Petr Drahoš: Chcete si stěžovat na učitele, ředitele či školské úředníky?

pondělí 7. února 2000 ·

Opravdovou "lahůdkou" jsou pro pracovníky prošetřující stížnosti tzv. stálí stěžovatelé: extrémem je člověk, který si stěžuje již 27 let! Ve čtvrtek 27. ledna 2000 uspořádal odbor pro styk s veřejností MŠMT ČR tiskovou konferenci zaměřenou na oblast stížností, oznámení a podnětů či petic občanů s cílem seznámit všechny zájemce s výsledky své činnosti a s některými problémy, se kterými se při jejím výkonu musí potýkat.

Ředitelka odboru pro styk s veřejností, Mgr. Procházková, především upozornila přítomné novináře na fakt, že šetření a vyřizování stížností upravuje v ČR (oproti poměrům na Slovensku) již překonaná vládní vyhláška č. 150 o vyřizování stížností, oznámení a podnětů pracujících, z roku 1958 !!! .
Snaha MŠMT tento stav v uplynulých deseti letech změnit stále naráží. Na poslední iniciativu v říjnu minulého roku, ministr Grulich sdělil, že se v současné době připravuje reforma správního řízení, která tuto problematiku obsáhne.

Současný postup při vyřizování stížností došlých na MŠMT upravuje dále i Příkaz ministra č. 15/1998 (č.j. 27068/98-12), který převzaly i školské úřady. Česká školní inspekce si vypracovala vlastní metodiku.

Odbor pro styk s veřejností MŠMT ČR zpracovává dvakrát za rok zprávu o došlých, vyřízených a nevyřízených stížnostech. Součástí zprávy je rozbor obsahu stížností, příčin zjištěných závad a opatření přijatá k nápravě zjištěných nedostatků, jejichž provádění a realizaci MŠMT důsledně kontroluje.
Zatím poslední zpráva je za 1. pololetí roku 1999, kdy bylo evidováno celkem 563 stížností (pro srovnání: za celý rok 1998 to bylo 542 stížností), z nichž se však 203 stížností týkalo jediné kauzy (sporného případu optimalizace gymnázia v Říčanech u Prahy) a proto jsou v následující statistice považovány za stížnost jedinou:
Z těchto 361 stížností bylo po prošetření hodnoceno 76 jako oprávněné nebo částečně oprávněné (tj. oprávněné jen v některých bodech (v případě, že je stížnost vlastně souhrnem několika různých stížností)) a 205 neoprávněných. Dalších 16 jako neprokazatelné,12 bylo zatím odloženo, 2 byly staženy stěžovatelem a rovných 50 postoupeno (podle věcné a místní příslušnosti) k prošetření či přímému vyřízení ředitelům škol, školským úřadům, inspekci, zřizovatelům škol aj. orgánům.

V této souvislosti je dobré připomenout mechanismus a pravidla prošetřování stížností:

1) Stížnosti musí být v písemné formě (naštěstí jsou nyní akceptovány i e-maily).
2) Spory mezi zaměstnavatelem a zaměstnanci (pracovně právní záležitosti) řeší soudy.
3) Každá stížnost je vždy předána přímému nadřízenému toho, na koho si stěžovatel stěžuje. Proto má podle slov Mgr. Procházkové stejný efekt zasílání stížnosti na učitele řediteli školy jako ministru Zemanovi, ve druhém případě se pouze vyřízení o nějaký čas protáhne a zbytečně se zatíží některé složky státní správy.
4) Lhůty: do 5 dnů obdrží stěžovatel potvrzení o doručení stížnosti, do 30 dnů (v odůvodněných případech max. do 60 dnů) bude celá věc prošetřena a vyřízena.
5) Prošetřují se i anonymní stížnosti, vzhledem k uváděným důvodům anonymity (rodiče se chtějí zabezpečit proti zneužívání postavení učitele vůči svým dětem na základě stížnosti).

Nejčastěji si lidé stěžují na vedení školy, dále na školské úřady a MŠMT. Naopak celkem málo stížností (ani ne 10 za rok) se týká šikany. Jedná se však bez pochyby o případy nejzávažnější, často velmi tragické. 

Novým trendem jsou stížnosti žáků, které se začínají objevovat častěji, i když je jich absolutně také velmi málo. Mírně znepokojující je, že ne všichni jsou dostatečně čestní…
Opravdovou "lahůdkou" jsou pro pracovníky prošetřující stížnosti tzv. stálí stěžovatelé (extrémem je člověk, který si stěžuje již 27 let!), kteří mnohdy zbytečně zatěžují státní aparát, neboť se postupně obracejí na různé orgány a to vždy znovu, jakmile je zvolen jejich nový představitel (např. ministr školství).
Tímto způsobem zdržují vyřizování aktuálních stížností.

Doufejme, že se informační otevřenost a vstřícnost stane (nejen) na MŠMT pravidlem, a že všichni občané budou mít možnost pravidelně se seznamovat s výsledky a efektivitou práce úředníků (v blízké době snad i na internetu).

Petr Drahoš

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.