Přečtěte si: Chudák učitel

pondělí 27. prosince 2010 ·

 Na webu D-FENS se objevila série článků o školství. Stojí za přečtení i diskusi.

Před měsícem sérii zahájil anonymní článek Chudák učitel se známou primitivní argumentací:

Teď trochu matematiky. Pokud spočítáme, kolik by hypoteticky učitel dostával, kdyby pracoval 11 měsíců v roce (tedy minimálně o 10% víc než dnes, kdy pracuje ani ne 10 měsíců), jako je to běžné u normálních lidí, dostaneme se z 20 tisíc na nástupní plat víc než 22 tisíc, neboli asi 25% nad absolventským průměrem. To už je opravdu dost, navíc tím zjišťujeme, že učitel prostý jakýchkoliv zkušeností bude dostávat tolik, co běžný člověk s mnoha lety praxe. A každý, kdo někdy chodil do školy, mi snad dá za pravdu, že rozdíl mezi zkušeným a nezkušeným učitelem je zásadní.


Následoval opět anonymní článek Učitelství v praxi, který byl napsán částečně jako doplnění článku Chudák učitel autorem, učitelem na střední škole:

Podtrženo a sečteno (i bez chřipkových prázdnin a epidemií) vyjdou všechny prázdniny a ředitelská volna ještě minimálně na další měsíc během roku (a při troše štěstí, epidemií, lyžáků a maturit až na další dva měsíce). Takže pracovní rok nemá deset měsíců, jak si mnozí myslí, ale reálně devět a ve speciálních případech osm (i když uznávám, že na osm je třeba značná dávka štěstí či snahy).


Vyvrcholením série je článek majitele D-FENS Před pedákem plno se závěrem:

Jakou motivaci má učitel? Peníze ne. Děti jsou zlé a znepříjemňují mu život, sebeuspokojení tedy také ne. Uznání okolím taky ne, dost lidí je má za neurotický kokoty, nehledě na tu studii z minulého týdne, ve kterém český vzdělávací systém docela pohořel. Jaká je motivace za tím vším?


A nebo je za tím vohnoutí myšlení podle vzorce "jsi holka, tak půjdeš na zdravotku nebo na pedák"? Není tohle předprogramovaný problém?

Kantoři, co vy na to?

13 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
27. prosince 2010 v 1:23  

Kantoři, co vy na to?

A na co jako? To máme být pobouřeni a vyvracet jedno tvrzení za druhým? Proč? Vždyť je to pravda! Kolikrát jsem tu už vypočítal náš hodinový plat. Proč by jinak bylo tolik učitelů, ne?
Komu se učitelování líbí, ať učí.
Komu se nelíbí, ať neučí.
Já doopravdy nevím, co víc se s tím dá dělat.

Já bych se radši podíval třeba na lékaře. Za těch padesát táců průměr.
Kdykoli člověk v nemocnici čeká, až na mě přijde řada, pořád chodí v bílých pláštích sem a tam a vtipkují s personálem. Pak se kouknou na nohu a řeknou, že je to na sádru a za dva měsíce kontrola. Tak to bych za ty peníze svedl taky.
Za moje učitelské daně vystudovali a teď půjdou machrovat na Dýtmary.
O politicích, úřednících, policistech, bankéřích, továrnících, prodavačích, hospodských, umělcích, programátorech a nezaměstnaných ani nemluvě.
(To o těch lékařích neplatí na ty naše, písecké stomatology, ortopédy a poslední dobou i na internisty, chirurgy, urology a psychiatry. Možná tak na gynekology a patology.)

peekaa řekl(a)...
27. prosince 2010 v 8:29  

Na světě je tolik lží, že kdybychom měli každou vyvracet, tak bychom nedělali nic jiného. Kašlat na ně, dělat poctivě co mám, a doufat, že se vše v dobré obrátí.

poste.restante řekl(a)...
27. prosince 2010 v 13:27  

Já zase s oblibou přepočítávám průměrnou mzdu u profesionálních hasičů na dobu skutečně strávenou u požáru. :-)

Anebo vojáci, to je teprve hlína.
Vás celý život platí jen za to, že cvičíte a když jedete skutečně "pracovat", tak za to máte takový prachy, že by z toho vyžilo deset učitelů. No ne?

Je teda pravda, že hasič se může zranit a vojáka můžou sem tam zastřelit, ale za ty prachy????

Jenže babička mi říkávala: "Uč se chlapče, budeš pracovat v teple."
No a já dal na její radu.

