Zoja Franklová: Soutěž odborných prací učňů

středa 2. dubna 2014 ·

Národní ústav pro vzdělávání vyhlásil ve spolupráci s Hospodářskou komorou ČR už třetí ročník soutěže samostatných odborných prací. Zúčastnit se jí mohou absolventi učebních oborů v těch školách, které se připojily k reformované závěrečné zkoušce. Podstatou reformy je to, že školy připravují závěrečné zkoušky podle jednotného zadání – zkoušky pak mají srovnatelnou úroveň, i když se provádějí na různých školách.


Samostatné odborné práce zpracovávají žáci 3. ročníků učebních oborů během 2. pololetí a obhajují je při závěrečné zkoušce. Soutěž se týká těchto oborů: Jemný mechanik - hodinář, Cukrář, Montér suchých staveb, Včelař, Podkovář a zemědělský kovář, Kuchař – číšník v různých zaměřeních, Operátor skladování, Kadeřník, Umělecký kovář a zámečník, pasíř, Umělecký keramik. Zúčastnit se může každá škola, která vyučuje některý z těchto oborů a provádí závěrečné zkoušky podle jednotného zadání. Vytištěné soutěžní práce je třeba poslat do konce května na adresu Národního ústavu pro vzdělávání.

Vyhodnocení zaslaných prací provede odborná komise složená ze zástupců Hospodářské komory ČR a autorských týmů, které vytvářejí jednotná zadání. Posuzován bude hlavně odborná úroveň, inovativní přístup, zajímavé pojetí tématu i úroveň grafického zpracování na počítači. „Samostatná odborná práce dává žákům možnost ukázat, jak si poradí s konkrétními úkoly, s nimiž se pak budou setkávat v zaměstnání, navíc musí své řešení obhájit. Pro takhle připraveného absolventa jistě nebude problém najít dobré uplatnění,“ říká Ing. Dana Kočková, hlavní manažerka projektu Nová závěrečná zkouška 2, v němž probíhá reforma závěrečných zkoušek.

Jaká témata žáci připravují

Například v oboru Kuchař – číšník mohou žáci dostat za úkol popsat, jak by uspořádali rodinnou oslavu nebo jaké menu by připravili pro hosty, kteří nejedí maso. V oboru Kadeřník může být tématem třeba slavnostní účes. Po vylosování nebo přidělení tématu pracují žáci samostatně (jak napovídá název práce), učitelé jim mohou jen poradit. Hledají si tištěné i elektronické zdroje informací a snaží se využít to nejpodstatnější. Při zpracování tématu také uplatňují své vlastní nápady, které pak musí prezentovat před komisí. Kvalitní práce obsahují i historické úvody a seznam literatury.

V minulém ročníku bylo do soutěže přihlášeno celkem 57 prací. Nejvíc jich poslaly školy v oborech Kuchař – číšník, Kadeřník a Cukrář, zúčastnili se však i žáci oborů Umělecký kovář a zámečník, Kovář a podkovář a Umělecký keramik. Žáci, kteří připravili nejlepší samostatné odborné práce, získali navíc ocenění Hospodářské komory ČR, která každoročně odměňuje nejlepší absolventy středních škol.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.