Přečtěte si: Jaký přínos pro žáky představují kulturní a naučné aktivity mimo školu

sobota 1. listopadu 2014 ·

Výzkumníci na University of Arkansas se věnují zkoumání toho, jaký přínos pro žáky představují kulturní a naučné aktivity mimo školu, konkrétně návštěva divadelního představení. Cílem výzkumu bylo nalézt nové způsoby měření vzdělávacích výstupů, které nejsou propojeny se standardizovanými testy z jazyka nebo matematiky.

Výzkumu se zúčastnilo celkem 670 žáků v 7. – 12. ročníku (odpovídá 2. stupni a střední škole), bylo vytvořeno 24 párů skupin, kde byli žáci odpovídajícího věku, výsledků a studijního zaměření, co nejvíce byl shodný počet chlapců a dívek a rodinné zázemí žáků. Na základě náhodného výběru pak z každého páru skupin jedna část žáků zhlédla divadelní představení a druhá část fungovala jako kontrolní vzorek. Přibližně po šesti týdnech od návštěvy divadla výzkumníci zjišťovali znalosti o zápletce a postavách, ale i znalost slov užitých ve hře. Žáci rovněž podstoupili test, který je užíván pro měření empatie.

Autoři studie dospěli k závěru, že žáci díky návštěvě divadelního představení mají lepší znalost zápletky a užitých slov, vliv živého představení je větší než vliv přečtení hry nebo zhlédnutí televizního či filmového záznamu. Žáci, kteří navštívili divadlo, prokázali také vyšší míru tolerance a lepší schopnost empatie – vcítění se do pocitu jiných lidí.



Zdroj:EducationNext.org

Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

3 komentářů:

Eva Adamová řekl(a)...
1. listopadu 2014 v 8:18  

v souvislosti s tématem mne napadá jedna věc. Školy z velkých měst mají k těm kulturním a naučným aktivitám docela blízko a taky toho využívají. Školy v okrajových oblastech republiky jsou na tom podstatně hůř a každý výjezd např. do divadla si platí děti samy, a že autobus dneska není pravda levný. Je až s podivem, že nikoho na MŠMT ještě nenapadlo, že tyto školy by měly dostávat na kulturní a naučné aktivity dotace, tak jako ty městské mají možnost získat dotace na pobyty v přírodě přes ministerstvo životního prostředí.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
1. listopadu 2014 v 16:37  

Ano, naprostý souhlas. Ale to by možná řešilo Ministerstvo vzdělávání, ale Ministerstvo školství to jaksi nemá v náplni práce.

Jan Hučín řekl(a)...
1. listopadu 2014 v 19:16  

Škoda, že ve výzkumu nebyly ještě další dvě skupiny: skupina 3 by společně zhlédla představení divadla ve škole z YouTube a skupina 4 by se na to podívala individuálně doma. Myšleno zcelo vážně.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.