Video: U ranní kávy se debatovalo, zda mají rodiče hlídat děti při práci s počítačem

čtvrtek 18. prosince 2014 ·

Káva, kobliha a diskuse. To jsou pravidelná setkávání s názvem Káva a vzdělávání pořádané společností Scio v Karlíně. Tentokrát se věnovalo dětem - jejich vztahu k technologiím a postoji rodičů. Nejdiskutovanější se stala otázka, zda má být rodič hlídačem, či průvodcem dítěte světem technologií a vzdělávání.




„Káva a vzdělávání trvá zhruba hodinu a stihnete ji při vaší cestě ráno do práce. Scio se tímto modelem snaží zprostředkovat širší veřejnosti zajímavé náměty k přemýšlení z oblasti vzdělávání,“ uvedl Martin Drnek, který hosty debatou na téma „Kdy technologie vzdělávání podporuje?“ provázel. Vzdělávání je stále silnější veřejné téma a Scio chce těmito setkáváními otevírat nové náměty k diskusi.

Publikum z řad médií, veřejnosti i odborníků se při kávě zajímalo zejména o otázku, nakolik má dospělý činnost dětí s technologií regulovat a kdy nechat dětem raději volnost.

„Kdysi jsme věřili, že dovednost psát sníží u lidí jejich schopnost si pamatovat. Dnes mají rodiče strach, že hraním počítačových her se stanou z jejich dětí násilníci. Inovace jsou často spojeny s obavami, které je třeba rozptýlit. Rodič by neměl jen zakazovat a nastavovat striktní pravidla. Měl by dětem naslouchat, dát jim volný prostor a problematice alespoň v základech sám rozumět. Jen zákazy a regulacemi předáváme dětem sdělení: nedůvěřuji ti, že dokážeš řídit svůj život,“ uvedl Martin Drnek ze společnosti Scio.

Debatu o tom, zda nechat dětem spíše volný prostor, nebo si stanovovat jasná pravidla, můžete shlédnout ve videozáznamu ranního setkání uveřejněného zde: http://youtu.be/ZLVLx_I6ik8





Mají rodiče hlídat děti při práci s počítačem

Odkaz na použitou prezentaci v Prezi: https://prezi.com/tsbjzwzhvgjk/co-od-nasich-deti-pozadujeme/

Je těžké odkazovat na konkrétní studie a výzkumy, neboť témat je mnoho. Proto dodáváme odkazy na zajímavé weby, které slouží buď jako rozcestníky, nebo články, ze kterých je možné se k jednotlivým studiím dopracovat – přímo na ně odkazují.

Zajímavé články i s odkazy na odborné studie např. zde:
http://www.psychologytoday.com/blog/freedom-learn/201201/the-many-benefits-kids-playing-video-games
http://www.psychologytoday.com/blog/freedom-learn/201402/five-myths-about-young-people-and-social-media
http://www.psychologytoday.com/blog/ulterior-motives/201308/can-video-games-make-you-smart-or-least-more-flexible

O svobodě učení
http://www.svobodauceni.cz/

Studie o kompetencích požadovaných zaměstnavateli, které mají hráči on-line her
http://www.seriosity.com/downloads/Leadership_In_Games_Seriosity_and_IBM.pdf

Průvodce světem vzdělávání a her
http://www.kqed.org/assets/pdf/news/MindShift-GuidetoDigitalGamesandLearning.pdf

Skvělý rozcestník na témata, trendy a inovace ve vzdělávání
http://blogs.kqed.org/mindshift/

Rozcestník na články a inspirací na práci s ICT ve výuce
http://www.edudemic.com/

Rozcestník na zajímavé vzdělávací aplikace a technologie
https://edshelf.com/

Český web věnující se bezpečnosti na internetu
http://www.bezpecnyinternet.cz/

8 komentářů:

Unknown řekl(a)...
19. prosince 2014 v 9:22  

Hlídat děti u počítače není třeba. Vždyť i do erotického klubu bychom je pustili, nebo podívat se na něčí vraždu v přímém přenosu, společnost nemocných deviantů nám také moc nevadí.