Ve škole teplo je.
Teda pokud zrovna ředitel nemusí šetřit prachy na provoz. :-)

A k názorům na d-fens:
Diskutovat se dá pouze s někým, kdo diskutovat chce, tedy s tím, kdo je otevřen jinému názoru.

Diskutovat se nedá s někým, kdo
už předem ví, že pravdu má on.

"Nehádej se nikdy s blbcem. Ostatní by vás nemuseli odlišit."

ad peekaa:
Doufat ve změnu k lepšímu nestačí. Je třeba proto i něco udělat.

Ale souhlasím, že reagovat na d-fens je předem ztracená činnost.

Anonymní řekl(a)...
27. prosince 2010 v 16:39  

Onen D-FENS je kretén non plus ultra, stačí si přečíst libovolné další jeho články. Uťápnutý chudáček, který se zmůže jen na anonymní plivání špíny na všechny ostatní.

Anna S. řekl(a)...
27. prosince 2010 v 16:55  

K snížení případně zvýšeného adrenalinu po přečtení tohoto dílka doporučuji k povšimnutí též jiný článek, v nabídce na stejné adrese, pod názvem Krátká zpráva o stavu základního školství - hlášení zevnitř.

Simona CARCY řekl(a)...
27. prosince 2010 v 20:52  

až bude návštěvnost těch chronických pláčů nad prachama pro české školy nebo adorací nějakých štefflovin aspoň rovna návštěvnosti stránek D-FENS, pak připustím, že to může být, jak píšete ve svých komentářích. Zatím je to tak, že D-FENS v sobě koncentruje řádově více reálného pohledu na svět, než kolik si dokážete předstvit v nejdivočejších školních snech. Nechte D-FENSe na pokoji a zkuste přemýšlet, proč to tak on vidí.

Anonymní řekl(a)...
27. prosince 2010 v 21:12  

Návštěvnost stránek je úměrná kvalitě prezentovaných názorů?

Tak jste to sl. nebo pí. Carcy myslela?

poste.restante řekl(a)...
27. prosince 2010 v 21:30  

Simona Carcy:
až bude návštěvnost těch chronických pláčů nad prachama pro české školy nebo adorací nějakých štefflovin aspoň rovna návštěvnosti stránek D-FENS, pak připustím, že to může být, jak píšete ve svých komentářích ...
...D-FENS v sobě koncentruje řádově více reálného pohledu na svět, než kolik si dokážete předstvit v nejdivočejších školních snech...


Tak to se Vám zase jednou něco povedlo.
Stránky D-fense sleduji již delší dobu. Opravdu zde jde najít spoustu myšlenek a názorů, se kterými by člověk mohl někdy i souhlasit.

Jenom těch věcných řešení by člověk našel méně nežli šafránu.

Trochu mi to připomíná časy Republikánů a pana Sládka. Také měli ve spoustě věcí pravdu...
Tu svou pravdu...

Pokud podle Vaší logiky návštěvnost, sledovanost či čtenost vypovídá o reálnosti či relevanci uváděných informací, pak:

fyzweb.cuni.cz popisuje úplné pitomosti,
zatímco www.novinky.cz poskytuje reálný obraz světa.

Co na tom, že jedno je odborně zaměřený web pro výuku fyziky, zatímco druhé obecný informační portál, plný "šťavnatých diskusí".

Jo a nejrealističtější informace nám poskytuje tn.cz a k němu příslušná stanice se zvířátkem na konci zpráv, protože má největší podíl koláče sledovanosti.

(A abych nezapomněl: Země je placatá, protože těch s pochodněmi bylo kolem Giordana Bruna mnohem, mnohem více.)

Madame nepřehánějte to s tím nácvikem Silvestra. ;-)

Ale aspoň Vám opět rozumím o trochu víc.

Anonymní řekl(a)...
27. prosince 2010 v 23:44  

poste-restante:

Osobně nepřepočítávám nikomu nic. Ten původní článek je hloupý. takže ho nebudu nijak komentovat.

Chtěl bych Vás jenom požádat, abyste trochu zmírnil ten osten proti hasičům. Jsem u dobrovolných hasičů v zásahové jednotce, takže mohu na práci profesionálů nahlížet dost podrobně.

Musím napsat jediné. Za tu práci, kterou konají a často hodně tvrdou a nechutnou, mají také jen směšnou mzdu.

