Jan Wagner: Tatra 603 je lidové vozítko aneb MŠMT kupuje notebooky pro úředníky

pátek 10. března 2006 ·

Pamětníci možná pamatují vtip z hluboké totality: Tatra 603 je lidové vozítko, ve kterém jezdí lid prostřednictvím svých volených zástupců. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vypsalo výběrové řízení na DEVĚT notebooků Fujitsu-Siemens v úhrnné orientační ceně 581700 Kč s DPH, tedy za výši letošní dotace SIPVZ na ICT standard pro tucet zelených škol s až 1800 žáky nebo pro jednu červenou školu s 911 žáky. Omlouvám se za bulvárnost perexu!

Díky výběrovému řízení na redakční systém pro MŠMT jsem se ponořil do hloubek veřejného tržiště GEM a narazil jsem na další zajímavé výběrové řízení. Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vypsalo výběrové řízení na devět notebooků Fujitsu-Siemens v úhrnné orientační ceně 581 700 Kč s DPH. Průměrná cena jednoho notebooku je 64 633 Kč s DPH, což je téměř čtyřnásobek ceny nejlevnějšího notebooku téže značky s předinstalovaným operačním systémem.

Zadání je na tržišti GEM s chybou úředníka, který nakopíroval identické popisy do dvou kolonek, ale přesto je požadovaná konfigurace skutečně poučná. Konečně víme, co potřebuje zřejmě vedoucí úředník MŠMT:

LIFEBOOK E8110 SXGA, Intel Core Duo T2500 2.00GHZ 2MB 667MHz, 2048MB DDR2-667 PC2-5300, DVD-RW Dual Double Layer, HDD SATA 80GB 5.4k, WLAN Intel 3945 a\b\g 13ch., Win XP Prof (CZ), Mini optical Mouse bulk, Portreplicator package EU, Notebook Prestige case midi -stredne velka brasna polyester, 3 roky on-site pro Lifebook E,S u zákazníka

Takovýto notebook má zhruba čtyřikrát větší „hrubý“ výpočetní výkon než počítače a servery dodávané v rámci Internetu do škol, má 8-16ti násobně větší operační paměť, kapacitu disku dvojnásobně větší než mají školní servery, dodávané pro sítě ve školách s 80 a více žáky, o ostatním vybavení raději nemluvě. Přesné stanovení typu brašny je pak jen třešničkou na dortu úřednické nenasytnosti.

Kolegové učitelé, pokud budete potřebovat při své práci notebook, obraťte se na svého ministerského úředníka, jistě se za vás rád bude například brouzdat po Internetu…



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.