Platforma informačních materiálů pro vícejazyčné a interkulturní vzdělávání

středa 12. února 2014 ·

Rada Evropy, odbor jazykové politiky, zpřístupnila na svých internetových stránkách on-line platformu referenčních a informačních materiálů, studií a dalších zdrojů pro vícejazyčné a interkulturní vzdělávání. Jde o nástroj, který členským státům umožňuje vzájemně využívat výsledky práce a zkušeností odborníků při formulování programů souvisejících s problematikou jazyků ve vzdělávání a jazykového vzdělávání jako celku.


Přístup ke vzdělání a školní úspěšnost ve velké míře závisí na jazykových kompetencích. Některé děti jsou hned při vstupu do systému vzdělávání znevýhodněny, protože jejich jazykové kompetence neodpovídají očekávané úrovni. Jsou to zejména děti ze sociálně znevýhodněných rodin, děti migrujících rodičů a přistěhovalců a děti, jejichž mateřštinou je menšinový nebo regionální jazyk.

Rada Evropy chce napomoci faktickému uznání základních principů vícejazyčného a interkulturního vzdělávání, zejména:

  • naplnění principu jazykové a kulturní diverzity;
  • práva každého jednotlivce používat svůj mateřský jazyk jako prostředek komunikace, nástroj učení a jako znak příslušnosti ke komunitě;
  • práva každého žáka získat takovou úroveň v jazycích (ve vyučovacím jazyce, cizích jazycích, v mateřském jazyce), která odpovídá jeho potřebám a očekávání.

Rada Evropy proto doporučuje celostní přístup k výuce jednotlivých předmětů, tj. přístup, který bere v úvahu vzájemnou propojenost a konvergenci jazykových kompetencí, třebaže tyto mohou být rozděleny do různých předmětů (vyučovací jazyk jako předmět, cizí jazyk, nejazykové předměty).

Vyučovací cíle by měly být z hlediska úrovně jazykových kompetencí jasně definovány, aby mohly být dosažené výsledky správně a adekvátně posouzeny, a právě tomu má platforma napomoci.

Platforma je otevřený a dynamický zdroj, který zahrnuje systém definic, odkazů, popisů a deskriptorů, studií a příkladů dobrých postupů, který členské státy mohou využít podle svých potřeb, možností a s ohledem na svou kulturu vzdělávání. Platforma obsahuje dokumenty, jejichž status je různý, nabízí však jedinečný zdroj všem, kteří se zabývají jazykovým vzděláváním a jazykovou politikou.

V současné době je Platforma k dispozici na adrese: http://www.coe.int/t/dg4/linguistic/ (odkaz „Platform“ ve spodní části stránky), přímý odkaz: http://www.coe.int/t/dg4/linguistic/LangEduc/LE_PlatformIntro_en.asp.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.