Libor Kříž: Přehled freewarových editorů HTML

středa 10. října 2001 ·

Jste správcem školního webu? Učíte děti vytvářet jednoduché webové stránky? Nebo se na tyto činnosti chystáte? Potom se bez dobrého HTML editoru neobejdete. A pokud nechcete ve škole pracovat s kradeným softwarem, musíte se poohlédnout po freewaru. My jsme pro vás otestovali a vybrali ty nejlepší, které profesionální programy v mnohém nahradí.

Jste správcem školního webu? Učíte děti vytvářet jednoduché webové stránky? Nebo se na tyto činnosti chystáte? Potom se bez dobrého HTML editoru neobejdete. A pokud nechcete ve škole pracovat s kradeným softwarem, musíte se poohlédnout po freewaru. My jsme pro vás otestovali a vybrali ty nejlepší.


Ohodnotit jednotlivé programy je v podstatě jednoduché, pokud již máte zkušenost jednak s psaním čistého kódu HTML, ale také tehdy, pokud již máte „v krvi“ profesionální programové balíky, které opravdu dovedou při tvorbě internetových stránek v mnohém usnadnit práci. Rozhodl jsem se tedy „laťku dokonalosti“ položit na úroveň tří „profi“ aplikací: Homesite, HotDog a Dreamweaver. Je jasné, že těchto kvalit asi nedosáhne žádný ze „soutěžících“; na druhou stranu některými funkcemi by mohly tyto programy hvězdnou trojku výrazně ohrozit. Nevidím také důvod, proč nasazovat (resp. kupovat) na jednoduchou práci mohutné nástroje. A dále: jako začínající nebo pokročilý „webopisec“ jistě pochopíte, resp. víte, že i ty nejoslavovanější nástroje pro správu webu mnohdy nedokážou vše. Proto je scéna otevřena i freewarovým programům, které ve své specializaci strčí do kapsy i výše zmíněná esa.

V konečném hodnocení jsem zohledňoval práci s kódem HTML, CSS podporu stylů, jednoduchost vkládání a tvorby skriptů, podporu práce s databázemi, prostředí samotné a v neposlední řadě také uživatelskou přívětivost – tedy o kolik žaludečních vředů (ne)obohatíte svůj zažívací trakt.

(Hodnocení hvězdičkami: pět je maximum)


1stPage 2.0 * * * * *
http://www.evrsoft.com/

Tento editor je ve všech směrech tím, co bych hledal v situaci s „prázdnou peněženkou“. Není jistě náhodou, že tvůrci při tvorbě prostředí v podstatě okopírovali známý Homesite; ale v tomto případě to není vůbec na škodu. Hned při startu vám průvodce dá vybrat z několika možností: Lze vytvořit nový dokument, vlastní šablony, zjistit osobité vymoženosti 1stPage, začít s lekcí HTML, nebo se podívat na přesné syntaxe SSI, HTML 4 nebo CSS či Javascriptu. Příruční dokumentaci oceníme asi všichni.

Zajímavou funkcí je možnost výběru uživatelského prostředí, tzv. mód Easy, Expert, Hardcore a Normal. Výběrem příslušného módu ovlivníte složitost pracovní plochy programu samotného. Jste-li v oblasti psaní HTML nováčkem, nebo potřebujete HTML pouze malinko poupravit a zeditovat, doporučuji Easy. Prostředí bude jednoduché, k dispozici budou pouze základní prvky pro práci s kódem. Pokud si ovšem chcete zařádit, volte Hardcore. Uvidíte nevídané. Velmi dobře je zpracován tzv. Realtime Previewer – okno, ve kterém v reálném čase vidíte výsledek svého snažení. Pro rychlé vkládání značek, tagů, slouží spousta klávesových zkratek, pomocných oken se speciálními znaky v konvenci HTML 4.0, okno schránky atd. Práce s CSS je hračkou.

Opravdu dobře vyřešené je tzv. komentování kódu. Ve speciální liště vedle hlavního okna je možné definovat vlastní značky, komentáře a přiřadit jim určité vlastnosti, jako například barvy. Nabídku zajímavých vlastností nechť uzavře integrované skriptování v podobě přednastavených průvodců Javou. Kód samotný se vkládá velmi pružně a svižně, vše co potřebujete, máte k dispozici. 1stPage je opravdu freewarová špička.


