Jan Wagner: Wikipedia aneb zapojte se do tvorby svobodné encyklopedie!

čtvrtek 15. září 2005 ·

Už jste si někdy přečetli tato úvodní slova: Vítejte ve Wikipedii, v internetové encyklopedii. Česká Wikipedie má nyní 15687 článků. Prohlédněte si nejlepší z nich, na pískovišti si vyzkoušejte, jak se edituje, přečtěte si oznámení, nebo diskutujte na stránce Pod lípou.

Historie Wiki-projektů se započala v roce 1999, kdy se zrodily první myšlenky na vytvoření svobodné internetové encyklopedie, spoluvytvářené čtenáři. V roce 2000 spatřily světlo světa první stránky encyklopedie Nupedia a o rok později zahájil svou existenci projekt Wikipedie se stejným cílem. Krátce nato vznikly další jazykové mutace, francouzská a německá. Další vývoj byl neuvěřitelný, počet článků rostl téměř geometrickou řadou, stejně jako počet jazykových mutací. Dnešní Wikipedia má nyní přes 2,3 milionu článků ve zhruba 180 jazycích, z nichž je přes 100 aktivních, zhruba třetina článků je v angličtině. První milión článků byl přitom přitom překonán teprve před rokem. Mateřský projekt Nupedia již zanikl, ale byla založena nadace Wikimedia Foundation společně s dalšími projekty Wiki-, které je sdružuje. Bez delší historie je například projekt Wikinews, který by se měl stát navštěvovaným zpravodajským serverem na světě. Česká Wikipedie pak začala existovat na konci roku 2002.

Encyklopedii Wikipedia je možné doplňovat i v rámci výuky v celé řadě předmětů, participace na takovémto globálním projektu může být pro žáky významnou motivací. Přitom aktivní práce neklade žádné speciální nároky na žáka a doufám, že ani na pedagoga. Podobně zajímavé a přitažlivé může být třeba i zapojení žáků například do lokalizace open source či free software, ale to odbíhám od tématu. Smutné je, že v rámci Státní informační politiky ve vzdělávání (SIPVZ) se stále Wikipedie a její subprojekty ignorují, prakticky stejně jako ignorují evropské školní portály a evropské školní ICT projekty. Přitom by nahrazení nákladných a neúměrně dlouho připravovaných proprietárních systémů, jakým je nový Evaluační web a jeho datové sklady nebo kocourkovský Školský vzdělávací a informační portálu (ŠVIP) www.edu.cz, systémem na bázi Wiki- mohlo jen ušetřit na školách stále chybějící prostředky a samozřejmě urychlit využití výukového obsahu ve školách. Samozřejmě není problémem vytváření i vlastní školní wikipedie, například jen na přehledovém webu OpenSourceCMS je uváděno devět wiki-systémů napsaných s použitím oblíbené kombinace PHP a MySQL.

Nemá smysl popisovat již popsané a využijme přímo vlastní obsah Wikipedie:

Wikipedii mohou vytvářet všichni uživatelé Internetu – včetně Vás – kteří mají zájem spolupracovat. Můžete přijít s článkem na jakékoliv téma, pokud bude mít encyklopedický charakter. Wikipedisté mohou editovat jakýkoli článek, pokud není zamčený, opravovat jazykové chyby, články rozšiřovat, psát stručně nebo dlouze. Články nesmějí porušovat autorská práva, nemůžete tedy jednoduše opsat některou z „papírových“ encyklopedií či cizí webové stránky; článek musí být Vaším dílem.

Čeština se se svými 15847 články (v poledne 14.9.2005, pozn. redakce) v mezinárodním srovnání Wikipedií umisťuje kolem 24. místa. Můžete se podívat na aktuální stav do anglicky psaných statistik. Bude záležet jen na nás, kde se bude čeština umisťovat nadále. Prohlédněte si též centrum pro nápovědu, často kladené otázky, naučte se jak editovat stránku, jak napsat svůj první článek a objevte i další kouzla této rychle rostoucí encyklopedie. Zkusit si to můžete na pískovišti, kde nemůžete způsobit žádnou škodu.

Než začnete editovat, vytvořte si účet a přihlašte se, poté se můžete připsat na seznam všech wikipedistů. Pokud budete mít nějaké dotazy, můžete se zeptat na stránce Wikipedie:Potřebuji pomoc. Diskutovat o obecných tématech můžete Pod lípou.

Wikipedie je provozována neziskovou nadací Wikimedia. Wikimedia provozuje několik dalších otevřených mnohojazyčných wiki projektů:

Wikcionář
Výkladový slovník

Wikibooks
Volně dostupné knihy a manuály

Wikicitáty
Sbírka citátů

Wikisource
Volně dostupné dokumenty

Wikispecies
Adresář biologických druhů

Wikinews
Otevřené zpravodajství

Wikimedia Commons
Sdílená sbírka médií

Meta-Wiki
Koordinace všech projektů Wikimedia

Na závěr ještě přehled jazykový „rekordmanů“:

Wikipedia – jazyky s více než 50 000 články


Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.