redakce: Diskuzní téma 4

úterý 9. ledna 2001 ·

Obec versus Škola
Soužití obce a školy je velmi těsné a na vztahu jejich vedení závisí, jak škola a v důsledku i obec prosperují. Myslíte si, že by starosta, potažmo zastupitelstvo mělo odvolávat a jmenovat ředitele školy? Jsou ředitelé jen zajatci starostů, vydaní na milost a nemilost jejich rozmaru? Nebo je tomu naopak? Zajímají nás vaše zkušenosti a názory!

Obec versus Škola

V minulosti byla v obci – odmyslíme-li si obligátní hospodu - vždy tři důležitá místa, jež měla zvláštní význam pro její chod a správu, pro celý její veřejný život. Těmito místy byly radnice, škola a kostel. Jakkoli nechceme ani v nejmenším zpochybňovat význam a úlohu kostela, zdá se, že v dnešní sekulární společnosti si z těchto těžišť ponechaly svou váhu zejména dvě prvně jmenované.

Obě tyto instituce mají dost dobrých důvodů pečovat o to, aby jejich vzájemný vztah byl dobrý. Předně základní škola je obcí zřizována, je tedy pochopitelné, že obec cítí jako legitimní uplatňovat zde svůj vliv. Poslanecký návrh z konce minulého roku, který navrhoval, aby ředitele školy jmenovala a odvolávala obec, sice neprošel (bohužel / bohudíky?) a ředitele školy bude jmenovat a odvolávat orgán kraje (v přechodném období zřejmě školské referáty okresních úřadů). Obec však ředitele schvaluje, což je jistě významné.

Kromě toho má obec ve vztahu ke škole v ruce jakožto páku nejsilnější finanční prostředky na provoz školy, ale nejen na něj. Způsobů, jak může obec významněji dotovat i jinak podporovat svou školu, je celá řada. Nebo jak ji může držet sotva na hranici přežití. Záleží na tom.

A na druhou stranu je škola vizitkou obce. Obec, která nemá školu, ztrácí přirozené kulturní centrum, lidé, kteří musí posílat své dítě do spádové obce či města tam také přirozeně hledají práci, obec se vylidňuje. Navíc za každého žáka, který navštěvuje školu v jiné obci, musí jeho domovská obec platit finanční kompenzaci podle principu „peníze jdou za žákem“. I z tohoto důvodu je přirozeným zájmen radnice, aby do své školy přilákala co nejvíce žáků.

Podle toho, zda v čele obecního zastupitelstva stojí lidé škole naklonění, kteří si uvědomují její význam, či lidé lhostejní, kterým je škola či její ředitel z různých osobních důvodů trnem v oku, pak také škola vypadá.

Podle toho, zda v čele školy stojí ředitel, který je ochotný naslouchat hlasu obce, reagovat na poptávku místní komunity po konkrétních vzdělávacích službách, vypadá vztah obou institucí.

Jaké jsou vaše zkušenosti? Jak je tomu ve vašem městě? Myslíte si, že by starosta obce, potažmo zastupitelstvo mělo odvolávat a jmenovat ředitele školy? Jsou ředitelé škol jen zajatci starostů, vydaní na milost a nemilost jejich rozmaru? Nebo jsou samovládci, kteří pokládají zastupitelstvo bez pedagogické kvalifikace za hordu zabedněnců, kteří jim do chodu školy nemají co mluvit? A co když mají v mnoha případech pravdu?

Čekáme na reakce ředitelů i starostů, učitelů i zastupitelů, rodičů i občanů. Nejen Česká televize, ale i škole je VĚC VEŘEJNÁ.

Své příspěvky můžete napsat přímo zde do diskuzního fóra, nebo je můžete posílat na naši redakční e-mailovou adresu a my je vložíme za vás.

Diskuzní téma je společným projektem České školy a Moderního vyučování. Zajímavé příspěvky budou otištěny v únorovém čísle tohoto časopisu.

Příspěvky k tématu práv dítěte (a učitelů) si můžete přečíst v lednovém vydání Moderního vyučování..

redakce

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.