Přečtěte si: Výběrem peněz za pracovní sešity školy porušují zákon

pátek 30. listopadu 2012 ·

Aktuální případ z pražských Modřan opět upozornil na nevyhovující ekonomickou situaci v českém školství. Poté, co rodiče zaplatili svým dětem pracovní sešity, obrátil se jeden z nich na školní inspekci se stížností. Ta následně rozhodla, že škola porušila zákon, neboť pracovní sešity patří do stejné kategorie jako učebnice - a ty mají vzdělávací ústavy poskytovat bezplatně.


Z článku ČT24 v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

K požadavku, aby rodiče hradili svým dětem pracovní sešity z vlastního rozpočtu, přicházejí školy kvůli nedostatku financí. "Běžně to tak děláme všichni, protože nemáme jinou možnost," potvrzuje ředitelka modřanské ZŠ Angel Iva Cichoňová. Právě vůči její škole přitom směřovala zmíněná stížnost.

25 komentářů:

Jan Hučín řekl(a)...
30. listopadu 2012 v 23:03  

Já s tím problém nemám, protože je mi jasné, že pro dalšího žáka je pracovní sešit už nepoužitelný, na rozdíl od mnohokrát recyklovatelných učebnic. A pokud si mé děti na konci roku pracovní sešit mohou nechat, je to i hezká památka. Pro mě je to ve stejné kategorii jako normální sešity a nenapadlo mě, že bych za to neměl platit.

Pytlik Blaha řekl(a)...
1. prosince 2012 v 0:26  

Běžně to tak děláme všichni, protože nemáme jinou možnost

Ale máme: nepoužívat pracovní sešity.
Tak si říkám, k jakému účelu ta naše škola asi tak slouží. Jestli k pěstování správných stravovacích návyků nebo k pěstování počtů. Možná, že by nebylo od věci rozjet třeba projekt "Sešity do škol".

Pokud v Modřanské škole dávají dětem školní ovoce, mohli by rodiče za ušetřené peníze těch pár sešitů pořídit a neprudit nad únosnou mez. Chudák inspekce pak neví, kam dřív skočit.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 8:56  

Rozhodnutí je naprosto nesmyslné. Pracovní sešit těžko může spadat do stejné kategorie jako učebnice. Učebnice se užíváním jen opotřebovává. Pracovní sešit se použitím znehodnotí. Asi to samé, jako by měly školy bezplatně po celou dobu poskytovat žákům propisky, pastelky, vodovky, tempery, gumy...
Rozhodnutí inspekce je nesmyslné a stížnost rodiče je myslím nemorální.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 10:31  

Vzhledem k napjatým rozpočtům mají školy problém vůbec pořídit (obměňovat) učebnice.

Jediné, kde vybavujeme děti komplet je 1. třída

obyčejná učitelka řekl(a)...
1. prosince 2012 v 11:13  

A mohla by ČŠI nám učitelům (ředitelům) také sdělit, kde na to mají školy vzít peníze?

Chudák inspekce pak neví, kam dřív skočit.
Takže ani nemůže rodičům-stěžovatelům dvěma větami vysvětlit, že školy prostě nemají peníze.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 11:20  

V té reportáži ale také zaznělo z úst mluvčího ČŠI, že se inspekce tímhle zabývá pouze v případě, že si někdo stěžuje. Jinak, právě proto, že všichni vědí, jak to je ve školách s penězi, to inspektoři ve školách cíleně nesledují ani školám nevytýkají.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 12:24  

Víte ono je to s těmi pracovními sešity trošku složitější než to bylo podáno v té reportáži. Je potřeba rozlišovat mezi dvěma druhy pracovních sešitů a dát si to do souvislostí také s nařízením, že školy mohou s peněz na OINV nakupovat jen učebnice s platnou schvalovací doložkou.

Takže jak je to s nakupováním těch dvou druhů pracovních sešitů?

1. druh - pracovní sešity, které jsou vydávány ke konkrétní učebnici a mají tedy schvalovací doložku. Ty by skutečně měla škola poskytovat žákům zdarma a ředitel vybíráním peněz od rodičů na jejich nákup porušuje zákon.

