Česko mluví o vzdělávání

pátek 30. listopadu 2012 ·

Úvodní video ke kampani Česko mluví o vzdělávání.

13 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
1. prosince 2012 v 2:15  

Docela rád bych se zeptal
vedoucí informační platformy Restart, v čem spatřuje, například z hlediska výuky přímé úměry, podstatný rozdíl mezi ajfónem a hliněnou tabulkou,
a zakladatele hnutí Svoboda v práci, jestli se v tom Holansku učil udělat třeba kotrmelec nebo uvařit bitterballeny.

obyčejná učitelka řekl(a)...
1. prosince 2012 v 10:51  

Školství je veřejná služba, stejně jako zdravotnictví...

Svatá pravda. A mluvíte doktorovi do toho, jak vás bude léčit? Asi ne. Tak proč má každý druhý pocit, že musí mluvit učiteli do toho, jak má učit? A další to zase nezajímá vůbec, nestarají se o to, jak svým dětem pomoci.
Prevence (výchova v rodině), pomoc - to je to, co učitel očekává.
(Tu policii schválně nechávám stranou, nerada bych se dočkala srovnávání právě s touto "službou".)

Pytlik Blaha řekl(a)...
1. prosince 2012 v 11:11  

nerada bych se dočkala srovnávání

Něco jako "Strkat a posluhovat"?

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 13:31  

A mluvíte doktorovi do toho, jak vás bude léčit?

Minimálně se ho zeptám na možnosti léčby a nechám si všechno řádně vysvětlit a následně se rozhodnu.

Pokud se mi metody učitele nelíbí, tak proč s ním o nich nepromluvit?
Výsledku se dá přece dosáhnout různým způsobem.

Tak jak v závěru se mohu rozhodnout pro jiného doktora a jiný léčebný ústav, tak je to i se školou.

Tady už sice zase slyším o dojíždění, atd., ale v současnosti je vše o tom, zda na to mám, či nikoli a s tím se bohužel momentálně nedá nic dělat.

Kdysi kdosi řekl, že "učení bolí", pokud někdo nenajde kouzelnou metodu, jak to "nalít" do hlavy stylem ctrl+C -> ctrl+V, tak to bude furt jen učení-mučení :-)

Petr

PS.
stejně až jednou žáčci dostanou "školu života", vzpomenou si, jaká to byla ve škole sranda :-)

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 17:49  

Jo jo, je rozdíl o něčem mluvit a nekomu do něčeho mluvit.

Mluvit učiteli do práce je stále běžnější záležitost hlavně pro rodiče problémových dětí. Ty doma rodiče nezvládají v jednom exepmláři a nedají si vysvětlit, že počet takový exemplářů ve třídách narůstá.

A jinak jen tak na okraj - o vzdělání se u nás mluví už od dob J. A. Komenského, možná by bylo lepší začít i něco dělat.

Anonymní řekl(a)...
1. prosince 2012 v 18:00  

učení-mučení?

Dle mého názoru je to pitomost. Kdo má vyšší IQ, ten se dozajista učí rád. Problém nastává až tehdy, když chceme po žákovi s IQ 70, aby se naučil obyčejné kupecké počty. Záměrně nemluvím o matematice. Tak tyto žáky nenuťme studovat střední a vysoké školy a umožněme jim kvalitně se vyučit řemeslu.

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2012 v 13:14  

A my je snad nutíme? Oni je k tomu bohužel nutí jejich rodiče. Zrovna teď jsem vysvětlovala matce jednoho téměř propadlíka, že cpát ho na maturitní obor uměleckého směru, zvláště když nemá ani k umění žádný vztah, jenom proto, aby měl maturitu je pitomost. Odvětila mi, že každému se má dát šance. Vysvětlit jí, že mu ale tou šancí dělají medvědí službu, bylo nad mé síly.

Dávat teď děti na uměleckou školu s maturitou je teď u nás totiž nový hit, bo na normální obor s maturitou se v našem kraji nedostanou kvůli SCIO testům a minimálnímu limitu, na který je musí napsat, čehož nejsou schopni. Na uměleckou je vezmou.

Anonymní řekl(a)...
2. prosince 2012 v 20:43  

No jo, vystudují střední (soukromou) školu uměleckého směru a ve 20ti letech se budou poohlížet co by tak mohli dělat...

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. prosince 2012 v 22:49  

Nebo vystudují gymnázium a co by mohli dělat se budou rozhlížet ve třiceti.

Anonymní řekl(a)...
3. prosince 2012 v 9:10  

A nebo vystudují VŠ pedagogického směru a budou čekat na práci do té doby, než nějaký kantor odejde do důchodu nebo umře. Čěkací doba je několik let. Ignorant

poste.restante řekl(a)...
3. prosince 2012 v 14:15  

"Pane profesore, když byl malej, kous ho pes. Z měšťanky ho vyhodili, na řemeslo se nehodí. Aspoň tu madurydu kdyby udělal."

poste.restante řekl(a)...
3. prosince 2012 v 14:16  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Pytlik Blaha řekl(a)...
3. prosince 2012 v 22:53  

na řemeslo se nehodí

Ještě, že tu máme ta gymnázia. Kam by se jinak vrtly děti, které jsou mnohdy hodně, a možná až přespříliš dlouho profesně poněkud neukotvení.
To jest, ještě v době podávání přihlášek na vysoké školy maturanti nevědí, co by asi tak přibližně mohli alespoň na začátku svojí profesní kariéry dělat. Podle toho také pak vypadá jejich preprofesní příprava. Tak nějak od každého něco a dohromady nic moc.
Nemohu říci, že mám podklady pro tvrzení, že počet takových neukotvenců nějak dramaticky roste, ale intuitivně cítím, když se tak podívám po učebně, že s největší pravděpodobností neklesá.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.