Vít Berka: Výpověď ve zkušební době

středa 10. října 2001 ·

Se zaměstnancem, který u nás nově nastoupil, jsme sjednali zkušební dobu. S jeho prací však nejsme příliš spokojeni, a proto zvažujeme ukončení pracovního poměru. Jaký postup musí zaměstnavatel dodržet, pokud chce zrušit pracovní poměr ve zkušební době?

Nejprve by měl zaměstnavatel ověřit, zda byla zkušební doba sjednána v souladu s požadavky zákoníku práce a tudíž platně. Pro zkušební dobu stanoví zákoník práce písemnou formu pod sankcí neplatnosti (viz § 31 odst. 3 zákoníku). Pokud by byla např. sjednána ústně pracovní smlouva a současně rovněž ústně zkušební doba, pak by ujednání o zkušební době bylo neplatné. Na tom by nic neměnila skutečnost, kdyby došlo později dodatečně k písemnému vyhotovení pracovní smlouvy a ujednání o zkušební době v ní bylo obsaženo. Zkušební dobu je tedy možné platně sjednat nejpozději v den, který byl v pracovní smlouvě sjednán jako den nástupu do práce.

Pokud jde o samotné zrušení pracovního poměru ve zkušební době, je to jednostranný právní úkon, který směřuje ke skončení pracovního poměru a jehož účinky nastanou bez ohledu na vůli druhého účastníka. Zrušit pracovní poměr ve zkušební době je možné z jakéhokoliv důvodu nebo bez uvedení důvodu.

Oznámení o zrušení pracovního poměru může být učiněno i ústně. Má být druhému účastníku doručeno alespoň tři dny přede dnem, kdy má pracovní poměr skončit. Ačkoliv nedodržení písemné formy nemá za následek neplatnost tohoto zrušovacího úkonu, z hlediska právní jistoty a eventuálního budoucího dokazování je vhodné tento úkon učinit písemně. Uvedená lhůta má charakter lhůty pořádkové.

Zaměstnanec není před zrušením pracovního poměru ve zkušební době chráněn nemocí ani trvalou péčí o dítě mladší než tři roky, ani jinou okolností, jako je tomu u výpovědi, kdy ve vyjmenovaných případech platí pro zaměstnavatele zákaz výpovědi podle § 48 zákoníku práce.



Vít Berka

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.