2. druh - pracovní sešity bez schvalovací doložky. Zde ředitel naopak porušuje zákon, pokud je nakupuje z peněz na OINV a ne za peníze vybrané od rodičů.

Připadáte si jako v Kocourkově? Však v něm také jste.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 13:29  

V civilizovaných zemích rozhoduje o tom, zda někdo porušil zákon, pouze nezávislý soud. Mám pocit, že Česká školní inspekce do soustavy soudů nepatří.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 16:06  

to 13:29

školský zákon, § 174, odst. 2

ČŠI ...vykonává státní kontrolu dodržování právních předpisů, které se vztahují k poskytování vzdělávání a školských služeb...

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 17:38  

ČŠI ...vykonává státní kontrolu dodržování právních předpisů, které se vztahují k poskytování vzdělávání a školských služeb...

To, že někdo vykonává kontrolu, ještě neznamená, že rozhoduje, zda došlo k porušní zákona. To opravdu náleží jen soudu. Pokud si ČŠI myslí, že došlo k porušení zákona, je její povinností podat žalobu.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 18:07  

Kolegové, šetřit se musí. Cílem současné vlády je malý stát. Já si myslím, že jde o vládu anarchistů, kteří chtějí zrušit stát úplně. Někdy mám pocit, že chtějí zprivatizovat i vzduch, který dýcháme.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 23:57  

Škola nesmí chtít po rodičích peníze na nic! Bezplatné vzdělávání je přece zaručené naší ústavou.

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2012 v 9:09  

Škola nesmí chtít po rodičích peníze na nic! Bezplatné vzdělávání je přece zaručené naší ústavou.

Nahraďte si slovo škola výrazem zdravotnické zařízení.

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2012 v 9:15  

Je s podivem, jak se tady rodiče dobrovolně zříkají práva na bezplatné základní vzdělání svých dětí. Ze zákona je škola povinna dětem poskytovat na ZŠ veškeré učebnice schválené MŠMT ZDARMA. Na tuto službu má samozřejmě dostat od státu finanční prostředky.
Stát tyto prostředky neposkytuje, školy si nestěžují na porušování zákona ze stranu státu a peníze požadují po rodičích. To je totiž nejjednodušší.
Rodiče jako ovce platí, a když se jeden ozve, tak začnou ostatní kritizovat přístup tohoto rodiče.
Všimli jste si, jak se chováme jako stádo? Necháme se zcela dobrovolně a bez odporu obírat o naše zákonné právo. Jsme hloupí stádotvorní občané!!
Mimochodem je jenom krůček k tomu, že budeme kupovat nejen pracovní sešity, ale i další učebnice. (u cizích jazyků již běžná praxe). Pak to nebude 60 Kč, ale půjde to do tisícovek.
Držím všem rodičům palce, aby se nemuseli jednou doma rozhodovat, kterému ze svých dětí vzdělání ještě zaplatí, a které bude mít smůlu.

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2012 v 13:26  

Jsem pro, aby si deti vsechny ucebnice platily uz od zakladni skoly. Kdyz vidim, jak se chovaji k tomu co neni jejich, je to nejlepsi cesta. Stat tak plati nove a nove ucebnice, ktere nekteri zaci po prvnim roce naprosto znehodnoti.

PN

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. prosince 2012 v 14:05  

Jsem pro, aby si deti vsechny ucebnice platily

Jsem pro, aby rodiče žáků nemuseli platit nic, co se jim platit nechce.
Učebnice, sešity, kreslící potřeby, všelijaké pomůcky, sportovní vybavení, přezůvky, programové vybavení domácích počítačů, vstupné na divadelní a filmová představení, koncerty a další "výchovné" aktivity, exkurze, sportovní kurzy, výlety, maturitní plesy, příspěvky do nadačních fondů...
To si pak učitelé, ředitelé, zřizovatelé a ministerstvo navymýšlí kdeco. Takhle aspoň hezky zůstanou v obligu.

