bEDUin 36/2013: Osm oceněných za inovace ve vzdělávání a co dělat se třiceti dětmi ve třídě

pondělí 4. listopadu 2013 ·

Podívejte se, co přináší aktuální týdenní přehled bEDUin.

Co přinesl týden 28.10.–3. 11.

Témata týdne:

Prezident ve sporu s rektory, osm oceněných za inovace ve vzdělávání, všichni skončíme na volné noze, výuka komiksem, proč tablety ve škole selhávají, debata o hrozbě i výzvách přeplněných tříd, ze Švédů roste generace spratků, hledá se čtvrté Město vzdělávání, proč upadá britské univerzitní školství.

Výrok týdne:

Po posledních událostech je mi upřímně již jedno, kdo bude premiérem (zda BS nebo MH) a ztratil jsem poslední iluze o morálním kreditu našeho prezidenta, jež má být spojena s touto funkcí. Všichni klíčoví hráči tedy na školství budou kašlat, protože jim jde více o ukojení jejich osobních ambicí “tahat za nitky” než o hledání konsensu a dlouhodobé vize. Tím pádem jedno vím jistě – školství žádná změna k lepšímu nečeká. Počítejme tedy spíše s tím, že “chaos se stane standardem”. Pak se ale nedivme, až se objeví úvaha, zda už by nebyl lepší ten Makarenko… Aktuálně je naším vzorem Finsko, ale možná časem budeme jezdit na zkušenou do Švédska.“ Učitel David Hawiger v blogu hodnotícím povolební situaci z hlediska školství a vzdělávání.

Novinky (výběr ze zajímavých událostí)

  • Byly prázdniny a politická krize. Ve školách se větší část týdne neučilo a média řešila politickou krizi. Proto je tentokrát událostí o něco méně a převažují zmínky vázané přímo na činnost EDUin.

  • Ceny Eduína 2013 obdrželo osm inovativních projektů. Ve středu 30. října udělil EDUin ve spolupráci s českým Googlem první Eduíny, ceny za inovace ve vzdělávání (prohlédněte si fotogalerii). Nejúspěšnější byl projekt Nadace Proměny Zahrada hrou (Cena odborné poroty i Cena veřejnosti) a videa Khanovy školy (Cena Googlu za využití technologií ve vzdělávání). Seznam všech oceněných a projektů, které postoupily do finále, najdete na stránkách eduin.cz. Ty také každý týden představí jeden z projektů v obsáhlejším rozhovoru s jeho tvůrci. Krátký zpravodajský šot o hravých zahradách hledejte v Událostech ČT na minutě 39:15.

  • Je třicet dětí ve třídě moc? Tuto otázku řešil kulatý stůl za účasti ředitelek, ředitelů a odborníků včetně zástupce Ministerstva školství. Přečtěte si závěry debaty o tom, co s přeplněnými třídami. K dispozici je kompletní videozáznam, audio nahrávky a prezentace panelistů. Za pozornost stojí i rozvíjející se diskuse čtenářů.

  • Hledá se čtvrté Město vzdělávání. Pokud chcete, aby se vaše město stalo jedním ze čtveřice měst, která vyzkoušejí, k čemu by mohlo být dobré vytvořit místní koncepci vzdělávání, stačí nám dát tip. Přečtěte si podrobnější informace, která města mají šanci uspět, co jim projekt nabízí a jakým způsobem doplnit pilotní čtveřici.

  • Varianty vyhlásily nejlepší komiks na téma občanství. Prohlédněte si třicet komiksů, které postoupily do finále soutěže vyhlášené projektem Varianty Člověka v tísni. Stránky obsahují i metodické materiály k výuce věnované tématům jako stát, náboženství, rodina nebo trh. O dalších projektech Variant si přečtěte v jejich newsletteru. Tématu vztahu komiksu a školní výuky se věnuje i zpráva na literarky.cz.

Inspirace z (a do) praxe

Akce tohoto a příštího týdne (výběr z EDUkalendáře)

  • 4 .-10. 11. Probíhá Týden pro inkluzi
  • 14. 11. Propojme se! Mozaika pohledů na spolupráci škol, měst a obcí (Praha)
  • 16. 11. Jihlava mluví o vzdělávání
Průvodce světem vzdělávání bEDUin vám přináší pravidelné týdenní přehledy nejzajímavějších událostí z oblasti vzdělávání. Přináší rychlý přehled s krátkým komentářem, který vás udrží v obraze. V případě, že jej chcete získávat každé pondělí do své e-mailové schránky, stačí vyplnit e-mailovou adresu v pravém sloupci webu EDUin.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.