MŠMT: Podpisem prezidenta získali budoucí maturanti větší jistotu

sobota 3. listopadu 2012 ·

Prezident Václav Klaus dnes podepsal novelu školského zákona, která upravuje podobu státních maturit. Pro příští dva roky budou povinnou část tvořit dva předměty a maturity budou mít jednotnou úroveň zadání.


Povinně se bude maturovat tak, jako letos, z českého jazyka a literatury, cizího jazyka nebo matematiky. Z cizích jazyků bude na výběr angličtina, němčina, francouzština, ruština a španělština.

„Je to důležitý krok k tomu, aby maturita nyní probíhala bez pochybení, kterých jsme byli svědky v minulosti. Je to dobrá zpráva pro všechny maturanty, jejich rodiče a učitele," zareagoval na zprávu ministr školství Petr Fiala a dodal: „Po nástupu do funkce jsem se snažil o to, aby státní maturity byly v budoucnosti dobře připraveny, měly srozumitelná pravidla a byly jasně definovány funkce, které od nich očekáváme. Myslím, že se nám všem, kteří se na revizi školského zákona podíleli, podařilo dosáhnout významného pokroku na cestě k tomuto cíli. Jsem rád, že se pro úpravu maturitní zkoušky podařilo získat širokou podporu odborníků i veřejnosti.“

Nově se například vrátí hodnocení slohů z českého jazyka zpět na školy, studenti budou mít na odvolání místo dosavadních osmi nebo pěti až 20 dní.

„Tyto změny zlevní státní maturitu a její organizaci až o 50 milionů korun ročně, tedy o pětinu“, doplnil ministr Fiala.

Státní maturity – časová osa:

8. června 2012 - Ministr školství Petr Fiala odvolal z funkce ředitele Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání Pavla Zeleného. Řízením Cermatu byl pověřen Jiří Zíka.

20. června 2012 - Petr Fiala na tiskové konferenci představil dva kroky ke zkvalitnění státních maturit: ustavení pracovní skupiny pro revizi maturit a finanční a procesní audit.

17. července 2012 - Petr Fiala oznámil veřejnosti změny, které chce na doporučení pracovní skupiny prosadit pro následující dva roky státních maturit.

26. září 2012 – Novelu školského zákona, připravenou MŠMT, která přináší změny v maturitách pro příští dva roky, schválila Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky.

18. října 2012 - MŠMT informovalo o výsledcích procesní a finanční kontroly v Cermatu.

24. října 2012 - Novelu školského zákona schválil Senát Parlamentu České republiky.

1. listopad 2012 - MŠMT vypsalo výběrové řízení na nového ředitele Cermatu.

2. listopad 2012 - Novelu školského zákona podepsal prezident ČR.

14 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. listopadu 2012 v 13:52  

Jistotu získali ještě tak žáci letošních třetích ročníků. Druháci, natož pak prváci, NE!

Pokud jsem to dobře pochopil, tak zdrojem pochybení byly dvě úrovně maturitních zkoušek a centrální hodnocení slohů.
Tyto zdroje pak stály padesát milionů. Aha.

Josef řekl(a)...
3. listopadu 2012 v 23:09  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Josef řekl(a)...
3. listopadu 2012 v 23:09  

Zdrojem pochybení yl nejdprve test z matiky vyšší úrovně a pak slohovky. Ale největší podíl viny má mediální masáž hlavně na EduInu (pánové Feřtek, Botlík apod.), kteří masírovali neúspěšné "maturanty", aby se ji ch co nejvíc odvolalo a mediální demagogové tou spostou odvolání pak argumentovali proti nové maturitě.

Anonymní řekl(a)...
3. listopadu 2012 v 23:34  

Lze se tedy po právu domnívat, že v textu vyhlášky nebude ani slovo o tom, že hodnotitelé PP mají nárok na odměnu 100,- Kč za 1 opravenou práci. Zřejmě jim bude stačit cit a pokora.

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. listopadu 2012 v 0:18  

aby se jich co nejvíc odvolalo

Existuje-li nějaká zákonná možnost čehokoli, třeba odvolání, nelze kohokoli vinit, že té možnosti využil, tedy se třeba odvolal.
Hele, orgánové rozliční mohou-li utratit prachy, tak je utratí a vůbec se nezabývájí něčím tak směšným, jako je třeba úspora. Tak co.
Tady nejde o to, že se podávala odvolání, ale že byl pro odvolání možný důvod. Za ta léta učitelování jsem zažil doopravdy jen velmi málo případů zpochybnění výsledku maturitní zkoušky.
A to bývaly doby, kdy maturant musel doopravdy něco umět, aby dostal lejstro, že má kvalifikaci a nedělal pak někde ostudu. Kdysi se na to docela potrpělo a tak mnozí tu maturitu prostě neudělali.
Odvážím se tvrdit, a dobře si to, prosím, zapamatujte, že není vzdálená doba, kdy se budou i u profilových zkoušek pořizovat audio záznamy průběhu zkoušky, které se budou uchovávat nejméně do vypršení lhůty pro podání odvolání.
A to bude teprvá mazec, holenkové.