AceHTML Free 4.0 * * * * *
http://www.visicommedia.com/

Tak tento editor HTML mě opravdu překvapil svou funkčností, prostředím a logickými návaznostmi při práci s kódem. Pokud bych nevěděl, o jakou distribuci jde, rozhodně bych netipoval freeware. Buďme tedy rádi, že takto kvalitní editor máme k dispozici zdarma. A v čem je tak dobrý?

Prostředí je rozděleno do několika oken, tedy ne pouze do jednoho tak, jak jsme zvyklí. Tato vlastnost umožňuje velmi dobře a rychle měnit pohledy a přístupy k samotnému HTML projektu. K dispozici je opět řada nabídek a lišt s ikonami, které zastupují jednotlivé značky kódu, dále pohled na kód, ale i samotný finální produkt – lze využít interního, ale i výchozího internetového prohlížeče.

Jednotlivé značky lze vkládat pomocí ikon, resp. pomocí klávesových zkratek – před samotným vložením kódu jste dotázáni, zda chcete vyplnit všechny možné parametry vámi zvolené značky. Pokud nehodláte zůstat pouze u HTML, není problém: K dispozici je samozřejmě Java i její skripty. Dále je možné editovat styly CSS, XML, WML, Perl, DHTML a další. Mimochodem, obvykle se za tyto vlastnosti editoru platí, zde stále ne.

Jednotlivé dokumenty projektu lze snadno nalézt na spodní liště „hlavního“ okna, máte tedy stále přehled o tom, co editujete, zda byla provedena změna či zda je verze kódu nezměněna. Uvozovky jsem použil proto, že u AceHTML v podstatě žádné hlavní okno neexistuje. Celý program sestává z několika plovoucích komponent, které spolu velmi logicky vyplouvají nahoru, resp. uvolňují plochu jiným. Práce v tomto editoru je opravdu lahůdkou.


NoteTab Light 4.86 * * * * *
http://www.notetab.com/

Tento program není přímo koncipován pro tvorbu kódu HTML; zařadil jsem ho sem ovšem z jednoho prostého důvodu. Mnoho z nás stále používá pro editaci HTML klasický Poznámkový blok. Jeho funkce jsou mnohdy postačující, ale… Toto „ale“ řeší svými nadstavbami právě NoteTab Light.

Tento editor pracuje s jakýmkoli souborem, který má čistou textovou formu. Tedy TXT, ASC, OTL, TPL, HTML, XML, ASP, CSS, CBL, COB, CPY, DDL, BMS, INI, BAT atd. Celá chytrost tohoto editoru spočívá v módech zobrazení. V hlavním okně „teče“ text, jeho úpravy lze provádět pomocí lišty, jejíž obsah lze měnit pomocí záložek. K dispozici je knihovna značek HTML, dále příkazy FTP, značky kaskádových stylů CSS (používá oblíbený TopStyle) atd. Editor samotný je rozšířen o spoustu dalších vymožeností, ovšem z pohledu tvorby internetového dokumentu jsou použitelné již méně.

Tento editor osobně používám velmi rád. Je nenáročný a dokáže opravdu mnoho. Pro úpravu již hotového zdroje nebo pro zápis lehkého kódu je opravdu špičkou. Zvládá též přímé uložení na server. K programu NoteTab patří několik doplňků, které ulehčují život při čištění textu od značek HTML, kontrole CSS, při tvorbě náhledů grafiky atd. Nástroj je to mocný, navíc variabilní.


Golden HTML Editor 4.8.3 * * *
http://www.oknet.cz/lide/pavelp/ghe

A jsme doma. Do našeho přehledu editorů HTML jsem vybral – a ne náhodou – i ryze český program. Ne že bych měl nutkání bezvýznamně obohatit šestku nejlepších o jeden domácí produkt, důvod je mnohem prozaičtější. Pracovat s tímto softwarem je docela radost. Podívejme se tedy, co všechno umí.

