může se jednat o úložiště materiálů, výukové materiály, videa, fotogalerie apod.

Zdroje je možné vkládat zde: http://goo.gl/forms/jPv1chGcKr

Co EDUin nabízí

Snahou EDUinu bude především zajistit mediální podporu celému týdnu otevřeného vzdělávání a propagovat myšlenku otevřeného vzdělávání jako takového. (Nemusíte se bát, že bychom se zaměřili pouze na jedinou akci či organizaci).
  1. Všechny akce zveřejníme na webových stránkách a zajistíme jejich propagaci našimi komunikačními kanály. Zároveň budeme rádi, zahrnete-li odkaz na akce v otevřeném týdnu vzdělávání i vy do svých komunikačních kanálů.
  2. Pokud budete mít zájem, můžeme vaši akci propojit s ostatními. Můžete tak například sdílet odborníky v rámci webinářů, můžeme se pokusit o online propojení akcí nebo jednotlivé akce poskládat do tematických bloků. To vše ale záleží jen na vás a akcích, které zaregistrujete.
  3. V průběhu února bude vyhlášena soutěž o nejzajímavější vzdělávací zdroj a výsledky této soutěže budou vyhlášeny během týdne otevřeného vzdělávání. Soutěž bude rozdělena do několika kategorií a proběhne ve dvou fázích. V prvním kroku bude veřejnost nominovat různé zdroje. Porota následně vybere následně vybere určitý počet finalistů a o výběru těch nejlepších rozhodne veřejnost hlasováním v průběhu týdne otevřeného vzdělávání.
  4. Ve čtvrtek 19. 3. se uskuteční kulatý stůl SKAV a EDUin k tématu otevřeného vzdělávání.

Otevřené vzdělávání

Podstatou otevřeného vzdělávání je především princip volného a otevřeného sdílení. Volné a otevřené sdílení je v tomto významu chápáno jako neomezené, a to jak z hlediska jeho dostupnosti, to znamená bez bariér, tak také z hlediska svobody využívání, úprav a dalšího šíření. Volné a otevřené sdílení zvyšuje přístup ke vzdělání a znalostem pro každého, kdekoliv a kdykoliv.

Myšlenka svobodného a otevřeného sdílení ve vzdělávání není nic nového. Ba právě naopak, sdílení je hlavním principem ve vzdělávání od samého začátku. Vzdělávání je sdílení, rozuměj vzájemné předávání, informací, znalostí, postřehů a zkušeností s ostatními, na jehož základě mohou vznikat myšlenky, znalosti, dovednosti a porozumění novým věcem. Otevřené vzdělávání se snaží rozšířit možnosti vzdělávání tím, že využívá především, ale nejen, sílu internetu, který umožňuje rychlou a v podstatě volné šíření, a umožnit lidem na celém světě přístup k poznání, komunikaci a spolupráci.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.