Otevřený dopis premiérovi vlády ČR, který zaslali představitelé neziskových organizací a dalších subjektů, kterých se týká dnes projednávaný zákon o dětské skupině

pátek 31. října 2014 ·


30. října 2014


Vážený pane premiére,
v pondělí 27. října  se sešla vládní rada, aby projednala další postup stran vládní koalice ve věci zákona o poskytování péče v dětské skupině. Jak jistě víte, tento zákon vzbuzuje u velké části veřejnosti obavy. Je to z důvodu velmi široké definice dětské skupiny, která zahrnuje i ty, kteří do ní logicky vůbec nepatří. Hlavním problémem je zavádění regulace a stanovení dětské skupiny jako jediné možné alternativy péče vedle školek v rejstříku MŠMT. Tím ovšem zákon likviduje všechny stávající aktivity, které se nechtějí nebo často ani nemohou přizpůsobit definici zákona a příslušných vyhlášek. Toto prosím není problém pouze lesních školek, jak je mediálně stále prezentováno, dotýká se všech, kdo s předškolními dětmi pracují (mateřská rodinná/komunitní centra s několika pravidelnými kurzy pro předškoláky, předškolní kluby, zájmové oddíly s předškoláky, skupiny znevýhodněných dětí v předškolních zařízeních, zkrátka jakékoliv organizace, při kterých se pravidelně setkává skupina dětí od 1 do 6/7 let).
Na základě závěrů rady je zřejmé, že si vážnost situace uvědomujete a že se snažíte situaci řešit ve prospěch posílení alternativ při zachování stávající pestrosti, za což Vám děkujeme. Existují dvě možnosti, jak postupovat. První nás ponechává v ohrožení, druhá nám přináší jistotu, že problém zákona bude vyřešený.

1. Poslanecká sněmovna může přehlasovat prezidentské veto. Pak, jak deklarujete, předložíte napříč vládními stranami novelu, kde ukotvíte dobrovolnost registrace poskytovatele.

Tento postup je pro nás stále velkou nejistotou. Připouštíte v něm, že jste prosadili špatný zákon. Zdůvodníte to nutností odstartovat vznik dětských skupin, tedy nové formy, ale stávající formy uvrhnete do hluboké nejistoty. I přes vaši snahu o závazné hlasování v poslaneckých klubech může situace vypadat stejně jako při předchozích projednáváních, tedy nemusí se povést. MPSV postupně v tisku sdělovalo, že motivací pro zákon je nutnost regulace prostředí, možnost čerpání fondů EU, řešení pro jesle, možnost pro zaměstnavatele, řešení pro 50 tisíc dětí, které se nedostaly do školek. Je mnoho pohledů a každý lze do zákona promítat. I to může být důvodem, proč nakonec novela nebude přijata.  

2. Nepřehlasovat prezidentské veto a předložit okamžitě nový zákon ve smyslu volitelné registrace napříč všemi politickými stranami.

Tato varianta je jistotou. Je vyjádřením respektu k pestrosti předškolní péče a k lidem, kteří v této oblasti působí. Oddálí přijetí zákona o stejnou dobu jako by v první variantě prodloužilo nejistotu stávajících poskytovatelů. Zákon ovšem budou stále podporovat ti, kterým přináší nějaké, například ekonomické, výhody. Tím pádem je pravděpodobnost, že zákon nakonec nebude vůbec, nižší než při postupu uvedeném v první variantě.


Vážený pane premiére, máme zájem o to, aby dětské skupiny fungovaly. Jakákoli nová  alternativa je důležitá, ale ne za cenu ohrožení těch stávajících. Přínosy zákona uvedené v důvodové zprávě jsou přitom diskutabilní. Svaz průmyslu a dopravy zveřejnil výsledky průzkumu, zaměřeného na ověřování inovativních opatření na podporu slaďování rodinného a pracovního života Z informací vyplývá, že „tato forma zabezpečování péče o děti předškolního věku zůstane vždy pouze doplňkovou službou. Vzhledem k tomu, že řada zejména malých a středních zaměstnavatelů nebude schopna se finančně podílet na zřizování a fungování tohoto modelu péče o děti svých zaměstnanců, doporučuje SP ČR zvážit i rozšíření nabídky služeb péče o děti prostřednictvím navýšení kapacity mateřských škol. Zavedení tzv. dětské skupiny by však nemělo být v žádném případě doprovázeno omezováním stávajících kapacit předškolních zařízení.“
Ze současné zkušenosti stovek poskytovatelů a neziskových organizací vyplývá, že měsíční cena za neziskové poskytování péče o jedno dítě v dětské skupině (či jakémkoli jiném neziskovém zařízení) po dobu 5 dní v týdnu činí 5 – 8 tis. Kč měsíčně (dle povahy zařízení - především počtu personálu). Toto je cena na pokrytí nákladů! Sleva, kterou zaměstnanec může uplatnit, je pak 700 Kč za měsíc. Rodiče, kteří nemají na soukromé školky či alternativní péči, ovšem neodvádí daň z příjmu, tedy nebudou ani moci uplatnit tuto slevu. Forma dětské skupiny pro ně bude finančně nedostupná.  Dětské skupiny tedy nemohou přinést plošné zlepšení v oblasti předškolní péče pro střední příjmovou skupinu obyvatel a je proto důležité, aby zůstaly zachovány i jiné formy péče, které se nezdraží tím, že by se povinně musely přebudovat v dětskou skupinu.
Vážený pane premiére, vizitkou každé vlády je spokojenost občanů. Vaše vláda se těší slušné podpoře veřejnosti. Vnímáme Vás jako politika uvážlivého, neagresivního, nakloněného rozumné argumentaci. Přijetí zákona i za cenu jeho okamžité novelizace nebude vnímáno veřejností jako projev soudržnosti koalice a stability prostředí, ale jako prosazování nejasných zájmů na úkor jasně doloženého rizika. Naopak odvaha vystoupit, popsat problematiku, uznat dopad v celé šíři a spolupracovat, třeba i s opozicí, jsou činy, které veřejnost - zejména v oblasti prorodinné politiky - dokáže ocenit. Prosíme proto, zvažte situaci, nehlasujte proti vetu a okamžitě předložte nový návrh ve smyslu volitelné registrace. Máte v tomto naši plnou podporu, stejně tak i 16 tisíc občanů, kteří v posledních třech týdnech připojili svůj podpis pod petici.
S úctou,


