Přečtěte si: Průzkum o důležitost budování osobních vazeb v pracovním prostředí

čtvrtek 5. června 2014 ·

Britská profesorka Julia Hobsbawm sama sebe označuje za „první profesorku networkingu“, přednáší networking na londýnské Cass Business School a je autorkou dokumentu Fully Connected: a look ahead to working and networking in 2020. Práce byla zveřejněna s podporou společnosti Ernst&Young, jež současně financovala průzkum zaměřený na zjišťování postojů úředníků k networkingu s cílem ukázat důležitost budování osobních vazeb v pracovním prostředí.


Výzkum pracoval s odpověďmi 750 dospělých v úřednických nebo vyšších pozicích. Profesorka Hobsbawm vede studenty k tomu, aby s budováním vazeb začali už při studiu, a učí je zbavit se ostychu. Péči o sociální zdatnost pokládá za stejně samozřejmou a nezbytnou jako péči o fyzickou zdatnost a zdravý životní styl. Ve své práci uvádí pět zásad pro efektivní networking:
  1. Vytvoř a zorganizuj si vlastní síť – nejprve shromáždi veškerá jména a kontakty, potom je rozčleň do tří skupin: a) lidé, se kterými jsi v častém kontaktu, b) ti, se kterými chceš udržovat kontakt, c) ti, se kterými chceš navázat kontakt. 
  2. Rozhovor tváří v tvář pětkrát týdně – nejúčinnější je přímý kontakt tváří v tvář nebo hlasový hovor, pamatuj na důležitost sdílení, nikoliv prodávání. 
  3. Přehled o poznatcích – vytvoř si seznam zdrojů informací, o kterých je užitečné mít přehled, dbej na vyváženost zdrojů od zpráv po odborné informace i články pro obecnou veřejnost. 
  4. Buď aktivní (networking jako životní styl) – věnuj alespoň pětinu svého pracovního času každý týden (8–10 hodin) budování kontaktů, procházení zdrojů, osobním setkáním. 
  5. Zvídavost a štědrost – sdílej své poznatky a zdroje, spolupracuj, pomoz překonávat ostych, zajímej se o nápady ostatních. Výzkum ukázal, že mladší lidé spoléhají více na osobní kontakty než pracovníci na vyšších stupních kariérního žebříčku, třetina vedoucích pracovníků využívá online sociální sítě. 
Pouze 24 % žen uvedlo, že využívá kontaktů v rámci ženských skupin („Stiletto Network“ oproti nebo kromě „Old Boy Network“). 

Poznámka: U učitelů mluvíme o osobním vzdělávacím prostředí, o jeho významu viz zde.



Výběr ze zpráv, novinek a zajímavostí ve vzdělávání provedlo výzkumné oddělení společnosti Scio.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.