Josef Duhajský: FyzWeb – domovská stránka všech fyzikářů

středa 13. února 2002 ·

Pokud vás zajímá fyzika, případně řešíte fyzikální problém a nevíte si rady, neváhejte s návštěvou FyzWebu. Ten ostatně může sloužit za vzorný příklad předmětového vzdělávacího serveru, kterých na českém internetu mnoho nenajdete. Já se pokusím přiblížit, jak jeho nabídku využívám v učitelské praxi.

Protože učím fyziku, snažím se po získání přístupu naší školy na internet hledat vhodné webové stránky, které bych dokázal využít při výuce tohoto předmětu. K mým favoritům mezi českými webovými stránkami z fyzikální tématikou patří FyzWeb Matematicko-fyzikální fakulty UK. Rozsah informací, které tu můžete najít, je značný. Odbornou úroveň si netroufám hodnotit, ale pro mě je dostatečně zaručena tím, že tvůrci webu působí na akademické půdě.

Co tedy FyzWeb učiteli nabízí? Uvedu zde několik příkladů, jak jej využívám ve své vlastní praxi. Držet se při tom budu jednotlivých rubrik (sekcí).


Zajímavosti

Aspoň jednou za pololetí se snažím s každou třídou, ve které učím fyziku, zajít na jednu hodinu do počítačové učebny naší školy. Zde je 10 žákovských stanic s připojením na internet. Rozdělím studenty do skupinek a dám jim za úkol hledat fyzikální aktuality. Pokud se jim nedaří, poradím jim zajímavosti na FyzWebu. V další vyučovací hodině těch deset aktualit probereme v normální třídě. V sekci najdete i dobrý přehled akcí, seminářů a jiných aktualit.


FyzInfo

Sekce obsahuje komentované odkazy na různé fyzikální tabulky, přehledy, převodníky apod. Právě použití převodníku jednotek se mi osvědčuje u menších dětí, ale ani v prvním ročníku vyššího gymnázia není k zahození.


Knihovna

Tato rubrika si označení knihovna zaslouží. Jde o promyšlený výběr přímých odkazů na zajímavé články nebo celé webové verze přírodovědných časopisů, slovníky, přehledy slavných vědců apod. Doporučuji studentům k důkladnému prohlédnutí a často tu hledám inspiraci sám.


Dílna

O pokusech a appletech už jsem se zmiňoval ve svých předchozích příspěvcích na České škole. Kromě návodů, jak na ně, tu najdete (opět především ve formě komentovaných odkazů) kalkulačku, úlohy a příklady, počítačové programy a fyzikální soutěže. Já jsem si zde např. stáhnul úlohy z třetího mezinárodního výzkumu matematického a přírodovědného vzdělávání TIMSS a vyzkoušel je na svých studentech.


Odpovědna

Často se při hodině stane, že mi nějaký šťouravý student položí otázku, na kterou v danou chvíli nedokážu odpovědět. Co v takové situaci dělat? Když jsem před lety začínal učit, tak mě pouze představa této situace velmi frustrovala. Dnes si počínám následovně.

Nejprve se snažím získat čas tím, že problém předložím třídě. Několik takto získaných minut často stačí k tomu, abych si utřídil myšlenky a nějakou odvážnou hypotézu vyslovil. Někdy, a nebývá to zřídka, otázku úspěšně zodpoví některý spolužák tazatele nebo uspokojivou hypotézu dáme dohromady společně. Pokud takto odpověď nevznikne, klidně před třídou přiznám, že na otázku nedokážu odpovědět a že se k ní vrátíme příště. Pak následuje studium literatury a konzultace s kolegy. Mnohdy bohužel nepomůže ani to, a tak v posledních letech hledám pomoc na internetu.

Když jsem na FyzWebu objevil odpovědnu, zajásal jsem. Od té doby mi už několikrát úspěšně pomohla s vyřešením fyzikálního problému, se kterým jsem si neporadil jinak. Nejprve na otázky odpovídal e-mailem doc. Milan Rojko. Nyní svoji otázku zapíšete přímo na příslušné webové stránce, kde vám pak odpoví i další odborníci z MFF UK.

Na stejné stránce vzniká i archiv, v němž si můžete prohlédnout zodpovězené dotazy svých kolegů (nebo jiných nadšenců). Odpovědnu jsem pochopitelně doporučil i studentům, ale není mi známo, jak ji využívají…


WWW

Odkazy na školy a instituce zabývající fyzikou v ČR i zahraničí, stránky učitelů fyziky, hvězdárny a planetária nebo technická muzea jsou pro mě opět zdrojem inspirace. Studentům vyšších ročníků, kteří uvažují o dalším studiu fyziky, doporučuji návštěvu stránek zde uvedených univerzit. Ve škole máme astronomický kroužek, takže i odkazy na hvězdárny a planetária občas využijeme.


Chcete se také podělit se čtenáři České školy o své zkušenosti? Ozvěte se nám! Dobrý příspěvek rádi zveřejníme a poskytneme za něj honorář. (Více informací zde)


Josef Duhajský

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.