Ptejte se knihovny – a nejen v březnu

pátek 10. března 2006 ·

„Ptejte se knihovny“ je specifická služba českých knihoven široké veřejnosti. Informační specialisté z řady knihoven České republiky jsou propojeni elektronickou konferencí a spojují svoje síly k odpovídání na dotazy z různých oblastí. Při hledání odpovědí využívají  klasické i elektronické informační zdroje.

Knihovníci odpovídají na dotazy zaslané na adresu ptejteseknihovny@nkp.cz. Formulář k zaslání dotazu a informace lze nalézt na domovské stránce služby www.ptejteseknihovny.cz .

Jde o jednu z množství akcí, kterými knihovny přispějí k letošnímu Březnu – měsíci internetu. Jestliže loni se zapojilo do této tradiční aktivity na podporu internetu 330 knihoven, letos se jejich  počet zvýšil na 369. Většina knihoven nabízí svým návštěvníkům zlevněný nebo bezplatný přístup k internetu. Největší prostor však dostává školení základní i pokročilé počítačové a internetové gramotnosti. Letos navíc většina knihoven přistoupila od obecných informací k návodným instruktážím, které jsou  zaměřeny směrem k orientaci občana v jeho bezprostředním „internetovém okolí“ a směrem k praktickému užití toho, co státní  správa a samospráva občanovi v elektronickém prostředí nabízejí. Návštěvníci knihoven rovněž obdrží leták s popisem vybraných portálů veřejné správy.

Knihovny se v této oblasti již tradičně orientují zejména na děti a mládež, ale také na znevýhodněné skupiny obyvatel, jako jsou hendikepovaní lidé, senioři, ženy v domácnosti a nezaměstnaní. Knihovny jsou v této oblasti oceňovány především z hlediska individuálního přístupu k jednotlivých skupinám začínajících uživatelů internetu, což umožňuje snadnější překonávání psychických bariér.

Přístup k veřejnému internetu nabízí obyvatelům České republiky v současné době  přibližně 3000 veřejných knihoven. Internetové služby poskytují samozřejmě všechny vysokoškolské knihovny, většina knihoven z oblasti výzkumu a další specializované knihovny (odhadem asi 400). Výrazný vliv na rozšíření veřejného internetu má „Projekt internetizace knihoven“, který realizuje Ministerstvo informatiky. Loni bylo díky tomuto projektu připojeno k internetu 1125 knihoven. Díky tomu se veřejný internet dostává i do těch nejmenších obcí.

Pro letošní rok je plánováno připojení dalších knihoven. Každý provozovatel knihovny může zaslat žádost o připojení příslušné krajské knihovně. Termín první letošní výzvy pro podávání žádostí o připojení končí 15. března a příští  výzva bude vyhlášena 15. května. Další informace jsou k dispozici na http://www.micr.cz/scripts/detail.php?id=3076.

Hlavními partnery 9. ročníku BMI jsou Česká pošta a GRISOFT, záštitu a podporu poskytli předseda vlády a Úřad vlády České republiky, Ministerstvo financí, Ministerstvo informatiky,  Ministerstvo práce a sociálních věcí, Ministerstvo průmyslu a obchodu, Ministerstvo spravedlnosti,  Ministerstvo vnitra a portál BusinessInfo.cz.  Mediálními partnery jsou Český rozhlas, Protext – PR servis ČTK, deník Právo, vydavatelství Springer Media CZ, Vogel Burda Communications a časopis Egovernment, odborným partnerem FORInternet.  

BMI sdružení je neziskové sdružení fyzických i právnických osob, jehož posláním je podpora rozvoje Internetu jako globálního komunikačního prostředku, charakteristického pro informační společnost. Jeho projekt Březen měsíc Internetu 2000 se umístil ve finále soutěže Stockholm Challenge Award, které se zúčastnilo 612 projektů z 80 zemí.



press

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.