Michaela Bernardová, Unie center pro rodinu a komunitu
Tereza Valkounová, Asociace lesních mateřských škol
Aleš Sedláček, Česká rada dětí a mládeže
Jan Černý, Člověk v tísni

www.e-petice.cz/chcemepestrost
logo unie.png


Centra (mateřská, rodinná, komunitní) a další organizace, zabývající se prací s komunitou a prorodinnými tématy - a to napříč celým věkovým spektrem cílové skupiny - začala vznikat již krátce po roce 1989. Unie center pro rodinu a komunitu vznikla v roce 2011 na základě potřeby jednotlivých organizací jednotně hájit společné zájmy v oblastech, které se rodin a komunit týkají a to jak v lokálním tak celospolečenském měřítku (jedná se např. o témata: občanská angažovanost, vzdělávání, práce s potřebnou rodinnou, legislativní změny, projektové síťování napříč organizacemi, dobrovolnictví, práce s předškoláky, školáky a dospívající mládeží, integrace, náhradní rodinná péče, rovné příležitosti atd.). Unie center pro rodinu a komunitu se v tomto směru snaží být pro své členy dobrým lídrem, pro společnost kvalitním konzultantem a pro partnery inspirativním kolegou.


logo almš.jpg


Asociace lesních mateřských škol byla založena roku 2011. V současnosti sdružuje 120 organizací pečujících o 2500 dětí. Lesní školky vzdělávají děti v souladu s Rámcovým vzdělávacím programem stejně jako klasické MŠ. Přidanou hodnotou jsou lepší sociální vztahy díky menšímu kolektivu dětí, posilování obratnosti pohybem v terénu a posílení obranyschopnosti celoročním pobytem na čerstvém vzduchu. Pedagogický koncept lesních MŠ je ve světě běžný již 100 let – v Norsku je integrovanou součástí celého vzdělávacího systému, v Německu je nyní 1500 lesních školek, které byly modelem pro Českou republiku.




Česká rada dětí a mládeže je dnes jediná reprezentativní platforma, jež sdružuje a podporuje valnou většinu celostátních a zároveň i mnoho regionálních a místních organizací dětí a mládeže, představujících více než 200 000 individuálních členů. Slovo “rada” vystihuje obě funkce organizace, jejichž vyvážení je pro dlouhodobou stabilitu ČRDM stěžejní. Znamená jednak možnost diskutovat demokraticky uvnitř mládežnického hnutí jeho problémy a potřeby a tyto pak otevřeně komunikovat a zastupovat vůči orgánům státní správy (samosprávy) a politické reprezentaci, jednak rozvinutý odborný kredit, který je nabízen a ve velkém měřítku také využit ze strany rodičovské i odborné veřejnosti a partnerů napříč státním i neziskovým sektorem.
logo čt.png


Společnost Člověk v tísni vznikla v roce 1992 v okruhu válečných zpravodajů a novinářů, kterým už nestačilo jen přivážet ze zahraničních cest informace o probíhajících válkách, a začali do oblastí konfliktů vyvážet pomoc. Postupně se Člověk v tísni etabloval jako profesionální humanitární organizace s cílem pomáhat v krizových oblastech a podporovat dodržování lidských práv ve světě. Během dvaceti let své existence se Člověk v tísni stal jednou z největších neziskových organizací ve střední Evropě, začal se také věnovat oblasti vzdělávání a pomoci lidem žijícím v sociálním vyloučení.

1 komentářů:

Zdeněk NUTZ řekl(a)...
2. listopadu 2014 v 14:30  

Nepřipadá Vám poněkud smutné a dušičkové, když demokraticky zvolení poslanci tlačí ponižující zákon, který pošlapává ústavní práva rodičů a nařizuje jim, kde a jak si mají nechat hlídat děti, senát to zamítne, prezident to zamítne a nakonec musíme psát petice a otevřené dopisy????. Normalizátoři nevymřeli, jen se vrátili zadními vrátky. A že ten zákon tlačí i poslanci ANO, kterým jsme zpočátku věřili, to už je fakt na pos***í.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.