redakce ČTK: Američtí školáci masově recitují sliby věrnosti

úterý 16. října 2001 ·

Na školním dvoře se rozhostilo ticho. Jen americký prapor se na stožáru plácá sem tam. Stovky dětí v řadách mají ruku na srdci. Právě společně odrecitovaly slib věrnosti Americe, mnohé chatrnou angličtinou a narychlo naučeným textem. Podobný obrázek se minulý pátek opakoval na mnoha ze 107.000 veřejných a soukromých základních a středních škol, od Aljašky po Floridu.

Na školním dvoře se rozhostilo ticho. Jen americký prapor se na stožáru plácá sem tam. Stovky dětí v řadách mají ruku na srdci. Právě společně odrecitovaly slib věrnosti Americe, mnohé chatrnou angličtinou a narychlo naučeným textem. Podobný obrázek se minulý pátek opakoval na mnoha ze 107.000 veřejných a soukromých základních a středních škol, od Aljašky po Floridu.

Jejich ředitelé uposlechli výzvu ministra školství Roda Paige, aby školy slibem věrnosti "vyslaly hlasité a mocné poselství, které zaslechne celý svět, a sice, že Amerika je jeden nedělitelný národ, vedený jedním Bohem, se svobodou a spravedlností pro všechny".

I když bylo obtížné v dnešní zjitřené atmosféře po teroristických útocích na New York a Washington odmítnout takový projev téměř povinného vlastenectví, stalo se. Masové vlastenectví u dětí, z nichž některé sotva chápou význam slov, je podle kritiků škodlivé a blíží se slepé indoktrinaci. Myšlenka Celoamerického slibu není ovšem novinkou dnešních dní. S návrhem přišla před deseti lety Paula Burtonová z kalifornského Villa Park a spatřovala v něm posílení jednoty ve společnosti, která je stále rozdělena podle rasových, etnických a sociálních měřítek.

Burtonová také stála v pátek u Serranovy základní školy v rodném městě a sledovala, jak 800 žáků vyslovilo věrnost na hřišti vyzdobeném červenými, bílými a modrými pruhy. "Opravdu to potřebujeme. Před tím vším jsme neprojevovali moc vlastenectví. Všechno jsme brali jako cosi samozřejmého," prohlásil moudře 12letý James Munoz z této školy. Proč skládal slib věrnosti Americe sedmiletý Amber Borges? "Protože jsme šli do války. Spadly baráky a zlí lidé udělali podlou věc." Zvláštním vlasteneckým výcvikem prošlo 21 žáků střední školy v losangeleské čtvrti Palms. Elaine Cohenová brousila jejich klopýtavou angličtinu, aby si zapamatovali text a výslovnost. Její třída je klasickým americkým "tavícím kotlem" s dětmi z Brazílie, Indie, Číny, Nikaraguy, Mexika, Pákistánu, Egypta a Filipín.

Podle některých se snaha o jednotu pomocí masových vystoupení může minout účinkem. Slova o zemi svobody a spravedlnosti? To zní příliš propagandisticky. "Nemyslím si, že by školy měly hrát nějakou roli ve výuce vlastenectví, protože každý ho definuje jinak," prohlásila Phoebe Rosebearová, matka dvou dětí z Wisconsinu. Jiní se domnívají, že povinné vlastenectví je skutečně děsivá věc. "Vede k nacionalismu a nakonec k fašismu," konstatovala Suzy Grindrodová, učitelka z Wisconsinu, která odmítla vést slib věrnosti.

To jsou extrémní názory. Z řad odpůrců zaznívají i umírněnější hlasy. Ředitelka jedné severokarolínské základní školy Sam Roman-Oertwigová tvrdí, že mnohem lepším projevem vlastenectví je práce pro obec. Její žáci proto navštěvují domy pečovatelské služby, sbírají dary pro chudé a píší dopisy vrstevníkům, které postihl útok teroristů v New Yorku.

redakce ČTK

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.