Seznamte se s osobním a osobnostním rozvojem

čtvrtek 5. června 2014 ·

Téma osobního a osobnostního rozvoje není v současné době už nijak nové, a jeho význam stále roste. Jedním z důvodů je fakt, že dnešní svět je charakteristický rychlými změnami, které člověka nutí na ně reagovat a přizpůsobovat se jim. Ne vždy je to však jednoduché, proto je dobré vzdělávat se i v této oblasti.


Tématem Plánování osobnostního rozvoje se zabývá Národní institut pro další vzdělávání prostřednictvím projektu K2 – kvalita a konkurenceschopnost v neformálním vzdělávání a jeho klíčové aktivity Metodická podpora uznávání neformálního vzdělávání. Poslední květnový víkend (30. 5. – 1. 6. 2014) se v pražském hotelu Olšanka konala vzdělávací akce k přiblížení problematiky osobního a osobnostního rozvoje. Zúčastnili se jí pracovníci pracující s dětmi a mládeží z neziskovek, středisek volného času i pedagogové z různých typů škol.

V průběhu bohatého třídenního programu, kterým provázeli zkušení lektoři, se účastníci seznámili s různými aktivitami a metodami k poznání sebe samého, se silnými stránkami v plánování osobnostního rozvoje, s kompetencemi k efektivní komunikaci a týmové spolupráci, dozvěděli se, co je emoční inteligence, škála kontroly a autonomie nebo změnový kříž. Pronikli do teorie Schulz von Thunova principu zpětné vazby, teorie SMARTER, do techniky paralelního myšlení nebo do zásad týmového koučinku a jejich využití v práci s mladými lidmi. Dověděli se, co je funkční akční plán a jak jej sestavit, diskutovali o Osobním kompetenčním portfoliu a jeho rozvoji prostřednictvím akčního plánu a prošli si mnoha dalšími aktivitami, které souvisejí s plánováním osobnostního rozvoje. Po celou dobu akce účastníci pracovali se Sebezkušenostním deníkem, prostřednictvím kterého mohl každý osobně zhodnotit, co mu která aktivita, vzdělávací technika či metoda přinesly.

A co od kurzu účastníci očekávali? Vesměs se chtěli dozvědět co nejvíce o sobě, aby poté mohli lépe vzdělávat děti a mládež a pomoci jim v jejich osobním rozvoji.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.