Jan Marintz: Státní informační politiku ve vzdělávání řídí nedávno odvolaný náměstek Roupec

úterý 9. ledna 2001 ·

V závěru roku byl pověřen funkcí ředitele odboru ministerstva školství pro státní informační politiku ve vzdělávání Petr Roupec. Nový manažer, kterého si ministr školství Eduard Zeman přivedl do týmu, aby řídil státní informační politiku ve vzdělávání, je léta kontroverzní postavou českého školství.

Jmenování bývalého náměstka ředitelem odboru pro státní informační politiku ve vzdělávání je mnoha lidmi z ministrova okolí považováno za důkaz, že z vysokých postů státní správy se hned tak neodchází.

Ministr dnes již ředitele nového ministerského odboru odvolal z funkce náměstka před zahájením tohoto školního roku a na jeho místo dosadil místopředsedu školských odborů Jaroslava Műllnera. Do té doby byl Petr Roupec jednou z klíčových osob, které se podílely na tvorbě nového školského zákona. Za doby jeho působení v roli náměstka měl ve zvyku delegovat své lidi do čela nejen středních škol a přímo řízených organizací ministerstva školství, ale těsně před svým odvoláním i do čela nově vzniklých regionálních pedagogických center. Schopnost dobré strategie a promyšleného spojení s vlivnými lidmi je pro někdejšího učitele tělesné výchovy a biologie na základní škole rysem, který jej v mnohém s ministrem školství názorově i profesně spojuje. “Nebyl snad ani tak stratég, ale uměl v tom spolu s tehdejšími poslanci “školského” výboru Poslanecké sněmovny prostě chodit,” vzpomíná na spolupráci s Roupcem jeden z českých vrchních školních inspektorů, který nechtěl být jmenován.

Eduard Zeman řekl v srpnu minulého roku Lidovým novinám, že za odvoláním jeho náměstka jsou především zdravotní důvody. Podle něj nešlo o dozvuky dva roky staré aféry kolem rekonstrukce inspekční vily v Třebíči, v níž měl Roupec byt. Eduard Zeman také odmítl dohady, že je vedením strany tlačen, aby nenechával na důležitých postech lidi spojené nějakým způsobem s pravicí. “Nikdy jsem si nenechal mluvit do své personální politiky. I toto rozhodnutí je ryze mé,” zdůraznil tehdy ministr školství. Petr Roupec, který před časem čelil obvinění, že zneužil peníze České školní inspekce, po krátkodobém působení v roli poradce ministra pro otázky reformy základního školství plynně přešel do velmi prestižní funkce, kde se nesporně budou točit veliké peníze. Koncepci státní informační politiky schválila vláda v dubnu předchozího roku, kdy současně rozhodla o jejím finančním zajištění až do roku 2005 v celkové výši 7,6 miliardy korun. Pro úspěšnost zavádění informačních technologií vláda schválila osm prioritních oblastí, mezi nimiž je jako prvá uváděna informační gramotnost s tím, že cílem je dosažení informační gramotnosti všech občanů jako nezbytného předpokladu pro rozvoj a uplatnění osobnosti v 21. století.

O nové funkci Petra Roupce se ovšem na ministerstvu příliš nemluví, a mimo úřad se o této změně pouze šušká. Na veřejnosti se o této personální změně ani příliš neví. Někteří spolupracovníci bývalého náměstka se domnívají, že se bývalý člen ODS Roupec, který se nijak netají svým pravicovým smýšlením, stal krátkodobě pro sociálně demokratického ministra nepohodlnou přítěží. Těžko by obhajoval návrh školského zákona zástupce ministerstva, který je spojen s řadou afér. Personální strategie ministra školství místy připomíná místy promyšlenou šachovou hru s velmi dobrou schopností hráče rozpoznat, které figury v daném okamžiku brání zvolené herní strategii. “Ministr nemá ve své straně dobrou pozici, je mu vyčítáno, že se příliš obklopuje pravičáky. To pro něj není dobré,” prohlásil na podzim jeden ze Zemanových stranických kolegů, který si ovšem nepřál zveřejnit své jméno, aby se nedostal do konfliktu s ministrem.

Roupec, který je na ministerstvu od dob úřadování Jana Sokola, navíc není ve školských kruzích příliš oblíbenou figurou. Po odchodu z funkce náměstka ministra školství usiloval o funkci ředitele Pedagogického centra v Brně, ale pro značný odpor ředitelů a pedagogických pracovníků základních a středních škol na Moravě byl nucen napřít svůj zájem jiným směrem. Veřejně známým se Roupcovo jméno stalo v létě roku 1999. Na vrub mu tehdy byl přičítán nejen téměř milionový dluh, který si Česká školní inspekce nesla z dob, kdy jí šéfoval, ale i podíl odvolání celého vedení České školní inspekce v roce 1999 včetně ústředního školního inspektora Vladimíra Valeše a několika dalších školních inspektorů, kteří v této věci vystoupili v televizním pořadu Klekánice. Ostravská redakce České televize tehdy v několika pořadech upozornila na skutečnost, že Roupec v roce 1998 neoprávněně použil vysokou částku ze státního rozpočtu na rekonstrukci inspekční vily v Třebíči, do které se posléze nastěhoval. Roupec obvinění tehdy odmítl s tím, že jednal v zájmu inspekce, přestože kontrolní orgány ministerstva školství se vyslovily, že byl porušen zákon o hospodaření se svěřenými státními prostředky a Česká školní inspekce byla nucena zaplatit téměř půlmilionové penále, které ji přivedlo téměř na pokraj finančního kolapsu.

Ministr školství Roupcovu způsobilost na post šéfa ministerského odboru pro státní informační politiku ve vzdělávání z pochopitelných důvodů nekomentoval ani při jeho uvedení do funkce v závěru minulého roku. Do konce roku 1993 Roupec působil jako školní inspektor pro základní školy v okrese Břeclav, odkud přesídlil do funkce ústředního školního inspektora za úřadování ministra profesora Piťhy. Po demonstrativním odchodu z funkce ústředního školního inspektora za ministra školství Pilipa, který neměl příliš velké pochopení pro jeho reformy v České školní inspekci, se Roupec uchýlil na nějaký čas na Moravu, kde založil soukromou poradenskou firmu, která poskytovala konzultační služby ředitelům škol před zahájením kontrolní činnosti na dané škole orgány České školní inspekce, které dříve řídil. Z poradenské firmy však brzy přešel do Nadace Open Society Fund a po několikaměsíčním působení v této nestátní instituci pak na jaře roku 1998 po předčasných volbách převzal post náměstka ministra školství po Františku Kozlovi. Petra Roupce delegovala do funkce ústředního školního inspektora v roce 1993 ODS. To ovšem Petr Roupec nikdy razantně nepopíral, stejně jako i velmi dobré vztahy se současným ministrem školství, který tehdy spolupracoval s Českou školní inspekcí jako poslanec a člen školského výboru Poslanecké sněmovny.

Petr Roupec se v nové roli bude zejména podílet nejen na akreditaci škol, které budou oprávněny poskytovat školení učitelů a ICT koordinátorů za úplatu, ale zejména na rozhodování o distribuci vysokých finančních prostředků. Úkolem nového ministerského odboru je mimo jiné zpracovat a každoročně aktualizovat harmonogram realizace státní informační politiky rozpracované do jednotlivých programů podpory vzdělávání k informační gramotnosti a promítnout jejich náklady ve formě závazných ukazatelů do rozpočtu kapitoly spravované ministerstvem školství.

Jan Marintz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.