Přečtěte si: 3 dny ve škole, 2 dny online

středa 2. května 2012 ·

V distriktu Grove Heights v Minnesotě před dvěma lety zavedli wi-fi pro všechny základní i střední školu. Nyní nabízejí hybridní třídy. Studenti se scházejí ve třídě jen třikrát týdně, a dvakrát týdně mohou pracovat on-line. Jeden rok po realizaci programu kleslo selhání ve standardizovaném testu z angličtiny pro 12. třídu (v USA poslední ročník střední školy) z 63 procent na 13 procent.


Z blogpostu Ondřeje Šteffla v Blog.Aktuálně.cz vybíráme:

"Když přidáte on-line prostředí, studenti nad probíranou látkou více přemýšlejí a diskutují o ní," řekl vedoucí pracovník distriktu. „Učitel prezentuje informace ve třídě, a studenti pak mají možnost prozkoumat je on-line – mohou se podívat na práce ostatních studentů, nebo na videa na YouTube. Proces vzdělávání se více individualizuje, a škola v něm má jasnější roli.“

Více viz http://blogs.kqed.org/mindshift/2012/04/in-the-digital-age-welcoming-cell-phones-in-the-class/#more-20548

3 komentářů:

BoBr řekl(a)...
3. května 2012 v 5:47  

Psal jsem o tom již více než před rokem - Americké hybridní školy pro síťovou generaci. V zásadě jde jen o to, připravit žáky na příslušné testy. Navíc se jedná většinou o žáky výběrové. Jestli toto má být cílem našeho školství, pak nás určitě nečeká nic dobrého! Myslel jsem, že si je toho pan Štefl vědom. Pro někoho je to ale bohužel hodně lákavá představa. Dokážete si spočítat, kolik se ušetří. Obávám se, že se tomuto řešení nevyhneme - zvláště budou-li zodpovědní činitelé ve školství nadále ignorovat význam technologií.

Ondřej Šteffl řekl(a)...
3. května 2012 v 17:54  

Kolega Brdička píše: " V zásadě jde jen o to, připravit žáky na příslušné testy..."

To možná v USA, ale to není organizací výuky, ale pokřivenými cíli vzdělávání v USA. A jaké u nás máme cíle... no to vlastně zatím nevíme :-(.

Mně ale přišla ta organizace 3+2 zajímavá v každém případě. Pokud by skutečně ve dvou dnech učitelé pomáhali slabším žákům, byl by to přínos (a ani by to pak nebyla úspora).

poste.restante řekl(a)...
3. května 2012 v 19:13  

Jenže to by české školství přestalo plnit hlavní smysl své současné existence.

Pohlídat děti, kterým jeětě není 18 let, zatímco rodiče jsou v práci.

:-(

Jinak nic proti alternativním formám výuky. Ale nejspíš z nich ještě dlouho nebude mainstream.
I když, pokud se vláda rozhodne ve školství ušetřit ještě více ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.