Anonymní řekl(a)...
4. listopadu 2012 v 10:05  

A odvolávání může jít dál a dál.
Naučíme se odvolávat proti práci zubaře, že mě to bolelo víc než připouští norma. Proti práci prodavačky, že mi naúčtovala o 40 % vyšší cenu, protože v té rybě byla zmrzlá voda. A proti známce ze zkoušení z fyziky na 2. stupni, protože se učitel zjevně špatně vyspal. Proti celému školnímu vzdělání, protože je v mém případě k ničemu. Nechť si každý pokračuje sám.

Anonymní řekl(a)...
4. listopadu 2012 v 17:38  

No a proč proboha ne?! Nebo vy chcete držet hubu a krok a nechat si vše líbit, jen abyste si proboha na nikoho nestěžoval? Mimochodem, nemyslíte, že srovnávat soukromý sektor (prodavačka) se státním (maturity) je trochu dost mimo? Jasně, že soukromníkovi se nebudu odvolávat, ale nechám si třeba zavolat manažera - chci ale vidět, jak budete podobný postup uplatňovat u maturit. Tam jde holt o něco jiného, tj. o úřední postup. Vy snad popíráte, že u vyhodnocování nebo při samotné přípravě úloh může dojít k chybě? To by nebylo moudré, protože všichni mohli u minulých ročníků vidět, že k podobným chybám dochází a nejspíš i docházet bude.

Anonymní řekl(a)...
4. listopadu 2012 v 17:43  

A ještě podotýkám, než mě někdo chytí za slovo - měl jsem samozřejmě na mysli stížnost na něco poněkud oprávněnějšího, než jsou do absurdna dovedené příklady anonyma z 10:05. K určitému procentu podobných absurdit ale dochází už dnes, což nic nemění na tom, že by lidé měli mít právo na stížnost, i když třeba určité procento těchto lidí ho bude využívat k stížnostem na "blbiny".

poste.restante řekl(a)...
4. listopadu 2012 v 20:58  

"Odvolávat" se proti šlendriánu je logické a správné. Jestliže výrobek se stejným názvem má jiné kvality v Německu a jiné, mnohem horší v ČR, pak si to nemáme nechat líbit.
Jestliže v dvoukilovém balení ryb je kilogram ledu, jestliže v drůbeží paštice není maso a sůl je určená k sypání silnic, pak nesmíme mlčet.

Ale plést tyto případy s "odvoláváním se" při maturitách, je prostě nesmysl. Ústní zkoušky jsou komisionální a předseda je nezaujatý člověk z jiné školy. Tohle tak přece není jen tak pro legraci, ale účelem je zvýšit objektivitu hodnocení.

Při SM ale stát převzal část ověřování znalostí na sebe. Možnost odvolání se proti rozhodnutí státního aparátu je nezbytná a logická.

Pokud by bylo všechno připraveno bezchybně, mohli by eduinové i všichni ostatní halekat jak by chtěli. O tom, že minimálně u vyšší úrovně matematiky tomu tak nebylo, snad není sporu.

Mne irituje v této souvislosti něco zcela jiného.
Zákon nám nařizuje za pár dní zveřejnit maturitní předměty pro uchazeče o studium. Bavíme se o školním roce 2016/17.
Přitom pro TENTO školní rok byly ve ČTVRTEK zveřejněny formuláře maturitní přihlášky s upozorněním, že budou platit pouze pokud dojde ke schválení příslušné legislativy. Přihlášky pak musí být v systému CERTIS do 15. 11.
Proč mne staví stát do role pitomce?

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. listopadu 2012 v 21:14  

Proč mne staví stát do role pitomce?

Nu, nezbývá Vám, pane poste.restante, než abyste se odvolal.

poste.restante řekl(a)...
4. listopadu 2012 v 22:12  

Už jsem o tom uvažoval. :-)
Přidáte se?

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. listopadu 2012 v 22:56  

Přidáte se?

Za jiných okolností rád. Ale nemohu si dovolit mít úředně potvrzeno, že jsem do role pitomce postaven oprávněně.
Nad to považuji odvolání za poměrně beznadějnou odnož občanských aktivit. Momentálně se nacházím na cestě mezi anonymními udáváními a podáváním trestních oznámení na kdekoho. Nebo naopak?

Anonymní řekl(a)...
5. listopadu 2012 v 10:03  

Jen se nemohu zbavit dojmu, že šlendrián - jako šlendrián.

Zmrzlá voda v rybě, kterou platím, vadný výrobek, na jehož závadu přijdu až doma po koupi, je průšvih a chci to reklamovat.

Žák, který nezná hlavní města evropských zemí, neumí násobit jednociferným číslem a nenapíše souvislý text na deset řádek s méně než deseti hrubkami, je pro mě také zmetek. Ale NIKDY NIKDO se proti tomu neodvolával. Poradí mi EDUin, jaké k tomu mám mechanismy?
Jsem totiž poškozen, z osmi nastoupivších absolventů SOU byli všichni nepoužitelní, teprve devátý byl schopen zapracování (stalo se příbuznému).

Anonymní řekl(a)...
5. listopadu 2012 v 19:34  

No ono za dva roky asi stejně již nebude maturita v této podobě a pokud ano tak ne v režii Cermatu. Pan Zelený Cermatu udělal velmi špatnou reklamu a nový pan ministr se ho rozhodl v podstatě zlikvidovat. K 1.1.2013 odchází 25% zaměstnanců, organizace nemá už nyní ředitele IT, ekonomického ředitele ani ředitele sekce logistiky. Jak může takováto organizace v likvidaci za dva roky něco připravit?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.