Na první pohled jde o docela přehledný editor, který, dle mého názoru, klade velký důraz na funkčnost. Pokud si nejste jisti v kramflecích s angličtinou, je tato varianta pro tvorbu HTML připravena právě pro vás. Samotná pracovní plocha editoru je opět logicky rozdělena na panel nabídek, záložkovou lištu s jednotlivými značkami, hlavní okno kódu a tzv. panel zdrojů (odkazy, seznam značek, PHP, poznámky atp.). Vše je naprogramováno docela srozumitelně a hlavně logicky. Hlavní podporu při psaní kódu HTML tvoří značky seskupené do oblastí – pracuje se tedy s textem, formáty, styly, odkazy, seznamy, tabulkami, formuláři, nechybí ani rámce a skripty. Více méně vše potřebné. Jednotlivé položky těchto oblastí nejsou obohaceny ikonami, identifikují se přímo názvy značek, tagů. To je podle mého názoru docela dobře – orientaci pro zběhlé tvůrce HTML je učiněno zadost. Kód samotný od textu je dobře barevně odlišen, změny barev jsou také definovatelné. Golden Editor má integrovaný internetový prohlížeč, spolupracuje také s implicitně nainstalovaným. Za zmínku stojí dobře zpracovaný seznam značek: jsou seřazeny logicky do podskupin, o jejich vložení se stará pouze pravé tlačítko myši. Jednoduché a účelné. Editor podporuje také projekty, tedy složitější a rozvětvené prezentace. Nevidím důvod, proč svou dráhu mistra HTML nezačít právě s tímto českým editorem.


HTML-Kit 1.0 * * 8
http://www.chami.com/html-kit

Tento editor je ze skupiny nástrojů, které se ubírají spíše statickou cestou vývoje. Ne, že by respektoval konvence HTML 2.0 a dost, mám na mysli způsob práce s kódem. Pokud tvoříte jednoduché webové stránky a teprve poté je přeměňujete v „cosi“ lepšího, může vám být v mnohém nápomocen. Zvládá až neuvěřitelné množství prvků, které můžete do kódu vkládat pomocí nabídek, resp. klávesových zkratek. Jednotlivé nabídky také můžete přizpůsobit k obrazu svému, lze je tedy editovat tak jako například v MS Office.

Co mě velmi zaujalo, je možnost převádět kód klasického HTML na XML či XHTML. Výsledek je ihned k vidění ve vedlejším okně. Pokud editujete „starý“ kód, který nepoužíval CSS, je HTML-Kit opět slušně vybaven. Zvládá doplňovat kaskádové styly přímo do kódu, popřípadě v externím editoru tvořit samotný CSS soubor. V nepřehledném zápisu se lze také orientovat pomocí poznámek – grafických symbolů u příslušné části kódu. Editor je možné přizpůsobit pomocí tzv. akcí – v pravé části pracovní plochy můžete definovat nejen vlastní šablony, ale i často opakující se části kódu. Což je mnohdy přínosné. Pokud si nejste jisti konečným zápisem HTML, můžete on-line využít například WDG HTML, CSSCheckUp nebo W3S CSS Validator.

Pokud se rozhodnete nastavit HTML-Kit k obrazu svému, doporučuji se obrnit hroší trpělivostí – v desítkách nabídek lze nastavovat někdy až moc zbytečností, ale jde to. Pokud si zvyknete, bude tento editor jistě tím, co vám v nesnázích pomůže.


Arachnophilia 4.0 * *
http://www.arachnoid.com/

Tento na první pohled dětský editor HTML za sebou skrývá dostatečné množství funkcí, které jsou pro tvorbu či editaci základního HTML kódu naprosto dostatečné. Pokud nedáte na první dojem, poznáte, že tento „pavoučí“ editor dokáže v podstatě docela pěkně uplést internetové sítě. Pro začátečníka je tato volba ideální.

Arachnophilia pracuje na základě několika nabídek: fonty, formuláře, rámy, grafika, odkazy, styly a tabulky. Pokud klepnete na jedno z výše uvedených tlačítek, logicky se vám rozbalí nabídka, která bude obsahovat příslušné značky HTML. Editor je ovšem velmi přehledný, podporuje barevné rozlišení, spolupracuje s externím prohlížečem, povolí definovat vlastní příkazy a makra. Není tedy pouze „klikacím ulehčovadlem“. Jeho funkce ovšem na ostatní nestačí.

Celkově jsem jej hodnotil pouze dvěma body z několika důvodů. Práce s ním je naprosto statická, nenabízí uživateli žádné další intuitivní kroky v tvorbě HTML, mám na mysli například parametry vložených značek. Dokáže pracovat pouze s čistým HTML, na další pokračování v podobě Javy, DHTML či jiných si nechal již předem zajít chuť. Graficky ani uživatelsky nevybočuje ze šedého průměru „běžných“ freewarů. Zařazen do tohoto přehledu byl v podstatě z jednoho jediného důvodu. Pokud se chcete naučit „číst“ HTML, je to prostředek, který vám může dopomoci v orientaci v kódu HTML. Tvoří startovací stupínek před jeho kolegy z oddělení „pět z pěti“.


Vyšlo v časopise Computer.

Libor Kříž

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.