redakce: Ministr školství odpovídá na vaše únorové otázky

pondělí 5. března 2001 ·

Zajímá vás, co Eduard Zeman odpověděl na otázky týkající se feminizace školství, výuky druhého cizího jazyka na ZŠ nebo integrace nadaných a handicapovaných dětí? Stačí kliknout.

Vážený pane ministře,
shlédnu-li naši vládu, konstatuji, že ženy ve vedení našeho státu jsou spíše výjimkou. Podívám-li se však do základních škol, pak zde ženy hrají prim. Přitom náročnost na ně je čím dál větší. Mám na mysli nejen osnovy, ale především náročnost žáků, vyspělost, bohužel i fyzickou zdatnost, která se projevuje slovními či psychickými útoky na učitelky. Proč je tak málo mužů ve školství? Co dělá vaše ministerstvo pro to, aby učitelské povolání přilákalo muže? Je to opravdu jen otázka finančního ohodnocení?
Děkuji Vám za odpověď.
Jana K. z Ostravy

Odpověď: Svoji odpověď bych rád rozdělil na tři body.
A) Jedná se o problém celosvětový, není jenom náš. Neexistuje nic, co by obecně motivovalo muže k „péči o děti“. Proto jsou ženy především v mateřských školách, na nižších stupních základních škol i na druhém stupni základních škol. Méně pak na školách středních a nejméně na školách vysokých. Tam už se o děti „nepečuje“.
B) Snažíme se zvyšovat platy. V roce 1999 to bylo zhruba o 1700 korun měsíčně, v roce 2001 o 1500 korun – zde tak, aby to navíc zvýhodňovalo začínající mladé učitele.
C) Není to jen otázka finanční – viz bod A.

Zajímalo by mě, kdo bude na ZŠ vyučovat cizí jazyky, pokud se zavede ještě druhý, když v současné době nemá mnoho škol aprobované učitele ani na ten první. Proč ministerstvo nezajistí pro neaprobované dostatek možností se dovzdělat? Zájem je velký, možnosti minimální. Na podzim minulého roku jsem byla v Opavě na univerzitě, která otevírala skupinu němčiny a angličtiny. Sešlo se nás tam více než 100 a oni mohli vybrat jen 30. Když je tolik lidí ochotno studovat ještě při své náročné práci, mělo by jim to ministerstvo umožnit.
Mgr. J. Neničková

Odpověď: Ministerstvo školství vyčlenilo pro vysoké školy na loňský rok 70 milionů korun a to právě na programy, o nichž hovoříte. Letos se jedná o ještě vyšší sumy. Ministerstvo však nemůže zajistit, jak to bude konkrétně na té které škole vypadat. Může to jen všemi způsoby podporovat. Jde o to, že podle zákona č. 111/98 Sb. jsou vysoké školy od 1. 1. 1999 školami veřejnými, nikoli státními a tudíž mají obrovskou míru autonomie. Jestli si školy samy zajistí Vámi zmiňované programy je jen a jen v jejich kompetenci.

Jak zajistíte, aby se v integrované škole (po případném zrušení zvláštních škol a víceletých gymnázií) jedna skupina žáků neustále nenudila a druhá stačila rychlosti výuky? Mam tři děti, pro dvě z nich je základní škola málo, pro to třetí je moc.
čtenář

Odpověď: Něco takového zařídit rozhodně není v mé moci. …vlastně to nikdo není schopen zařídit – a to na žádném typu škol. Musíme pouze „zařídit“ mnohem diferencovanější a pestřejší programy vzdělávání na základních školách. Bílá kniha a nový školský zákon proto otevírají širokou paletu o desítkách možností. Bude však záležet na jednotlivých ředitelích škol a na konkrétních učitelích, jak s touto nabídkou naloží.

Eduard Zeman
ministr školství, mládeže a tělovýchovy







Poznámka redakce:
Odpovědi ministra školství na vaše dotazy budeme v měsíční periodicitě i nadále přinášet, a to po celý rok. Dotazovou stránku naleznete na titulce České školy a pokud již teď víte, na co byste se rádi zeptali, můžete na ni přejít přímo zde. Dbejte, prosíme, na přiměřenou konkrétnost: otázky typu „Kdy už se konečně zlepší naše školství?“ nebo naopak „Která vyhláška upravuje …“ určitě nejsou nejvhodnější.

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.