Zoner Photo Studio 13 – Milujeme fotografii. A vy?

pátek 1. října 2010 ·

Již tradičně s příchodem podzimu uvádí brněnská společnost ZONER software novou verzi svého programu pro práci s digitální fotografií Zoner Photo Studio. Verze s pořadovým číslem  13 přináší zejména inovace v oblasti rychlosti a kvality zpracování a také několik důležitých novinek pro kreativní práci.

Významným technologickým milníkem je úprava jádra programu na plně 64bitovou architekturu, která umožní efektivněji využívat potenciál současných PC a operačních systémů. Spolu s další optimalizací pro vícejádrové procesory tato úprava představuje výrazné urychlení grafických operací, zejména při práci s objemnými daty. Maximální využití možností grafického hardware také doplňuje unikátní implementace 10bitového zobrazování v Prohlížeči, Editoru a RAW konvertoru na monitorech s 10bitovou barevnou hloubkou na jeden kanál. Již částečná implementace 10bitového zobrazování v posledních sestaveních předchozí verze přinesla nadšené ohlasy uživatelů.

Loňská zásadní změna uživatelského rozhraní prošla roční zatěžkávací zkouškou a podle přání a námětů našich uživatelů je doplněna o další úpravy a rozšíření. Kromě jiného je tak uživateli umožněno pracovat na druhém monitoru v Prohlížeči. Významným přínosem nové verze je také výrazně vylepšený Katalog. Nový panel umožňuje filtrování obsahu Katalogu s fulltextovým vyhledáváním a filtrování podle uživatelského hodnocení, značek a GPS údajů. Praktická možnost současného mazání přidružených souborů (např. dvojice JPEG + RAW) také jistě přijde vhod.

Hledáček uživatelů je nejčastěji zaměřený na grafické nástroje. V letošních novinkách se mohou těšit na kompletní implementaci průhlednosti v Editoru, včetně nového nástroje Guma a možností ukládání i načítání. V Editoru je dále k dispozici nový Retušovací štětec. Další nástroje Editoru byly doplněny o nové parametry, vylepšení algoritmů a rozšíření možností, jako například výběr magickou hůlkou podle hodnot odstínů a jasu nebo transformace vloženého textu. Atraktivní novinkou je bezesporu nástroj pro velmi snadné skládání pohlednic z více fotografií s bohatými možnostmi nastavení. Pokročilí uživatelé zase ocení velmi žádnou možnost spasování fotografií focených z ruky při vytváření HDR snímků a skládání multiexpozic s automatickým spasováním obrázků, vhodné pro odstranění šumu nebo odstranění pohybujících se objektů. Ve zpracování RAW formátů najdou uživatelé nové parametry konverze a vyvolávání je díky optimalizaci zřetelně urychleno. Mezi další novinky patří přímé skenování do PDF, podpora formátu JPEG XR, možnost připojení XMP metadat k souborům ve formátu PNG a další specifické funkčnosti.

A navíc! Zoner Photo Studio je nyní výrazně cenově dostupnější. Základní jednouživatelská licence v edici Pro stojí pouze 1 499 Kč a za cenu 1 999 Kč získají uživatelé právo program používat až na třech počítačích v domácnosti.

Významná změna cen se dotkne také licencování pro multilicenční zákazníky.

1 komentářů:

Luděk Blaha řekl(a)...
4. října 2010 v 22:50  

My milujeme forografi.
Proto se učíme fotit způsobem, který nepotřebuje dozkvalitňovat pomocí programů se špičkovými grafickými nástroji. Různá softvérová kouzla ponecháváme s klidem volnočasovým žákovským aktivitám mimo proces zkompetentňování a modlíme se, aby to někoho nanapadlo vsunout do státenm garantované části maturitní zkoušky.
Na lehké doladění nám stačí klidně Gimpík. A nějakých, tuším, patnáct multilicenčních tisíc můžeme věnovat na sirotky a fotit jejich rozjasněné tvářičky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.