ČŠI odpovídá na dotazy o testování

čtvrtek 22. prosince 2011 ·




Jakým způsobem jsou rozvrženy předpokládané finanční náklady 296 242 042 Kč na zavedení plošného testování žáků základních škol - tedy podrobnější rozpis "kolik za co"?


Částka 296.242.042,- Kč (včetně DPH) je celkovým rozpočtem tříletého projektu Národní systém inspekčního hodnocení vzdělávací soustavy v České republice (NIQES). Národní šetření výsledků žáků v počátečním vzdělávání je jednou ze čtyř klíčových aktivit projektu NIQES. Podrobné informace o celém projektu naleznete na www.niqes.cz. Konkrétní údaje týkající se pouze plošného testování jsou k dispozici
na http://www.niqes.cz/Aktuality/Otazky-a-odpovedi---testovani-5--a-9--trid).

Dále žádám o informaci, kteří zkušení učitelé (tedy ti, kteří mají nejlepší představu o dopadu tohoto experimentu na děti i na celkovou úroveň vzdělání u nás) se k celé věci vyjádřili.

V otázce testování probíhá komunikace s Asociací ředitelů základních škol. Asociace nominovala své zástupce do týmu konzultantů k této části projektu NIQES. Česká školní inspekce zohledňuje a bude dále zohledňovat závěry odborných diskuzí vedených nad již probíhajícím pilotním ověřováním, a to po celou dobu vývoje systému do jeho zavedení do ostrého režimu v roce 2014.

Jaké byly jejich názory, jaký názor převažoval.

Názory na testování se různí, v současné době probíhá spolupráce s Asociací ředitelů základních škol. Názory jejích členů jsou publikovány např. v Učitelských novinách 44/2011: Co si myslí ředitelé o testování žáků (http://www.niqes.cz/Aktuality/Co-si-mysli-reditele-o-testovani-zaku).

Zda byly jejich názory v konečném rozhodnutí zohledněny, či nikoli.

Samotný záměr zavést hodnocení vzdělávání žáků v uzlových bodech počátečního vzdělávání s využitím standardizovaného testování je zakotvený v Programovém prohlášení Vlády České republiky z 4. srpna 2010, v Dlouhodobém záměru vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy České republiky (2011 – 2015) i v tzv. Bílé knize (Národní program rozvoje vzdělávání v České republice, 2001). Zahrnutí zjišťování výsledků vzdělávání v uzlových bodech počátečního vzdělávání do těchto klíčových dokumentů předcházela odborná diskuze.

Odborná diskuze byla dále vedena mj. nad dosavadními formami testování (např. testování 5. a 9. ročníků ZŠ, které byly prováděny od roku 2004 Cermatem), a to i na mezinárodní úrovni (např. PISA, TIMSS, PIRLS). Samotnému spuštění přípravy pilotního ověření výsledků žáků 5. a 9. tříd předcházela mj. odborná konference MŠMT Standardy vzdělávání a hodnocení výsledků vzdělávání.

Navazovaly Pracovní semináře ke Standardům pro základní vzdělávání pořádané NIDV. Odborná diskuze proběhla dále mj. na valné hromadě Asociace ředitelů základních škol v listopadu 2011 (http://www.niqes.cz/Aktuality/Asociace-reditelu-zakladnich--a-jeji-nazory-na-tes, http://www.niqes.cz/Aktuality/Co-si-mysli-reditele-o-testovani-zakuhttp://www.csicr.cz/cz/85843-co-si-mysli-reditele-o-testovani-zaku) atd.

Česká školní inspekce při vývoji systému, přípravě a realizaci pilotního ověření vychází z těchto dokumentů a dále zohledňuje i další relevantní podklady, mezi něž názor odborné veřejnosti nepochybně patří.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.