Euro: Za kolik bude zkouška dospělosti?

neděle 18. ledna 2009 ·

12. ledna 2009 zveřejnil týdeník Euro článek o změně ve vedení Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání. Podle Euro se odvolaný šéf příprav státní maturity zřejmě neudržel v mezích schváleného rozpočtu

Z článku vybíráme:

Zelený pracoval na novém modelu státních maturit podle zadání bývalé ministryně školství Dany Kuchtové, které ministr Liška po svém nástupu do funkce v prosinci 2007 nerozporoval a vloni na podzim jeho podobu představil veřejnosti. Včetně plánovaného rozpočtu: jednorázové náklady na přípravu ve výši okolo 480 milionů korun plus zhruba 165 milionů provozních nákladů ročně.

Během listopadu a prosince loňského roku se konala čtyři hlavní výběrová řízení (viz Hlavní tendry). Jejich výsledky by měly být oznámeny v lednu. Zelený se k již otevřeným nabídkám konkrétně vyjádřit odmítl, protože dosud nebyly všechny posouzeny a ohodnoceny. „Výběrová řízení potvrzovala náročnost zvoleného modelu," uvedl nicméně pro týdeník EURO.

Že by jeho odvolání souviselo právě s obdrženými nabídkami, ministr Liška přímo nepotvrdil. „Výběrová řízení jsou dílčím krokem v přípravě maturity jako celku. Od nového ředitele Macha očekávám, že vyhodnotí možnosti úspor (při zachování bezpečnosti maturity a dodržení časového harmonogramu) včetně vámi zmiňovaných výběrových řízení. A to tak, aby bylo zřejmé, že předložené návrhy finanční náročnosti maturity budou již konečné a nebude hrozit nebezpečí dalšího navyšování finančních prostředků," odpověděl však ministr.

Martin Mach potvrdil, že chce udržet náklady na přípravu státních maturit v rámci rozpočtu schváleného ministerstvem školství. „A pokud nabídky v tendrech převyšují představy o x desítek procent, je to problém, který mám za úkol odstranit," dodal Mach. Díky změnám v logistice a infrastruktuře by dle něj měly být maturity úspornější, jednodušší, proveditelnější a bezpečnější. „Představu o konkrétních změnách mám, zatím je však zpracovávám do podoby, aby je bylo možné prezentovat veřejnosti," uvedl Mach. Ministr Liška zároveň zdůraznil, že model maturity, který je nastavený ve školském zákoně, se měnit nebude.

Celý článek naleznete na portálu MŠMT.

 



dokument

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.