Martin Rychlík: Výchovné políčky Klause, Nečase a Dobeše

sobota 25. února 2012 ·

Prezident, premiér i ministr školství konají tak, že podrývají úctu k řádnému vzdělávání a poctivosti. Má to být občanům úplně jedno?



Korupční sítě i mrzké diplomky. Novináři valí v posledních dnech svá „ošklivá slovíčka“ na papír, do éteru i webového prostoru. A jejich ošklivé větičky, které se dotýkají nejvyšších míst a státní správy, i nadále drtí dennodenně otřásanou důvěru prostého lidu z podhradí, který od svých „elit“ vyžaduje jistou míru slušnosti, noblesy, poctivosti a také – úrovně vzdělání.

Právě ke vzdělání, k věci tak křišťálově čisté, krásné a lidsky/společensky povznášející, dostala česká společnost krátce po sobě hned trojí vzkaz od tří z nejpovolanějších – od prezidenta republiky, nepřímo pak premiéra a také ministra školství. Čili těch, kteří nás často upozorňují na jakousi posvátnost a potřebnost vzdělávání, které nyní reformují. O úpadku „diplomkové kultůry“ obecně psala ČESKÁ POZICE v samostatném článku, takže nyní pár novinek.

Případ prezident: Klaus-Benešová
Příběh první: Lidové noviny se zaměřily na rozbor sporné prezidentovy milosti pro někdejší ředitelku soukromé Metropolitní univerzity Annu Benešovou; LN postupně ukázaly, že Benešová, která rozdávala obálky „potřebným“, byla v častém kontaktu s chotí Václava Klause, s první dámou Livií Klausovou, kterou označovala za kamarádku a často si volaly. Podle prvního rektora školy Ondřeje Asztalose se Benešová s Klausem znala ještě z dob společného působení v Prognostickém ústavu ČSAV.


Paní ředitelka také odpouštěla školné lidem kolem magistrátu: úředníkům, šéfům odborů i jejich dětem a milenkám – mezi nimi se zvláště vyjímá jistá miss Taťána K., jak vtipně uvádějí noviny o čachrech z dob, kdy Praze šéfoval primátor Pavel Bém (ODS). Celkový odpustek na školném měl činit šest milionů korun. Páteční Mladá fronta DNES cituje z rozsudku, který napsal Obvodní soud pro Prahu 10, že „šlo v zásadě o promyšlené budování sítě korupčních vazeb“. Tito lidé prý totiž mohli „poskytnout určitá protiplnění“.

Vyšetřovatele kauzy z let 2001-09 zaskočily časté telefonáty mezi Benešovou a Klausovou, takže dle deníku upozorňovali své nadřízené, že by případ mohl skončit i prezidentskou milostí. Ač šlo u Benešové dle soudu o „vysoce společensky nebezpečné jednání“, dostala paní ředitelka skutečně prezidentský pardon. Dění kolem Benešové milosti označil prezident Klaus za „účelovou politickou hru“. A jistě ošklivou, hodně ošklivou hru.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE



8 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
25. února 2012 v 21:08  

Výchovné políčky, pravíte?
To jen pokrytci pokrytcům předsedají,
protože pokrytci si pokrytce do čela vyvolili.

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. února 2012 v 15:16  

může podle ústavy udělovat milosti, komu se mu zachce a nemusí se z toho nikomu zodpovídat

To je pravda samozřejmě. Jsou ovšem i vyšší normy, než je ústava. Tuším, že vyšší princip mravní se tomu říká.
Podle ústavy nelze také prezidenta zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt.
Myslím si, že je to i proto, že nikoho ani v nejbujnější fantazii nenapadlo, že by prezident republiky třeba po sámoškách kradl Kofily, Mileny a Kaštany.

poste.restante řekl(a)...
26. února 2012 v 16:37  

Podle ústavy nelze prezidenta a vlastně ani spoustu jiných politiků, stíhat, zadržet pro přestupek či správní delikt, atd.

Ale lze jim nepodat ruku, odejít z místnosti, kde se nacházejí, dokonce si před nimi odplivnout.

Máme mnohem větší moc, nežli si myslíme. Jen máme strach ji používat.

Anonymní řekl(a)...
26. února 2012 v 17:08  

poste.restante

Velká část lidí již má zdůvodňování úspor plné zuby. Lidi nejsou úplně hloupí, tady jsem optimista. Ono kázat vodu a pít víno má své meze a ono se jednou to ucho utrhne. Situace k tomu ale musí dozrát. Nelze donekonečna vysávat dolních 10 milionů, aby ten zbytek nehorázně bohatl i v krizovém období. PROMOPRO,..až třeba takový neodvolatelný Dobeš, Drábek a spol. vyvolávají odpor. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
26. února 2012 v 22:39  

Myslim, ze ta formulace na konci je nespravna. Na ty pochybne radoby "univerzity" chodi statni urednici, co pracuji na nizsich pozicich (uklizeci, straznici apod) a tyto pochybne skoly jim daji titul. Potom se pri vhodne stranicke knizce dostanou do kresilka... Proto je zridili, ze :-)

Anonymní řekl(a)...
26. února 2012 v 23:04  

Myslim, ze ne. Na tyto pochybne univerzity chodili lide, kteri se dostali do vysokych funcki a nemeli VS, coz zacala byt podminka. Napr. ta Nagyova, nevim, jestli mela aspon bakalare, kdyz byla na MPSV, ale rozhodne magistra si dodelala az tam.

Anonymní řekl(a)...
27. února 2012 v 16:16  

Jen na okraj. Prezident České republiky může podle ústavy udělovat milosti, komu se mu zachce a nemusí se z toho nikomu zodpovídat.

poste.restante řekl(a)...
27. února 2012 v 17:50  

Jen tak na střed.
Prezident České republiky může podle ústavy udělovat milosti, komu se mu zachce ...

... což ale neznamená, že by to měl dělat.
A pokud bude své milosti rozdávat zcela dle své libovůle svým kamarádíčkům, může se mu také stát, že dle ústavy o tuto pravomoc přijde.

a nemusí se z toho nikomu zodpovídat
Ale měl by, protože jinak bude muset.
Měl by této své pravomoci užívat moudře a neměl by jí zneužívat.

Prezident totiž není roven králi, který své postavení odvozuje jako arcibiskupem pomazaný panovník od pánaboha, a není dokonce ani sám bohem, jako egyptský faraon. (I když si nejsem jist, jestli měl někdo odvahu to Václavu Klausovi říci.)

Prezident svou pravomoc udělovat milost může vykonávat díky ústavě, která vychází z vůle občanů České republiky - viz preambule zmiňovaného textu.

Lid této země svěřil svým prezidentům pravomoc udělovat milost proto, aby konali právo a spravedlnost tam, kde dikce i výklad zákonů selhává.
Aby do systému práva vnášeli morálku, lidskost a milosrdenství.

A nikoliv proto, aby se ješitní a sebestřední jedinci mohli ukájet svou mocí a arogancí vůči těm, z jejichž vůle jejich postavení pramení.

Mene tekel ufarsin

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.