Martina Dračková: Domácí učitel němčiny

pátek 2. března 2001 ·

CD-ROM Domácí učitel není na našem trhu žádnou novinkou. Poté, co se díky své propracované metodě výuky osvědčila anglická verze výukového programu, přišla řada na němčinu. Domácí učitel němčiny se může pochlubit nejen didaktickou kvalitou a pečlivostí ve všech ohledech, ale především příznivou cenou.

Začátečníci se mohou po vypracování všech dvaceti gramatických a jedenadvaceti konverzačních lekcí prvního dílu hrdě hlásit do skupiny středně pokročilých němčinářů. Probíraná látka odpovídá přibližně rozsahu Němčiny pro jazykové školy 1. Začíná se tvorbou oznamovacích a tázacích vět, pokračuje se skloňováním, tvorbou minulého času pravidelných i nepravidelných sloves a končí se vedlejšími větami – a to je dost na celý rok!

U tabule
A jak se mi s programem pracovalo pod křídly elektronického učitele Eddieho? Nejdříve jsem se s ním učila slovíčka ke gramatice a konverzaci. Když jsem si byla jistá, že mám z čeho věty skládat, nechala jsem si podrobně vysvětlit mluvnickou teorii. Až doposud byl Eddie docela hodný a shovívavý – ve cvičeních už ale nebyl a ani v závěrečném testu mi nic neprominul.

Hlavním pilířem celého programu je opakování všemi způsoby. Cvičení obsahují např. doplňování chybějících slov do vět, hledání chyb ve větách nebo překlad českých slov a vět do němčiny. Ve cvičení nahrazujícím diktát se trénuje pravopis i výslovnost – vlastní nahrávku můžete porovnat s originálem. Tisk slovní zásoby, frází a celých vět poslouží k opakování mimo dosah počítače. Učitelé jazyků si mohou připravit i písemné testy ke všem tématům.

Mezi lidmi
Z gramatiky se nedozvíte jen to nejzákladnější; vedle nezbytných mluvnických tabulek i pouček s příklady se dočtete o případných výjimkách. Autoři si dokonce dali práci s tím, že za každým delším výkladem uvádějí krátké shrnutí toho nejpodstatnějšího. Po celou dobu práce s programem (s výjimkou závěrečného testu) máte k dispozici nápovědu, přehledy s gramatikou a slovník. Vše, co se objeví na obrazovce, je namluveno v němčině i češtině.

Po gramatice si můžete s Eddiem popovídat. Na cédéčku totiž najdete slovní zásobu k tématům, se kterými se mohou studenti setkat u maturit i přijímacích zkoušek z cizího jazyka (např. rodina, počasí, sport, v restauraci, stát a vláda ad.). Nenašla jsem ale žádné souvislé texty, v nichž by byly nové fráze a gramatika uvedeny do praxe.

Když jsem si postupně procházela jednotlivé lekce, měla jsem pocit, že takhle nějak bych si představovala program pro výuku cizího jazyka. Naopak někdo jiný by tu mohl postrádat uvolněnější a zábavnější formy studia (hry, výuku slovíček pomocí obrázků nebo ozvučené video), jak by se u multimédia slušelo. Zato se ale můžete spolehnout na to, že program tvořili zkušení pedagogové.

Výrobce: Eddica
Cena: 990 Kč vč. DPH Minimální konfigurace: Windows 95 a vyšší, grafická karta s rozlišením 800 × 600 bodů, 16bitová zvuková karta, mikrofon, sluchátka

Vyšlo v časopise Computer

Martina Dračková

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.