Přečtěte si: Ministr, který nebyl. Za Dobeše zůstali učitelé chudí

neděle 25. března 2012 ·

Ministr školství se při svém odchodu stylizoval jako zachránce učitelských platů. Ale i v jeho éře zůstali učitelé chudými příbuznými.

Z článku Petra Holuba v Aktuálně.cz vybíráme:

Dobešovy zásluhy se tak omezují na to, že zabránil, aby se učitelské platy loni snížily podobně jako objem mezd ve veřejné sféře celkem. Za úředníky, policisty a další státní zaměstnance zaplatil stát loni o deset procent méně než v roce 2010. Přes tyto škrty mají úředníci o dva a půl tisíce vyšší měsíční plat než učitelé.


Zaměstnanci škol začali naopak zaostávat za zdravotníky. Ti ještě v roce 2009 brali v průměru o 400 korun méně než učitelé a vychovatelé, už loni ale brali o 1200 korun víc.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
25. března 2012 v 14:08  

Chudí učitelé zůstali, protože Dobeš nivelizoval platy. Vždy jsem si myslel, že prioritní osou vzdělávacího systému je žák - učitel. V nadsázce, nemusíte mít na škole školní družinu, školní klub. Nemusíte dítě posílat do MŠ. Tyto profese se najednou platově ocitly na úrovni učitelů, kteří byli ponížení na rovinu nekvalifikovaných. Pro vysvětlení - nastupující učitel,absolvent SŠ má stejný základ jako VŠ vzdělaný šedesátiletý učitel. Co k tomu dodat ? Podle uvažování některých by to byl návrat do roku 1774, kdy žáky vyučovali světa znalí spoluobčané. Tím nechci říci, že by starší učitelé byli hromadně lepšími než ti středoškoláci, ale jen někteří středoškoláci dosahují stejných kvalit jako průměrní učitelé ve věku 60 let. Princip byl jiný - ušetřit.

Anonymní řekl(a)...
25. března 2012 v 20:44  

Nadpis článku by mohl v nezasvěceném čtenáři vzbudit mylný dojem, že za nějakého jiného ministra tomu bylo jinak.

Anonymní řekl(a)...
25. března 2012 v 20:50  

25. března 2012 20:44

Určitě bylo, až jistý dement provedl platovou nivelizaci.

Anonymní řekl(a)...
25. března 2012 v 22:14  

Přidáno dostali jen mladí. Ubráno budou mít všichni. V konečném důsledku navýšení mezd mladých, které bude i po snížení znatelné, zaplatí ze svého starší učitelé, kteří budou mít nižší plat než před touto rošádou. Nebylo to takto plánováno hned od začátku? Vůbec bych se nedivil.

Anonymní řekl(a)...
26. března 2012 v 20:43  

Zrušení věkového automatu s platností od začátku tohoto kalendářního roku bylo přípravou na škrty ve školství.
Do konce dní stávající vlády si nebudeme muset nic závidět, protože se všichni (mladí x staří, kvalifikovaní x nekvalifikovaní, aprobovaní x neaprobovaní) ocitneme na startovací lajně v tom lepším případě, a v tom horším ještě téměř 17000 z nás budu muset jít zametat chodníky.

kamínek řekl(a)...
26. března 2012 v 22:59  

Doufám, že když jsou všichni učitelé bez závislosti na zkušenostech získaných léty ve školství stejně dobří, tak se mladí nastupující také dobře obejdou bez pomoci oněch zkušenějších - byli by absolutně blbí brát stejné peníze a ještě mladým vše předávat. Ať si každý poradí sám, když jsme všichni stejně placeni.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.