Nicka Pytlik řekl(a)...
19. prosince 2014 v 11:59  

zda mají rodiče hlídat děti při práci s počítačem

Osobně bych to ne-do-po-ru-čo-val.
Když se člověk začte, ztrácí ostražitost. Dítě se zaběhne v tu ránu, ztropí tam nějakou neplechu, nebo někam spadne, a neštěstí je hotovo.
Tak buď hlídám děti, nebo pracuju!

Jan Hučín řekl(a)...
21. prosince 2014 v 8:55  

Do seznamu zdrojů si dovolím doplnit ještě jeden polemický: Cílkova recenze známé knihy Digitální demence.

Janek Wagner řekl(a)...
21. prosince 2014 v 9:25  

Kniha Digitální demence je velmi sporná a i Cílek evidentně naletěl: http://www.ceskaskola.cz/2014/07/prectete-si-digitalni-demence-dzihad.html.

Jan Hučín řekl(a)...
21. prosince 2014 v 14:43  

Kniha Digitální demence je velmi sporná

Nepochybně sporná je ve smyslu, že s ní řada lidí nesouhlasí. Nicméně jak ukazuje diskuse pod kolegou Wagnerem citovaným článkem, pan Spitzer není ve svých názorech ojedinělý.

Vlastně se celkem dá očekávat, že lidé od počítačů budou názory pana Spitzera pobouřeni. Já zase znám nemálo rodičů, kteří mu v mnohém dávají za pravdu. Podstatné je, že odkazy k tématu využívání moderních technologií školními dětmi by měly obsahovat názory z obou stran.

Tajný Učitel řekl(a)...
21. prosince 2014 v 15:48  

Nová média jsou zatím moderní, takže jim podléhají všechny sociální skupiny, ale v USA a Japonsku se již objevují náznaky sociální diferenciace. Část mladých lidí buď z alternativních, kulturních či bohatších vrstev z vlastní zkušenosti poznává, že sociální sítě jsou nejenom riskantní, ale hlavně nepřinášejí uspokojení a tak je začínají omezovat.

Nejistí, chudí a nezaměstnaní právě naopak nalézají v síti určitou náhražku za běžný, pro ně nepříliš uspokojivý život. V budoucnosti tak může vzniknout poměrně početná skupina lidí, která by se dřív zařadila mezi lidi závislé na alkoholu, ale dnes se spíš stává digitálním proletariátem.

Cílek v recenzi knihy Digitální demence

Jak a proč Cílek naletěl? Jev popsaný výše je běžný i v Čechách. Znám mnoho rodičů, kteří internet/sociální sítě svým dětem limitují právě kvůli digitální demenci a hrozbě závislosti.

Nicka Pytlik řekl(a)...
21. prosince 2014 v 19:52  

internet/sociální sítě svým dětem limitují

Už delší dobu uvažuji o tom, že některým rodičům doporučím, aby svým dětem zvýšili denní dávku přístupu na internet, protože abstinenční příznaky jsou zjevné a alarmující.
Děti se na začátku hodiny vrhají na počítače, aniž by byly vyzvány, a při nabíhání systému nervózně kopou nožičkamni do lavice. Podle vytřeštěných očí s nepříčetně rozšířenými zorničkami a bušení do klávesnice pak dovozuji, jaké asi tak hrůzy se jim musejí na obrazovce zjevovat. Po aktivaci systému videopropojení pak zpravidla vyjde najevo, že se jedná fejsbůk, a že Vendula je prostě kráva a Kofroň debil, jakkoli pěkný...

krtek řekl(a)...
21. prosince 2014 v 21:07  

Už se tomu věnoval i sobotní Meteor (http://www.rozhlas.cz/meteor/prispevky/_zprava/internet-jako-nastroj-rozvoje-mysleni-nebo-demence--1434731) a autor Spitzerovi za pravdu dává.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.