Jan Wagner: On-line slovníky cizích slov

čtvrtek 2. června 2005 ·

Doba knižních slovníků nepochybně minula, v minulém desetiletí nastoupily slovníky elektronické pro osobní počítače a později i pro ty kapesní. Dnes jsou slovníky běžně dostupné on-line nebo prostřednictvím mobilních telefonů. Několik on-line slovníků jsme vyzkoušeli v bleskovém testu.

Dnešní nabídka on-line slovníků na českých webových stránkách je široká, výrobci nabízejí své produkty na internetových portálech nebo na vlastních stránkách. Rozdíly mezi jednotlivými slovníky jsou v nabídce jazyků a v rozsahu slovní zásoby, někde je možnost vyhledávat i slovní spojení, neúplná slova nebo možnost zadávat speciální znaky (azbuka, přehlásky). Pokud hledáte vhodný slovník, nebudete mít jednoduchou volbu. Pokud ale potřebujete slovník cizích slov, je situace jiná. Přestože knižních podob je celá řada, jejich on-line verze jsem hledal marně. S pomocí vyhledávačů jsem nakonec získal odkazy na několik webových stránek.

První testovaný slovník byl ABZ.cz: slovník cizích slov Radka Kučery, který se mi zalíbil na první pohled. Čistě řešená stránka v XHTML 1.0 s přehledným výstupem i aplikace napsaná v PHP fungovaly bez problémů v prohlížečích Mozilla 1.7 i MS Internet Explorer 6.0, drobné problémy s validitou jdou zřejmě na vrub reklamnímu okénku. Základní část databáze termínů, která obsahuje téměř 17 000 pojmů, což orientačně odpovídá 400stránkovému tištěnému slovníku, je vytvořena díky volně šiřitelnému dokumentu pro PDA zařízení (viz mdop.wz.cz/palm/). Dalším zdrojem dat se stal slovník českých slovních tvarů projektu OpenOffice.org. Slovník je dále rozšiřován provozovatelem a i samotnými návštěvníky slovníku, kteří mají k dispozici vstupní formulář. Slova přidaná návštěvníky jsou zařazena do standardních výsledků vyhledávání. Diakritika je při vyhledávání ošetřena, proto nezáleží, zda je zadaný dotaz česky nebo cesky, výsledek je pro oba dotazy stejný. Pokud znáte výslovnost, ale nevíte, jak se slovo píše, ABZ slovník cizích slov vyhledává automaticky i ve výslovnosti termínů. Cizí slovo můžete zadat i neúplné (buď začátek, zkusili jsme například „respir“ nebo volbu obsahující) a pokud si nemůžete vzpomenout na cizí slovo, můžete v zadávacím formuláři vybrat možnost mající význam a zadat například v našem případě „dýchání“.

Další slovník Infotip.CZ, který je na informačním serveru provozovaném GOLEM GROUP, s.r.o., mě zklamal, přestože zřejmě používá stejnou databázi termínů jako předchozí. Nevalidní stránky s amatérsky chybně napsaným HTML kódem a překvapivými metatagy mi připomněly počátky českých webů před 7-8 lety a nepotřebují snad další komentář:

<META NAME="description" CONTENT="Informační a vyhledávací server, databáze států, kulturních objektů, obcí a měst ČR, databáze ubytoven, obsáhlá databáze firem, slovník pravidel čes. pravopisu, plno užitečných odkazů na nejrůznější zdroje informací v ČR i ve světě">
<META NAME="keywords" CONTENT="vyhledávač, odkazy, odkazník, search, hledej, informace, informační, server, www, http, php, html, státy, obce, města, mapka, mapy, mapa, informační registry, svátky, firma, firmy, databáze, slovník cizích slov, svátky">

Třetí testovaná webová stránka COTO.JE není přímo slovníkem cizích slov, ale rozhraním ke čtyřem encyklopediím s půl miliónem hesel: Ottova slovníku naučného z let 1888-1908, Ottova slovníku naučného nové doby z let 1933-40, Malé československé encyklopedie z let 1984-87 a současné encyklopedie Universum. Oproti předchozím zde nefunguje vyhledávání podle části termínu, na druhou stranu se nabízí tvůrcům WWW stránek krátký kód pro využití vyhledávání významu označeného textu jejich uživateli. I tyto stránky mají problémy s validitou, ale výsledek hledání byl vyhovující. Výstupem dotazu je přehled hesel a je nutno vhodné vybrat a k výsledku se doklepat.

Poslední testovaná webová stránka www.vseved.cz s podtitulem „encyklopedie v pohybu“ je vytvářena, spravována, aktualizována a rozšiřována společností Netpoint s.r.o. Tato encyklopedie je v současné době k dispozici prostřednictvím WWW, WAPSMS. Termín je možné vyhledávat i ve výkladu hesel a je možné je zadat i bez diakritiky. Výstup dotazu je zbytečně roztažený a je třeba zpravidla odrolovat.

ABZ.cz: slovník cizích slov jsem si zařadil mezi záložky a COTO.JE využívám na některých mých stránkách. Vševěd se může rovněž hodit, ale na Infotip.CZ klidně zapomenu. Který slovník se líbí vám nebo který nejvíce používáte?



Jan Wagner

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.