Praha má nové výukové polygony

čtvrtek 22. září 2011 ·

Ve čtvrtek 22. září 2011 zahájí náměstek primátora pro oblast školství, sportu a památkové péče Antonín Weinert činnost nových výukových polygonů budovaných v rámci projektu ŘEMESLO ŽIJE! z prostředků Operačního programu Praha – Adaptabilita. Slavnostní zahájení proběhne uvedeného dne ve 12:30 v provozovně Zámečnictví Josef Fábera, Praha 5 – Radotín, ul. Matějovského 2, partnerské firmy Střední školy elektrotechniky a strojírenství Praha 10.

Téhož dne v 9:00 hodin se uskuteční v Ristorante&Pizzeria Prosecco, Prosecká 852/66, Praha 9, partnerské provozovny Střední odborné školy a Středního odborného učiliště Praha 9 – Čakovice, prezentace projektu ŘEMESLO ŽIJE! a navazující beseda s novináři a zástupci veřejnosti za účasti představitelů Magistrátu hlavního města Prahy a Hospodářské komory hlavního města Prahy.

Výukové polygony přinášejí  do výuky učebních oborů nové technologie nebo nové materiály anebo novou metodiku. Výukové polygony jsou budovány společně školou a podnikem a tak umožňují výuku v reálném prostředí výrobní nebo obchodní organizace při zachovávání všech výukových funkcí. Jsou novým typem vzdělávacího zařízení, ale současně využívají dobrých zkušeností z dříve existujících tzv. učňovských linek.

Pro výukové polygony jsou stanovena tato specifická kritéria:

  • Inovativnost - musí přinášet do výuky daného oboru nové technologie nebo materiály, případně nové metodické prvky, které by střední škola jiným způsobem jen obtížně získávala.
  • Autentičnost - musí umožňovat výuku ucelené části vzdělávacího programu střední školy a současně tvořit ucelený technologický proces s transparentními vstupy a výstupy.
  • Reálnost - musí být součástí technologického procesu v reálném prostředí, aby žáci byli vystaveni časovým, kvantitativním, kvalitativním a dalším normám a obdobným požadavkům nebo přímému kontaktu s klienty a/nebo tyto podmínky musí výukový polygon reálně simulovat.
  • Relativní samostatnost - musí být oddělitelnou součástí technologického procesu v rámci širšího celku tak, aby umožňoval pozastavení, přerušení, opakování nebo mimořádně i ukončení procesu v případě aktuální potřeby při sledování výchovně-vzdělávacích cílů.
  • Dostupnost - musí být bezpodmínečně přístupný i ostatním středním školám, vyučujícím stejný nebo podobné obory.
  • Kompatibilita s projektem - musí podporovat obory vzdělání s výučním listem, zařazené do příslušného projektu OPPA a musí splnit všechny administrativní a formální požadavky související s řízením tohoto projektu.
Cílem projektu Řemeslo žije! je rozšíření dalších forem přímé účasti podniků na výuce tak, aby žáci získali praxi přímo v provozu firmy. Projekt se snaží eliminovat důsledky situace, kdy od devadesátých let nejsou podniky a školy přímo propojeny. Žáci potom často nejsou připraveni pro výkon svého řemesla a vzniká rozdíl mezi výstupem ze školy a požadavky firem.

Polygon firmy GIQ s.r.o. pro obor kuchař-číšník je umístěn v provozovně Ristorante&Pizzeria Prosecco, která se zaměřuje na přípravu italských produktů a dalších národních kuchyní. Provozovna má špičkové kuchyňské vybavení přímo v restauraci a umožňuje přípravu pokrmu před hostem, tzv. front cooking. Prostředky investované do polygonu umožní rozšířit provoz restaurace a výuku o nové technologie práce se zmrazenými potravinami a jejich úpravu za nízkých teplot, tzv. sous vide.

Polygon firmy Zámečnictví Fábera pro obor nástrojař a strojní mechanik je zřízen v prostorách provozoven v Praze – Krči a Praze - Radotíně. Firma se specializuje na výrobu špičkových zámečnických a klíčařských systémů včetně systémů řízených elektronicky. Prostředky investované do polygonu umožní žákům pracovat na moderních počítačově řízených kopírovacích strojích na výrobu klíčů a na dalších zařízení.

Projekt ŘEMESLO ŽIJE! se zaměřuje na zkvalitnění výuky v oborech vzdělání s výučním listem prostřednictvím rozšíření spolupráce mezi podniky a střední školou tak, aby podniky jako budoucí zaměstnavatelé měly možnost ovlivnit obsah, metodiku i hodnocení výsledků výchovně-vzdělávacího procesu. Projekt byl zahájen v listopadu 2010 a bude probíhat do dubna 2013. Na jeho realizaci bylo z prostředků OPPA vyčleněno 23 560 000 Kč. Projekt se člení na dvanáct klíčových aktivit, z nichž výukové polygony tvoří jednu z nich.

http://www.remeslozije.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.