Návrh ministerské reformy ohrožuje financování regionálního školství

pondělí 13. února 2012 ·

Asociace krajů České republiky nesouhlasí s návrhem Ministerstva školství, mládeže, tělovýchovy a sportu ČR na zásadní změnu ve financování regionálního školství. Z iniciativy jejího předsedy Michala Haška proto společně se Svazem měst a obcí a Sdružením místních samospráv vznikla pracovní skupina, která má odstranit největší pochybení tohoto návrhu.


Asociace krajů vnímá jako pozitivní, že ministerstvo školství začalo konečně chápat to, na co hejtmani v krajích a starostové v obcích upozorňují již řadu měsíců. Na druhou stranu navrhovaný způsob řešení je zcela v duchu rčení o slonovi v porcelánu a v podobě, v jaké jej pojal ministr školství Dobeš nadělá více škody, než užitku. V případě zavedení by novinka vyvolala nejen u základních a středních škol, ale také u dalších vzdělávacích institucí značné organizační a finanční potíže. V této podobě ho proto musí AKČR jednoznačně odmítnout, ale současně je naším cílem poskytnout jeho autorům odbornou oponenturu a případnou spolupráci na změnách, které povedou ke zlepšení kvality a dostupnosti vzdělání,“ říká Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR.

Hlavní změna ministerské reformy totiž spočívá v tom, že základní jednotkou pro financování už nebude jako dosud počet žáků ve třídě, ale počet tříd ve škole. Kritikům kromě mnoha dalších připomínek vadí, že způsob tohoto financování není sladěn s jinými zákonnými úpravami týkajícími se kapacit tříd a že změna dosavadního systému není stanovena na začátek školního roku, ale od 1. ledna 2013. Do právních norem není zakotveno například ani právo zřizovatele rozhodnout, zda otevře obor s nedostatečně naplněným počtem přijatých žáků – jinak totiž bude docházet k jejich zadlužování bez možnosti zásahu.

Jeden ze zásadních nedostatků tkví v tom, že návrh nezohledňuje různé průměrné platové stupně pedagogů v jednotlivých školách. V případě stejné naplněnosti tříd ve škole s mladým pedagogickým sborem bude mít škola nadbytek finančních prostředků na platy. Naopak v případě staršího pedagogického sboru budou prostředky chybět. Tento problém navíc nelze řešit ze dne na den,“ doplňuje Radek Cikl, náměstek hejtmana Libereckého kraje a předseda pracovní skupiny Asociace krajů ČR.

Kraje, města a obce jsou samosprávnými zřizovateli, kteří v žádném případě nemohou přistoupit na eventualitu přímého financování škol od MŠMT, aniž by si při tom zachovali určitý vliv. Zásadně nepřijatelný pro samosprávy je i návrh ministerstva, že některé segmenty bude financovat školám přímo a na jiné oblasti ponechá krajským úřadům pouze část prostředků přímých nákladů.

„Takového kočkopsa, který by vedl k destrukci části systému financování regionálního školství, musíme rezolutně odmítnout. Ministerstvo jistě řeší složitý úkol, ale podle našeho názoru se nemůže zbavit odpovědnosti za dopracování návrhu do přijatelné podoby. Bude muset více konzultovat své návrhy před jejich zveřejněním se zástupci samospráv. V neposlední řadě se bude muset více seznámit i s problematikou středních odborných škol, speciálních škol a učebních oborů,“ dodává Radek Cikl.

Pracovní skupina Asociace krajů ČR doporučí také při změně dosavadního modelu financování zavedení určitého přechodného období. Náhlá změna by totiž mohla způsobit kolaps celého systému. Nezbytné bude provést také legislativní změny. I z tohoto pohledu požaduje pracovní skupina termín uvedení reformy do praxe od 1. ledna 2013 za nereálný či dokonce ohrožující funkci regionálního školství.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
13. února 2012 v 12:38  

Mladší a starší sbory nezohledňuje ani současný systém dotací - rozptyl nastavený KÚ je obrovský a na cca 10milionové dotaci na platy dělá +/- 250 tisíc, tzn. půl milionu, tzn. 5%. Je to málo nebo mnoho? A jaký rozptyl by byl po reformě? Z té na mě jdou mrákoty, varianta dvě jsou prakticky pouze červená čísla...

Anonymní řekl(a)...
13. února 2012 v 15:14  

A to si ještě pánové na krajích a ani většina ředitelů škol nestačili všimnout, že Dobeš na letošní rok poškrtal ONIV regionálního školství o 30,5 %, tj. přímé ONIV (bez výdajů na náhrady mezd nemocným učitelům, které jsou součástí ONIV jen proto, aby tyto vypadaly vyšší) klesnou o cca 40 % proti loňsku. Propad proti roku 2007 je o cca 75 %!!! Po započítání nárůstu snížené sazby DPH je to přes 80 %...

Neexistuje jiná oblast, ve které si tento stát, údajně budující vzdělanostní společnost, troufl takto škrtat.

Anonymní řekl(a)...
13. února 2012 v 15:25  

A všechno zdůvodňují tím, že školy dostaly peníze na šablony. Ale to se přece dalo čekat!

Anonymní řekl(a)...
13. února 2012 v 16:06  

Čekat se to sice dalo, ale mj. proto, že se nikdo ze škol pořádně neozval, jak jsou ty "šablony" slušně řečeno zcela nekorektní zdůvodnění pro krácení ONIV.

Evropské peníze jsou vždycky určeny na UDRŽITELNÉ zlepšení stavu.

U nás:

1) Neslouží ke zlepšení, ale k zalátání nesmyslně pokráceného rozpočtu. (Aby bylo na zvýšení platů o 1-2 %, sníží se ONIV o 30 - 40 % - provedeno za 5 let už potřetí. A doufám, že se v této diskusi nenajde matematický negramot, který by ta meziroční procenta poklesu sčítal...)

2) Samozřejmě nevedou k žádné udržitelnosti. To by totiž ty ONIV, z jichž jediných se ta udržitelnost dá zajistit (kromě řetězení projektů na to samé, což je v podstatě podvod), musely minimálně neklesat, ale spíš růst. A spíš víc, než jen zhruba o inflaci, jak (alespoň) rostly až do r. 2007.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.