František Dobšík: Největší bolestí je nedostatek finančních prostředků, a to nejen na platy, ale i na vybavení škol a moderní učební pomůcky

středa 29. ledna 2014 ·

Přečtěte si rozhovor v Týdeníku Školství.


Z rozhovoru Karly Tondlové s Františkem Dobšíkem, předsedou ČMOS pracovníků školství, v Týdeník-Školství.cz vybíráme:

Odborový svaz pracovníků školství dlouhodobě upozorňuje na konstrukci platové tabulky, která byla do značné míry deformována za éry ministrů Dobeše a Drábka. Budete v této souvislosti usilovat o nějaké řešení?

Očekávám, že se nám podaří vyjednat renezanci platového systému pro pedagogické pracovníky, protože rozdíly mezi jednotlivými platovými stupni i platovými třídami jsou minimální a neodpovídají požadavkům, které jsou na jednotlivé profesní skupiny kladeny. Chceme, aby se zvedly stropy, aby učitel nekončil na 24 tisících, aby se posunuly příliš malé rozdíly mezi třídami ve prospěch těch, na něž jsou kladeny vyšší nároky, a také aby byla lépe ohodnocena práce zkušenějších pedagogů. Chtěli bychom vyjednat návrat tzv. věkového automatu, který zohledňuje délku pedagogické praxe. Kde jinde než právě v pedagogické profesi se zúročuje zkušenost a dovednost nabytá praxí.

Souhlasíte s názorem, že to vyřeší přijetí kariérního systému pro pedagogy?

V žádném případě. Jednoznačně říkám, nejdříve musí proběhnout rekonstrukce platové tabulky, podle níž jsou učitelé odměňováni, a teprve poté se může vytvářet kariérní systém, který stojí nad tímto systémem odměňování.

Odborový svaz se zasazuje o zrušení možnosti stanovovat platy v rozpětí. Budete v tomto smyslu jednat s novým ministrem školství?

Určitě. Je to nadbytečný prvek, který se vůbec neosvědčil. Není to motivační, ale naopak demotivační nástroj, který umožňuje zařazovat pedagogické pracovníky do nižších platových stupňů. Myslím, že jsem to už někde řekl, že zrušení věkového automatu by mělo být klasifikováno jako zločin.

6 komentářů:

bobina řekl(a)...
29. ledna 2014 v 9:14  

Bohužel, za ten " zločin " není jak autory ( Dobeš, Drábek )potrestat. :(

Eva Adamová řekl(a)...
29. ledna 2014 v 14:20  

Ale ten zločin v konečném důsledku nerealizují Dobeš s Drábkem, ale ekipa našich skvělých ředitelů, kteří si kejklemi s přeřazováním do nižších stupňů mnohdy vydělávají na svoje a zástupcovy tučné odměny. Náš šéf to tak prostě dělá. A neptejte se prosím odkud to vím, když je vše tak tajné. Ono se prostě někdy stane, že se člověkovi omylem dostanou do ruky papíry, které by neměly. Nejlepším tahem našeho ředitele bývá, že inkriminovaný mail rozešle všem kantorům, místo, aby ho poslal jen k zástupci. A ani si toho nevšimne ...

Nicka Pytlik řekl(a)...
29. ledna 2014 v 20:17  

vydělávají na svoje a zástupcovy tučné odměny

Úplně se bráním jen domyslet, že by takoví šmejdi byli delegováni k řízení institucí, které mají formovat duchovní obzory budoucí generace, zvláště pak, je-li do škol zaváděno něco takového, jako je etická výchova.
Pravdou je, že se někteří vedoucí pracovníci ve státní správě se zuby nechty brání jakémukoli zveřejnění byť jen celkového objemu mzdových prostředků vynaložených v nadtarifech. Což třeba zřizovatele školy trápit nemusí, prostěě.

Unknown řekl(a)...
30. ledna 2014 v 16:07  

Nový ministr financí Andrej Babiš odmítl, že by souhlasil se zvýšením platů policistů, hasičů nebo učitelů. Řekl to při své první zahraniční cestě, při které zamířil na Slovensko. Tam se setkal se svým protějškem Petrem Kažimírem.

S jakým pak protějškem. Soud tam má estébák jeden zatracenej.
To jsou teda vyhlídky. Estébák a ještě k tomu ministr financí České republiky.

Nicka Pytlik řekl(a)...
30. ledna 2014 v 17:21  

Koho jsme si zvolili, takoví se nám v různých funkcích vrací.

Eva Adamová řekl(a)...
31. ledna 2014 v 10:36  

Nejděsivější na to je, že takovou věc roztrubuje na zahraniční návštěvě, aniž by to doma prodiskutoval alespoň s těmi svými nebohými koaličními partneryy.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.