Přečtěte si: Školské odbory požadují pro střední školy jednotnou přijímací zkoušku

středa 29. ledna 2014 ·

Na potřebě zavedení jednotné přijímací zkoušky pro všechny střední školy maturitního typu se jednomyslně shodli na svém jednání účastníci republikového výboru profesní sekce středních škol při školských odborech, které se konalo v pátek 10. ledna.


Z článku Zlaty Štástkové v ŠkolskéOdbory.cz vybíráme:

„Pro všechny školy s maturitou, i pro soukromé, církevní a pro víceletá gymnázia, požadujeme jednotnou státem organizovanou přijímací zkoušku konanou v jednom termínu,“ usnesli se účastníci jednání republikového výboru. Potřeba jednotné přijímací zkoušky vznikla ze snahy celostátně sjednotit úroveň žáků přijímaných na střední školy. Dále bylo specifikováno, že by se podle dosaženého počtu bodů z této jednotné zkoušky mělo odvozovat, na jakou střední školu nebo učiliště by žák „dosáhl“. Samozřejmě by to nemělo školy omezovat v tom, aby si specifikovaly své další požadavky na budoucí studenty v přijímacím řízení.


9 komentářů:

bobina řekl(a)...
29. ledna 2014 v 9:07  

Už včera bylo pozdě!

bobina řekl(a)...
29. ledna 2014 v 9:07  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Simona CARCY řekl(a)...
29. ledna 2014 v 10:12  

Pokud má mít středoškolské studium váhu a vážnost, musí být zřejmé, jak střední škola žáka (často přes jeho odpor) obohatila. A máme-li jednotně měřitelný výstup systému středního vzdělávání, je logický požadavek jednotného vstupního procesu. Že to mělo být dávno, je jasné. Každý nový ministr vnáší nové priority. Doufejme, že zde je příležitost pro dalšího z nich.

Milan Keršláger řekl(a)...
29. ledna 2014 v 11:04  

Jak může mít gymnázium a učňák stejnou přijímací zkoušku? A jak lze srovnat technické a humanitní obory? Proč chceme šedivý průměr a ne šikovné techniky, chytré humanisty, zručné učně? Proč pořád strkáme všechny do jednoho pytle... tomu prostě nerozumím.

Eva Adamová řekl(a)...
29. ledna 2014 v 14:26  

Jednotná přijímací zkouška nepomůže ani náhodou. Příkladem může být Zlínský kraj, který jednotné přijímací SCIO zkoušky dělá a efekt je nulový. Na maturitní obor se stejně díky nedostatku žáků dostane každý. On totiž stanovený limit 38 bodů ze 120 možných pro gymnázia a 28 bodů pro ostatní maturitní obory je s odpuštěním směšný. Na naší škole se totiž pod celkových 28 bodů ve SCIO testech nedostávají ani propadlíci.

Jan Hučín řekl(a)...
29. ledna 2014 v 16:20  

Konečně mohu taky v něčem vřele souhlasit s kolegyní Evou Adamovou. Limit by mohl a měl být vyšší, ale bohužel to stanovuje kraj jako politické rozhodnutí :-(

poste.restante řekl(a)...
29. ledna 2014 v 19:19  

Jednotná přijímací zkouška je krok správným směrem. Bohužel.
V době, kdy míst na středních školách bylo méně, nežli zájemců o studium maturitních oborů, nebylo podobného nástroje potřeba.
Dnes je ale míst více, nežli vycházejících žáků.
Současně jsou školy financovány podle počtu žáků.
Logicky se prohodily pozice účastníků přijímacího řízení.
Dnes to nejsou žáci, kdo musí vyvinout úsilí a snahu dostat se na školu, ale naopak škola se snaží přijmout co nejvíce žáků, bez ohledu na jejich vstupní znalosti. K maturitnímu studiu se tak dostanou žáci, kteří by před dvaceti lety o tom nemohli ani snít a přitom k tomu nemusí vyvinout ani tu nejmenší aktivitu.
To je také důvod, proč selhávají jednotné přijímačky např. ve Zlínském kraji.
Zrušme závislost škol na počtu žáků a pak se teprve začnou dít věci.

Eva Adamová řekl(a)...
29. ledna 2014 v 21:39  

Kulové se začne dít. Na maturitní obory se bude dál nabírat až po plnou střechu, protože v tomto státě žádné nařízení nemá dlouhého trvání a žádný ředitel si nebude jistý, že příští rok se financování dle počtu žáků nevrátí.

poste.restante řekl(a)...
30. ledna 2014 v 18:03  

Na maturitní obory se bude dál nabírat až po plnou střechu...

No jistěže. Ono taky jednotná přijímací zkouška má smysl jen tehdy, pokud by pod určitou hranicí získaných bodů už ten ředitel příslušného žáka přijmout nesměl.
A to bude nejspíš problém.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.