Ke zprávě OECD: Testy a hodnocení nejsou totéž

pondělí 13. února 2012 ·

EDUin upozorňuje v souvislosti s dnešní tiskovou konferencí ministra Dobeše na možné dezinterpretace zprávy OECD i výsledků pilotního plošného testování.


Dnešní tisková konference mistra školství má být věnována výsledkům pilotního plošného testování na základních školách a zprávě OECD o hodnocení ve vzdělávacím systému České republiky. Protože ministr školství opakovaně dezinterpretuje některé dokumenty – minulý týden dokazatelně lhal o dopisu Evropské komise k čerpání fondů, je třeba podobnému zkreslování informací předcházet.

K pilotnímu testování: Ministr hodlá informovat o tom, co jsme se dozvěděli o znalostech českých žáků z prosincové pilotní zkoušky plošných testů na základních školách. Vyplývá to z několika textů, které už byly na toto téma minulý týden publikovány v médiích.

Komentář EDUin: Ministerstvo školství opakovaně před pilotním testováním uvedlo, že jde o zkoušku logistiky a počítačového systému. Školy byly do zkušební stovky vybírány podle vybavenosti počítači. Vyvozovat tedy z takového zcela nereprezentativního „výzkumu“ cokoli o znalostech dětí je zcela nepřípadné. Pro srovnání: televizní stanice by asi také nebrala vážně výzkum sledovanosti, který by se dělal například jen u majitelů televizorů značky Sony. Navíc souběžně publikovaný výzkum společnosti Scio došel k opačným výsledkům (ZDE).

K problematice plošného testování shlédněte aktuální video (ZDE).

Ke studii OECD: Z prvních mediálních vystoupení představitelů ministerstva vyplývá, že Josef Dobeš chce studii OECD interpretovat ve smyslu, že dokument podporuje jeho snahu o zavedení plošných testů. Bude pravděpodobně argumentovat doporučením studie k větší srovnatelnosti hodnocení v různých typech škol.

Komentář EDUin: Přesný opak je pravdou. Studie naopak upozorňuje na velká rizika plošných testů, vyzývá ministerstvo k opatřením, která sníží negativní důsledky testování, a nabádá ho, aby raději rozvíjelo formativní (průběžné) hodnocení, které žákům pomáhá v učení. To se ale nerealizuje formou plošných testů. Právě minimální informovanost o tom, jak v průběhu vzdělávání hodnotit, vyhodnocuje studie jako zásadní nedostatek našeho vzdělávacího systému a plošné testy tuto situaci podle expertů zlepšit nemohou.

Tomáš Feřtek, tiskový mlučí EDUin, řekl: „V nastávající debatě je třeba si především uvědomit, že testování a hodnocení není totéž. Je velmi pravděpodobné, že pan ministr bude dnes interpretovat studii OECD o hodnocení jako podporu zavedení plošného testování, ale je to právě naopak. Pokud pan ministr skutečně zaměňuje pojmy testy a hodnocení, pouze v praxi dokládá tvrzení studie, že povědomost o tom, jak dobře hodnotit, je u nás u všech aktérů vzdělávacího procesu velmi nízká.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. února 2012 v 11:43  

Jakákoli ne/naplněnost měřítka není hodnota a už vůbec ne evaluace. Proto testování úzkého pásma dovedností není ani skutečná zpětná vazba pro člověka. Záleží na mnoha okolnostech její interpretace a přijetí. Účelová interperace často vytvoří vnější motivaci. A o to se dnes hraje. Zpráva
OECD je však o něčem jiném.
Ptám se, ví to alespoň ČŠI???

Anonymní řekl(a)...
13. února 2012 v 15:20  

Nepotřebuje to vědět. Takovými drobnostmi se nebude zabývat. Radši bude budovat za třičtvrtě miliardy svého Velkého bratra, centrálně evidujícího všechny (samozřejmě vesměs citlivé osobní) údaje o každém žákovi v ČR - od kompletního nacionále přes veškeré studijní výsledky (nejen z plošných testů) až po pedagogicko-psychologické informace z karty žáka (viz projekt NEDIR).

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.