Inspektoři dohlédnou na hladký průběh maturit

pátek 30. srpna 2013 ·

Inspektoři České školní inspekce (ČŠI) navštíví v průběhu prvního zářijového týdne některé ze 195 spádových škol, na kterých se budou konat zkoušky společné části maturit v rámci podzimního zkušebního období. V něm je přihlášeno 20 659 žáků, kteří si zapsali 50 096 zkoušek a dílčích zkoušek.


Na prohlubování spolupráce v průběhu podzimních i jarních maturitních termínů se dohodli pověřený ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal a ředitel CERMATu Jiří Zíka.

„Jedná se o vytvoření systému preventivních opatření, která by měla přispět k hladkému průběhu maturit a zajistit rovné podmínky pro všechny, kteří zkoušku konají,“ uvedl pověřený ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.

Podle šéfa CERMATu Jiřího Zíky přispěje hlubší spolupráce mezi oběma institucemi k transparentnosti maturitní zkoušky.

„Naším cílem není strašit školy nebo maturanty. Na některých školách ale v uplynulých letech prokazatelně a opakovaně docházelo k narušení řádného průběhu zkoušek, a přestože podzimní maturity probíhají pouze na vybraných spádových školách, chceme se pokusit nastavit podmínky spolupráce tak, aby byla maximálně efektivní především v příštích letech zejména v průběhu maturitních zkušebních období,“ upozornil Jiří Zíka.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
30. srpna 2013 v 13:00  

Aha aha, a mají inspektoři povolene školám i radit? Nebo se jedná o hrabošení v papírech s nějakou tou zprávičkou na konci?

Anonymní řekl(a)...
30. srpna 2013 v 16:51  

To je úsměvné. podzimní opravky repetenti dělají na cizích školách, tam jim učitelé nemají proč nadržovat. V květnu to byla jiná káva. Na většině škol v okolí učitelé nechali maturanty podvádět nebo jim s tím aktivně pomáhali. Slavná inspekce i CERMAT byly v limbu, ministerstvo se tvářilo, že problém není. A najednou tohle probuzení a povyk. Běžte do háje s tímhle oblbováním.

Viktor Šedivý řekl(a)...
30. srpna 2013 v 22:36  

CERMAT nemá právo kontrolovat. A inspekce dobře ví, že když žádný problém nebudou hledat, nebudou ho muset ani řešit.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.