Norské fondy znovu podpoří české pracovníky ve vzdělávání

středa 19. února 2014 ·

Studenti, učitelé i nepedagogičtí pracovníci vzdělávacích institucí mají od letošního roku znovu možnost dalšího (sebe)vzdělávání v Norsku, Lichtenštejnsku nebo na Islandu. Právě tyto země jsou zapojeny do programu Norských fondů a fondů EHP, který si klade za cíl snížení socioekonomických rozdílů v Evropě a posílení vztahů mezi zapojenými státy. Od 17. února po dobu dvou měsíců, tj. do 17. dubna mohou zájemci o granty podávat své přihlášky. Alokovaná částka pro tuto výzvy činí 630 779 EUR (15 769 475 Kč).

V současné době je program Spolupráce škol a stipendia jedním z šestnácti programů Finančních mechanismů  EHP/Norska, za jejichž celkovou zodpovědnost a řízení aktivit v České republice odpovídá Ministerstvo financí ČR jako Národní kontaktní místo (NKM - National Focal Point). Program pro Spolupráci škol a stipendia (CZ07) je administrovaný Domem zahraniční spolupráce (DZS) jako zprostředkovatelem programu, v úzké spolupráci s MŠMT, jež působí v roli partnera programu.

„Norské fondy a fondy EHP nabízejí jednotlivcům možnost uskutečnit výjezd do Norska, Lichtenštejnska a na Island a vzdělávacím institucím možnost realizovat mezinárodní projekty s těmito zeměmi. Podpořeny budou dva typy aktivit: Projekty mobilit a stáže a Projekty institucionální spolupráce. O mobilitu se mohou kromě studentů VŠ, VOŠ a konzervatoří ucházet učitelé, ale i jiní pracovníci ve vzdělávání“, uvádí PhDr. Veronika Havlů, Ph.D., odborná referentka v DZS.

Aktuální výzva programu Spolupráce škol a stipendia nabízí tyto aktivity:
  • Projekty mobility a stáže (zahrnující projekty mobilit a individuální mobilitu studentů a pracovníků v terciárním sektoru) 
  • Projekty institucionální spolupráce. 
Výzva je vyhlášena pouze v rámci FM Norska, způsobilí žadatelé o grantovou podporu v rámci této výzvy tedy musejí být pouze z terciární sféry vzdělávání (tj. vysokoškoláci, zaměstnanci vysokých škol a vysokoškolské instituce).
 
Zájemci o podporu v oblasti projektů mobilit a inter-institucionální spolupráce musejí působit na oprávněné instituci v České republice a spolupracovat alespoň s jednou partnerskou institucí v Norsku; toto platí i pro uchazeče o studentskou a zaměstnaneckou mobilitu na terciární úrovni.

Všechna potřebná kritéria pro splnění způsobilosti a další informace jsou uvedené v Příručce pro žadatele.

Doba trvání pobytů je v případě studentských mobilit 3-10 měsíců (studijní pobyt) nebo 2 týdny – 2 měsíce (krátkodobé výzkumné pobyty pro doktorandy). Maximální výše grantu je v těchto případech 175 000 Kč plus cestovní výlohy.

Zaměstnanci škol mohou v Norsku setrvat po dobu 1 týdne až 6 měsíců a maximální výše grantu činí rovněž 175 000 Kč plus cestovní náklady.

V případě projektů mobilit se minimální a maximální rozmezí financování pohybuje od 25 000 – 1 250 000 Kč.

Co se institucionální spolupráce týká, zde minimální částka zůstává stejná (25 000 Kč) a zvyšuje se částka maximální: 1 375 000 Kč. Zde je nutné zdůraznit, že se jedná o částku včetně 10% spolufinancování na projektové úrovni, které je pro instituce povinné.

Projektové aktivity je možné zahájit nejdříve v srpnu/září 2014 a jejich ukončení by mělo proběhnout nejpozději v září 2016.

V průběhu roku 2014 se počítá s rovněž s vyhlášením další výzvy z Finančních mechanismů EHP, takže nejen zájemci z terciární, ale také z primární a sekundární sféry vzdělávání se budou moci zapojit do aktivit bilaterální spolupráce nejen s norskými partnery, ale např. i islandskými či lichtenštejnskými.

Dům zahraniční spolupráce

Dům zahraniční spolupráce (DZS) je příspěvková organizace zřízená Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, která zajišťuje styky se zahraničními subjekty v oblasti školství a vzdělávání.

Více informací o aktivitách DZS je k dispozici na www.dzs.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.