Jinak pěkné dny :)

Zdeněk Brom

poste.restante řekl(a)...
28. prosince 2010 v 13:22  

Zdeněk Brom
Protože se tak trochu "známe", nenapadlo by mne, že právě Vy nepochopíte silně ironický tón, který jsem zvolil, podtržený navíc i volbou slovníku.
Ale pokud tomu tak je, pak je chyba na mé straně a je třeba ji uvést na pravou míru.

Budu muset příště více dávat najevo, když mi jde o ironickou nadsázku, demonstrující absurdnost podobných úvah.

Psal jsem sice o profesionálních hasičích, ale to není podstatné. Nejsem sice ani dobrovolný hasič, ale párkrát už jsem se také přiotrávil kouřovými zplodinami, když jsem při požárech pomáhal, takže napadat třeba právě tuto profesi považuji za jednu z největších pitomostí.

A za pitomost považuji také věčné porovnávání a přepočítávání mezd, sazeb a délky pracovního výkonu.

V naprosté většině totiž za podobnými přepočty nestojí snaha o hledání funkčních a fungujících vztahů, ale prachsprostá čecháčkovská závist.

Koneckonců, abych dokázal, že mé názory jsou konzistentní, zkopíruji sem část mé odpovědi Petru S. z diskuse k článku Platové tabulky pedagogických pracovníků, čtvrtek, 16. prosince 2010:

Podle názorů některých si takový hasič také tři dny v týdnu jen válí šunky na služebně.
Já si to sice nemyslím, ale i kdyby tomu tak opravdu bylo, pak ho milerád za to budu platit, aby pak byl do půlhodiny u požáru mého domu.
Vy ne?


Takže ještě jednou:
1. Mnozí hlupáci, kteří nemají o práci učitele ani ponětí přepočítávají neustále jeho práci na čas čisté výuky.

2. Je to stejná pitomost, jako počítat "výkon" lékaře na noční pohotovosti, jen když přivezou úraz, úředníka stavebního úřadu, podle počtu vydaných stavebních povolení, anebo zmiňovaného hasiče, jen za práci při požáru.
PROSTĚ JE TO CELÉ BLBOST, které se jen účelově dopouštějí ti, kteří nechtějí znát souvislosti, ale pouze dokázat svou jedinou a správnou pravdu.


I Vám hezký nový rok.
Těším se na další Vaše články.

Anonymní řekl(a)...
28. prosince 2010 v 20:24  

poste.restante

Nebral jsem to od Vás ve zlém a ani Vám nic nevyčítám. Jen mne to trochu zamrzelo kvůli těm hasičům, protože na nich se tedy "šetřitelé" vyřádili skutečně dost. Nu a pak ještě ministr John řekne: "Hasiči jsou báječní lidé, oni to zvládnou i se starší technikou." To ale není Vaše vina.

Stejně tak blbý byl i ten článek o platech učitelů.

Díky za upřesnění, vše dobré v roce 2011 a na čtenou v dalších debatách :)

Zdeněk Brom

Anonymní řekl(a)...
29. prosince 2010 v 9:25  

Opravdu hloupý článek člověka myšlenkově blízkého TOP09. Nedokáži si totiž představit soukromé školství jako převažující a to z prostého důvodu. Kdo by platil školné ? Máme tady nad 50% bohatých ?
Musí tedy být většina škol státních, protože stát garantuje základní a střední vzdělávání. Negramotnost si již nemůžeme ve 21. století dovolit. Možná by autorovi bylo nepříjemné, když by mu domů přišel řídící s panem farářem, starostou a policajty vymáhat školné jako za dob Marie Terezie. Často toto neplacení skončilo exekucí nějaké té kravky, prasátka, kozy,...a někdy i výpraskem a vězením. Možná by potom autorovi došlo, jaké nesmysly píše.
Srovnávací testy PISA trénují žáci ve školách v Bavorsku poměrně dlouho. Jde to natrénovat. Trénujme tedy i u nás a myslím, že budeme o hodně míst výše, protože mi nepřipadá systém RVP-ŠVP zrovna inspirující. Není to náhodou důsledek ?

/dev/null řekl(a)...
2. ledna 2011 v 20:28  

2 Anonymní 29. prosince 2010: Odkud jste vzal, ze je ten blabol od "člověka myšlenkově blízkého TOP09"? IMHO se evidentne jedna o clena thinktanku ODS. Dikce, slovni zasoba i myslenky tomu odpovidaji ...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.