Akreditovaný kurz „Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů“ vedený spisovatelem Tomášem Zmeškalem má své první absolventy

středa 19. února 2014 ·

V prosinci 2013 byl úspěšně ukončen 1. cyklus kurzu „Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů“, kterého se zúčastnilo prvních devět pedagogů a pedagožek ze středních škol Středočeského kraje. Úspěšní absolventi převzali certifikát. Další - plně obsazený - 2. běh kurzu je těsně před ukončením. Nový cyklus kurzu začíná běžet od 5. března 2014.


Jak kurz probíhá?

Ve čtyřech navazujících lekcích (setkáních) se účastníci a účastnice pod vedením spisovatele Tomáše Zmeškala postupně seznamují s tvorbou různých literárních útvarů (tvorba dialogů, krátké texty, fejetony, mikropovídky) a současně s přístupy k jejich hodnocení. S vývojem toho nejzajímavějšího z české literární produkce posledního dvacetiletí, včetně současného literárního provozu (literární časopisy, nakladatelství, literární akce) přítomné seznamoval bohemista Jakub Vaníček. Ve 2. běhu kurzu je kurz dále rozšířen o téma poesie, vedené básníkem a dramaturgem Markem Staškem.

Imaginace a zkušenost s vlastní autorskou tvorbou

Velký prostor je věnován především rozvoji vlastní literární tvořivosti, kdy sami účastníci kurzu píší literární texty (z hlediska různých přístupů a na vybraná témata), ve kterých rozvíjejí vlastní imaginaci. Právě toto získání či prohloubení zkušenosti s vlastní autorskou tvorbou považuje autor kurzu Tomáš Zmeškal pro pedagogy za důležité pro jejich další práci s žáky při rozvíjení jejich písemného projevu a literárních pokusů i obecně pro rozvoj formulace jejich myšlenek, názorů a umění argumentace. Neboť pochopení tohoto procesu autorské tvorby, včetně všech jeho úskalí může pedagogům napomoci více porozumět literárním počinům svých žáků a samozřejmě je také – poučeným způsobem a citlivě dále rozvíjet.

Kam to všechno vede? Aneb tvůrčí psaní a pedagogická praxe

Celé směřování kurzu tak vede k tomu, aby jeho absolventi-pedagogové mohli získané znalosti a zkušenosti využívat přímo při práci s žáky. Učitelé tak již během kurzu začínají ve svých hodinách zkoušet nové přístupy a pracují s žáky na různých literárních cvičeních. Vzniklé situace, pedagogické přístupy i literární počiny svých žáků pak mají možnost během kurzu konzultovat s Tomášem Zmeškalem a současně diskutovat s ostatními účastníky. Tento způsob práce ve výuce se již záhy projevil jak pro žáky, tak samotné učitele jako velmi inspirativní a přinesl – již v této první fázi - velmi zajímavé výsledky, jak v podobě zvýšení motivace a zájmu žáků o výuku, tak na poli jejich vlastních literárních textů. Metodickou pomoc a možnost konzultací mají tito učitelé samozřejmě i v následném období. Současně začala část pedagogů-absolventů společně s Tomášem Zmeškalem pracovat na Metodice zavádění tvůrčího psaní do výuky, která bude po jejím vytvoření na podzim 2014 k dispozici i dalším pedagogům SČK, kteří projeví zájem tímto způsobem své hodiny vést.

Informace ke kurzu

Organizátor: Centrum pro kulturní a sociální studie
Místo konání: Praha 6 – Dejvice, učebna v blízkosti stanic metra A Hradčanská
Termín kurzu: 5. březen 2014, 26. březen 2014, 23. duben a 7. květen 2014 (vždy st) – 3 volná místa

  • Kurz je bezplatný.
  • Účastníkům jsou hrazeny jízdní náklady a občerstvení.
  • Vysílající SŠ získá mzdový příspěvek za dobu školení pedagoga.

Další info a přihlášky:

Dr.phil. Marie Buňatová, tel. 722 431 191, kurztvurcihopsani@seznam.cz

www.homocreative.cz www.facebook.com/creativewriting

Kurzy probíhají v rámci projektu Tvůrčí psaní ve výuce humanitních předmětů, reg. č. CZ.1.07/1.3.48/02.0010, který je spolufinancován Evropskou unií a státním rozpočtem České republiky.



0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.