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2012 v 14:11  

Existuje jednoduché řešení - Pracovní sešit škola pořídí, bezplatně zapůjčí žákovi, který však do něj nesmí psát, protože jinak jej znehodnotí. Na konci roku škola vybere neposkvrněné pracovní sešity a když v nich bude jediná čárka, musí rodič zakoupit nový. Takže stejně je budou rodiče platit....

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2012 v 18:47  

Uvědomujete si, že mohou být rodiče, kteří na třeba pět pracovních sešitů nemají?Jak se mají potom cítit a jak se cítí asi jejich děti? Je mi z našeho školství smutno. A to nemám finanční problémy, ale jako učitel občas řeším tak smutné věci....Mimochodem mě osobně rozčiluje, že synové přinesli ze školy požadavek školy na školu v přírodě na 4 dny za 2.800,- Kč. To je fakt maso, přitom je to v normálních chatkách, jak je všichni známe - dvě palandy a nic. To je cena vyšší než v hotelu. Když jsem klukům řekl, že to je nehorázná cena, chápali, ale oba mi řekli, že budou jediní, kdo by nejeli. A co s tím? Přeci si nenecháme vše líbit.

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. prosince 2012 v 19:22  

Uvědomujete si...?

Uvědomuji. Proto také veškeré uživatelské programy, které ve výuce používám jsou ke stažení zdarma. S tím, že všechny děti už nějaký ten k internetu připojený strojek doma mají.
Dovedu si představit, že se najdou i lidi, kteří bez rozpaků páčí z dětiček peníšky na leccos a sami nevyloví z kapsy ani dvacetikorunu na sirotky.

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2012 v 20:33  

Zaplatit nájem a pokutu za lékařskou pohotovost, nebo koupit dětem drahé pracovní sešity? Konec práva na vzdělání a práva na rovný přístup ke vzdělávání pro nejchudší.

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2012 v 20:48  

Nevím, proč ještě po 20ti letech učení mám nutkavou potřebu jezdit na exkurze, školy v přírodě a podobné nesmysly, se kterými jsou jenom starosti - vybírání peněz od žáčků, odevzdávání vyúčtování, seznamů, zpráv, obavy z úrazů, popř. jejich zápisy a vyhodnocení rizik.... Debata o proplacení pracovních sešitů je to nejmenší... ČŠI alibisticky řeší jen "udání", sama nekontroluje a nehlásí... Kdopak by se asi chytal za nos...

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. prosince 2012 v 22:30  

mám nutkavou potřebu jezdit na exkurze

Taky si kolikrát říkám, mám-li to pořád ještě zapotřebí. Něco jako páchat vzdělávací dobro proti vůli vzdělávaných. Ale pak vždycky příjdou noví žáci a já si řeknu, co kdyby to třeba právě teď vyšlo a na stará kolena mne ještě aspoň jednou, naposled, potkala ta rozkoš v podobě vzděláníchtivých dětiček.
Taková obsedantně-kompulzivní porucha. Jako když se člověk nemůže zbavit neodbytného nutkání nakouknout do špajzu, jestli se tam čistě náhodou samovolně nerosvítilo... třeba

Anonymní řekl(a)...
4. prosince 2012 v 12:32  

V příspěvku děti alespoň s pracovními sešity pracovaly, ale u nás ve škole si kupují PS na Aj(cca 180,-Kč/ks) a využijí maximálně třetinu.

obyčejná učitelka řekl(a)...
4. prosince 2012 v 21:25  

To je ale dobrá zpráva, ne? Znamená to asi, že vyučující používá i jiné (moderní) metody (à propos - za 180 Kč nepořídíte ani 1 hodinu výuky).

Anonymní řekl(a)...
11. září 2013 v 17:58  

Dobrý den, ...chudák ČŠI, chudáci rodiče,..ještěže učitel může být v poho. Nemá z čeho učit, rodiče se na něj zlobí,protože mají platit, vedení se taky zlobí, protože poukazuje na nedostatky. Hurá s úsměvem a dobrou náladou do třídy. S dětma to totiž docela jde.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.